Ňźszint√©n sz√≥lva legink√°bb a k√∂zelben lak√≥ Gyurcs√°ny Ferencet gyan√ļs√≠tottam, de kider√ľlt, igazi √©szt szakosok √©s baltin√©p-kedvelŇĎ civilek t√ľntetnek a bez√°r√≥ √©szt nagyk√∂vets√©g elŇĎtt. De ma d√©lut√°n, nem pedig holnap, ahogy kor√°bban √≠rtam.

√úgyrendi pontos√≠t√°s, de ann√°l fontosabb, hogy a kor√°bbi posztomban √≠rottakkal ellent√©tben nem p√©nteken, hanem ma, cs√ľt√∂rt√∂k√∂n d√©lut√°n hatkor lesz a t√ľntet√©s az √Āld√°s utc√°ban, a k√∂vets√©g elŇĎtt.

Az esem√©nyt az√©rt szervezik, mert Magyarorsz√°g v√°ratlanul k√∂z√∂lte, hogy bez√°rja a tallinni nagyk√∂vets√©get, mire v√°laszul az √©szt diplomat√°k is elk√∂lt√∂znek BudapestrŇĎl.

√ćgy rosszm√°j√ļskodtam n√©h√°ny √≥r√°ja:

Nagyon rem√©lem, hogy √©szt vicceket √©s √©szt popkultur√°lis utal√°sokat is fogok hallani p√©nteken a R√≥zsadombon, ahol az apr√≥ balti n√©pek rajong√≥iban sajnos meg fog t√∂rni valami. √Čn eddig nem is sejtettem, hogy n√°lunk l√©teznek √©sztofilek, holnap elv√°lik, mennyien vannak. Azt el sem tudom k√©pzelni, hogy zokog√≥ finnugrisztikusok helyett mondjuk DK-s arcokat l√°ssak

√ćrtam a szervezŇĎknek, akik a megh√≠v√≥n nem √°rult√°k el, kik ŇĎk. Ha elmes√©lik, posztolok megint.

Advertisement

Megt√∂rt√©nt, m√°rmint v√°laszoltak, de k√∂zben m√°s √ļton m√°r megtudtam, hogy ez t√©nyleg nem valami "t√∂kmindegy a t√©ma, csak orb√°nozhassunk egyet" jellegŇĪ ellenz√©ki buli, hanem igazi civil esem√©ny. A szervezŇĎk ezt √≠rt√°k vissza:

A szervezŇĎk volt √©s jelenlegi √©szt vagy finnugor szakos b√∂lcs√©szek, valamint mindenf√©le √©sztorsz√°gi kapcsolatokkal rendelkezŇĎ civilek: mŇĪszaki szakemberek, mŇĪv√©szek, tan√°rok √©s m√°sok. Van k√∂zt√ľnk itt √©lŇĎ √©szt h√°zast√°rs is. Hangs√ļlyozottan civil kezdem√©ny√©srŇĎl van sz√≥, azaz: mag√°nemberek a szervezŇĎk, nem k√©pviselnek int√©zm√©nyeket.

Megjegyezn√©m m√©g, hogy sz√°nd√©kosan nem t√ľntet√©snek, hanem szimp√°tia-megmozdul√°snak nevezt√ľk az esem√©nyt, mert az elsŇĎdleges c√©lunk val√≥ban a k√∂sz√∂netmond√°s √©s b√ļcs√ļ.

T√©nyleg szokatlan kezdem√©nyez√©srŇĎl van sz√≥. M√©g szokatlanabb√° teszi, hogy ugyanakkor Tallinban is hasonl√≥ megmozdul√°s lesz gyerty√°kkal a magyar nagyk√∂vets√©g elŇĎtt. (A mint√°t tŇĎl√ľnk vehett√©k, nem besz√©lt√ľnk √∂ssze.)

Szeretettel várjuk ma délután, ahol további kérdésekre is szívesen válaszolunk!

Komolyan, lehet, hogy arra fogom s√©t√°ltatni F√ľlik√©t, mert ez az eg√©sz irt√≥ aranyosan hangzik. Emiatt der√ľlt ki az is, hogy Inkei Bence tud √©szt√ľl k√∂sz√∂nni, ami √≠gy hangzik:

Tere!