Őszintén szólva leginkább a közelben lakó Gyurcsány Ferencet gyanúsítottam, de kiderült, igazi észt szakosok és baltinép-kedvelő civilek tüntetnek a bezáró észt nagykövetség előtt. De ma délután, nem pedig holnap, ahogy korábban írtam.

Ügyrendi pontosítás, de annál fontosabb, hogy a korábbi posztomban írottakkal ellentétben nem pénteken, hanem ma, csütörtökön délután hatkor lesz a tüntetés az Áldás utcában, a követség előtt.

Advertisement

Az eseményt azért szervezik, mert Magyarország váratlanul közölte, hogy bezárja a tallinni nagykövetséget, mire válaszul az észt diplomaták is elköltöznek Budapestről.

Advertisement

Így rosszmájúskodtam néhány órája:

Nagyon remélem, hogy észt vicceket és észt popkulturális utalásokat is fogok hallani pénteken a Rózsadombon, ahol az apró balti népek rajongóiban sajnos meg fog törni valami. Én eddig nem is sejtettem, hogy nálunk léteznek észtofilek, holnap elválik, mennyien vannak. Azt el sem tudom képzelni, hogy zokogó finnugrisztikusok helyett mondjuk DK-s arcokat lássak

Írtam a szervezőknek, akik a meghívón nem árulták el, kik ők. Ha elmesélik, posztolok megint.

Advertisement

Megtörtént, mármint válaszoltak, de közben más úton már megtudtam, hogy ez tényleg nem valami "tökmindegy a téma, csak orbánozhassunk egyet" jellegű ellenzéki buli, hanem igazi civil esemény. A szervezők ezt írták vissza:

A szervezők volt és jelenlegi észt vagy finnugor szakos bölcsészek, valamint mindenféle észtországi kapcsolatokkal rendelkező civilek: műszaki szakemberek, művészek, tanárok és mások. Van köztünk itt élő észt házastárs is. Hangsúlyozottan civil kezdeményésről van szó, azaz: magánemberek a szervezők, nem képviselnek intézményeket.

Megjegyezném még, hogy szándékosan nem tüntetésnek, hanem szimpátia-megmozdulásnak neveztük az eseményt, mert az elsődleges célunk valóban a köszönetmondás és búcsú.

Tényleg szokatlan kezdeményezésről van szó. Még szokatlanabbá teszi, hogy ugyanakkor Tallinban is hasonló megmozdulás lesz gyertyákkal a magyar nagykövetség előtt. (A mintát tőlünk vehették, nem beszéltünk össze.)

Szeretettel várjuk ma délután, ahol további kérdésekre is szívesen válaszolunk!

Komolyan, lehet, hogy arra fogom sétáltatni Fülikét, mert ez az egész irtó aranyosan hangzik. Emiatt derült ki az is, hogy Inkei Bence tud észtül köszönni, ami így hangzik:

Tere!

Share This Story

Get our newsletter