Illustration for article titled Tényleg ez a legjobb focitorna tizennégy év óta – de vajon meddig?

A közmegegyezés szerint a 2000-es Európa-bajnokság volt az utolsó igazán jó nagy futballtorna. Ez a mostani viszont egyelőre tartja a lépést – igaz, a komoly tétmeccsek csak mától jönnek. Lehet, hogy velük megjön majd az unalom is?

Advertisement

Azon a bizonyos belga-holland Eb-n tényleg sok felejthetetlen meccs volt: a szlovénok ellen öt perc alatt hármat vágó jugoszlávok (létezik, hogy erről nincs videó a YouTube-on?!); az utóbbiak ellen a hosszabbításban fordító spanyolok; az angolokat null-kettőről legyőző portugálok (rohadjanak meg!), aztán a franciák és a hollandok nagyjából összes meccse – azt a tornát azóta se sikerült überelni.

Most viszont még erre is sor kerülhet, mert az első két körben máris példátlanul sok mindenre lehet majd emlékezni még évek múlva is (egy lehetséges okról olvashattok itt). Tényleg arat a támadó futball, sok a meglepetés, nincs lefutott meccs, rengeteg gólt láthatunk – no de marad-e ez a romantikus felfogás, ha már tényleg jönnek a tétre menő meccsek, vagy akkor már véget vetnek a bohóckodásnak a csapatok, és jól lehúzzák a rolót?

Advertisement

Nem akarok én lenni az örök károgó, de valakinek csak fel kell festenie az ördögöt a falra! Persze én szeretném a legjobban, hogy alaptalan legyen az aggodalmam, és ma is ott folytassák a csapatok, ahol tegnap, az algériai-koreai gólparádéval, meg a fergetesen szórakoztató portugál-amerikai meccsen abbahagyták.

Advertisement

Ma mindjárt megnézhetünk több csapatot is, hogyan viselkedik a tét bénító hatása alatt. Igaz, az egy időben rendezett meccsek közül csoportonként csak egyet láthatunk majd – bár biztos vannak olyan őrültek, amilyen én is voltam régen, vagyis akik felvételről megnézik a másikat is. Tényleg, vannak?

Hollandia – Chile délután hattól. Aki nyer, csoportelső, és elkerüli a brazilokat, a döntetlen a hollandoknak kedvezne. Igaz, ezt az impotens brazil csapatot látva egyáltalán nem biztos, hogy ők lennének bármelyik párosítás esélyesei. A hollandok lehet, hogy papíron esélyesebbek, de az ausztrálok ellen hajmeresztő dolgokat művelt a védelmük, és most az eltiltott Van Persie sem húzhatja ki őket a bajból, szóval nagyon nem lesz könnyű dolguk. Chile kicsit kiszámíthatatlan, csodálatos dolgokra képesek, viszont ők is szerencsével nyomták le az ausztrálokat. Tippelni teljesen fölösleges, mert bármi előfordulhat ma, és ez tök jó!

Advertisement

Spanyolország – Ausztrália délután hattól. Biztos lesz néhány perverz, aki inkább ezt a teljesen tét nélküli meccset választja majd. A spanyoloknál nyilván a motiváltabb fiatalabb generáció kerül előtérbe, az ausztrálok meg természetükből adódóan ma is menni fognak, mint a meszes, úgyhogy ez még akár jó meccs is lehet, kár, hogy semmi tétje nem lesz a becsületen kívül.

Horvátország – Mexikó este tíztől. (Vigyázat, mától már nem kilenckor kezdik az esti meccseket!) A nap legnagyobb meccsének ígérkezik: a horvátok csak győzelemmel juthatnak tovább, minden más eredmény Mexikónak kedvez. Abban biztos vagyok, hogy Ochoának ma már egyszerűen gólt kell kapnia, de ez még nem biztos, hogy elég lesz a horvátoknak. Bármilyen szimpatikusak is voltak a mexikóiak Brazília ellen, én csakazértis Horvátországot várom a nyolcaddöntőbe, ne csak Latin-Amerikáról szóljon már ez a vébé!

Advertisement

Kamerun – Brazília este tíztől. Én Alberttel ellentétben egyáltalán nem vagyok elájulva ettől a brazil csapattól, amelyről mindent elmond, hogy Fredtől és Jótól várja a gólokat. Nem is emlékszem ennyire súlytalan brazil válogatottra a vébékről, de ettől még simán eltolhatják őket az elődöntőig. A mai meccsen kivételesen nem várok meglepetést: ez az önmaga romjai alatt heverő kameruni csapat jelen lelkiállapotában még a magyarok ellen se lenne esélyes, és a német kapitányuk, Volker Finke már csak csomagolni ugrik be Yaoundéba.

Advertisement

Fotó: AP/Martin Mejia

Share This Story

Get our newsletter