This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

​Tényleg a köcsög vidékiek miatt maradt Orbán?

Illustration for article titled ​Tényleg a köcsög vidékiek miatt maradt Orbán?

Aki még egyszer előjön azzal, hogy a parasztok miatt alakultak így a választások, azt hatvanezer, zsákba csomagolt határon túli szavazattal verem agyon. A viccellenzék nem a parasztok, hanem a saját szánalmassága miatt kapott megsemmisítő verést.

Advertisement

A rossz lapokban, például a sportújságokban azt hiszem az olyasmit szokták "tisztító viharnak" nevezni, ami a hatalmas pofon után most zajlik a nemorbánista körökben. Én a tisztító elemet egyelőre nem érzem benne, csak azt, hogy az egész végtelenül kínos. Az ellenzéki közvélemény vereség utáni leggyakoribb és legvisszataszítóbb reakciói:

  • vidékizés
  • határontúlizás
  • lejtettapályázás
  • namostemigrálokapicsábázás

Ezek közül nyilván a vidékizés a legfelháborítóbb. Mármint az azon való óbégatás, hogy a fővárosban még úgy-ahogy képesek voltak európai módon szavazni az emberek, de a jobbágyok bezzeg mind agyatlan barmok, akik az elémúltnégyév ellenére a diktátorra szavaztak, sötétségbe taszítva az országot.

Advertisement

Ez nem is csak azért végtelenül szomorú, mert pökhendi bunkóság ilyet mondani, hanem mert már az alapja is hülyeség. A vidékiek nem azért nem szavaztak az ellenzékre, mert ostobák, hanem mert az ellenzék nem mondott nekik semmit azon kívül, hogy nemorbán-nemorbán-nemorbán-nemorbán-nemorbán-nemorbán. Nemorbánnal meg ugye nemhogy nem lehet fizetni a boltban, de ez még lelkesítő jelszónak is béna. Az ellenzék egyébként a budapestieknek sem mondott semmit, de tényleg semmit azon kívül, hogy nemorbán.

Akkor miért szavaztak másképp? Egyszerűen azért, mert átlagosan sokkal gazdagabbak a vidékieknél. Emiatt Budapesten az embernek a rendelkezésére állnak kábé azok a dolgok és szolgáltatások, amik egy átlagos nyugat-európainak, ezért az itteniek pontosan tudták, hogy mit veszthetnek azzal, ha a Fidesz kormányon marad kétharmaddal. A nyugati piaci vívmányokat, a kellemes kapitalista fogyasztást, amit Orbán Viktoron és pár küldetéses társán kívül a modern kor miniszterelnökei meg szoktak célozni, bármely országban és bármely pár színeiben politizáljanak. A budapestiek tudnak és szeretnek fogyasztani, egy részük ezért az orrát befogva a nem nyíltan nyugatellenesekre szavazott.

Advertisement

A vidékieknek, azon belül leginkább a falusiaknak egyszerűen nem állnak rendelkezésükre azok a majdnem nyugati szintű kapitalista javak, amiket Orbán küldetéses Európa- és piacellenessége veszélyeztet. Így a Fidesz kormányzása nekik ebből a szempontból nem jelentett semmi kockázatot. Ha pedig ez a szempont kiesik, tényleg semmi okuk nem volt rá, hogy tömegesen rohanjanak Boldvai Lászlóra, Szekeres Imrére és társaikra szavazni.

A határontúlizás és általában a lejtettapályázás meg az antidemokratikusválasztásirendszerezés a következő szánalmas picsogási indok, nem is beszélve az ellenszelezésről. Tipikusan az a helyzet van, amikor ezt akkor is ciki felhozni, ha valamennyire igaz. Majd akkor hörögjenek az átszabott választókerületeken, az erőszakkal egy karámba terelt ellenzéken meg a milliárdokkal kitömött kamupártokon, ha egy választáson több listás szavazattot kaptak a Fidesznél, és mégis kevesebb mandátumot szereztek.

Advertisement

A határon túli szavazatok ügye pont ugyanez, az ellenzéket nem az egy választókerületnyi erdélyi miatt verték agyon, hanem mert ötletek és vonzerő nélküli, nagyrészt lejáratott figurákból álló, kiábrándító társaság.

A namostemigrálokapicsábazás meg végképp misztikus jelenség. Eleve milyen esélyei lehetnek emigránsként, igazi versenyközegben annak, aki annyira nem tájékozott, hogy más választási eredményre számított? Akkor lenne érdemes inkább emigrálni, ha ezzel az ellenzéki teljesítménnyel sikerült volna kormányt buktatniuk.

Share This Story

Get our newsletter