Aki m√©g egyszer elŇĎj√∂n azzal, hogy a parasztok miatt alakultak √≠gy a v√°laszt√°sok, azt hatvanezer, zs√°kba csomagolt hat√°ron t√ļli szavazattal verem agyon. A viccellenz√©k nem a parasztok, hanem a saj√°t sz√°nalmass√°ga miatt kapott megsemmis√≠tŇĎ ver√©st.

A rossz lapokban, p√©ld√°ul a sport√ļjs√°gokban azt hiszem az olyasmit szokt√°k "tiszt√≠t√≥ viharnak" nevezni, ami a hatalmas pofon ut√°n most zajlik a nemorb√°nista k√∂r√∂kben. √Čn a tiszt√≠t√≥ elemet egyelŇĎre nem √©rzem benne, csak azt, hogy az eg√©sz v√©gtelen√ľl k√≠nos. Az ellenz√©ki k√∂zv√©lem√©ny veres√©g ut√°ni leggyakoribb √©s legvisszatasz√≠t√≥bb reakci√≥i:

  • vid√©kiz√©s
  • hat√°ront√ļliz√°s
  • lejtettap√°ly√°z√°s
  • namostemigr√°lokapics√°b√°z√°s

Ezek k√∂z√ľl nyilv√°n a vid√©kiz√©s a legfelh√°bor√≠t√≥bb. M√°rmint az azon val√≥ √≥b√©gat√°s, hogy a fŇĎv√°rosban m√©g √ļgy-ahogy k√©pesek voltak eur√≥pai m√≥don szavazni az emberek, de a jobb√°gyok bezzeg mind agyatlan barmok, akik az el√©m√ļltn√©gy√©v ellen√©re a dikt√°torra szavaztak, s√∂t√©ts√©gbe tasz√≠tva az orsz√°got.

Ez nem is csak az√©rt v√©gtelen√ľl szomor√ļ, mert p√∂khendi bunk√≥s√°g ilyet mondani, hanem mert m√°r az alapja is h√ľlyes√©g. A vid√©kiek nem az√©rt nem szavaztak az ellenz√©kre, mert ostob√°k, hanem mert az ellenz√©k nem mondott nekik semmit azon k√≠v√ľl, hogy nemorb√°n-nemorb√°n-nemorb√°n-nemorb√°n-nemorb√°n-nemorb√°n. Nemorb√°nnal meg ugye nemhogy nem lehet fizetni a boltban, de ez m√©g lelkes√≠tŇĎ jelsz√≥nak is b√©na. Az ellenz√©k egy√©bk√©nt a budapestieknek sem mondott semmit, de t√©nyleg semmit azon k√≠v√ľl, hogy nemorb√°n.

Akkor mi√©rt szavaztak m√°sk√©pp? EgyszerŇĪen az√©rt, mert √°tlagosan sokkal gazdagabbak a vid√©kiekn√©l. Emiatt Budapesten az embernek a rendelkez√©s√©re √°llnak k√°b√© azok a dolgok √©s szolg√°ltat√°sok, amik egy √°tlagos nyugat-eur√≥painak, ez√©rt az itteniek pontosan tudt√°k, hogy mit veszthetnek azzal, ha a Fidesz korm√°nyon marad k√©tharmaddal. A nyugati piaci v√≠vm√°nyokat, a kellemes kapitalista fogyaszt√°st, amit Orb√°n Viktoron √©s p√°r k√ľldet√©ses t√°rs√°n k√≠v√ľl a modern kor minisztereln√∂kei meg szoktak c√©lozni, b√°rmely orsz√°gban √©s b√°rmely p√°r sz√≠neiben politiz√°ljanak. A budapestiek tudnak √©s szeretnek fogyasztani, egy r√©sz√ľk ez√©rt az orr√°t befogva a nem ny√≠ltan nyugatellenesekre szavazott.

A vid√©kieknek, azon bel√ľl legink√°bb a falusiaknak egyszerŇĪen nem √°llnak rendelkez√©s√ľkre azok a majdnem nyugati szintŇĪ kapitalista javak, amiket Orb√°n k√ľldet√©ses Eur√≥pa- √©s piacelleness√©ge vesz√©lyeztet. √ćgy a Fidesz korm√°nyz√°sa nekik ebbŇĎl a szempontb√≥l nem jelentett semmi kock√°zatot. Ha pedig ez a szempont kiesik, t√©nyleg semmi okuk nem volt r√°, hogy t√∂megesen rohanjanak Boldvai L√°szl√≥ra, Szekeres Imr√©re √©s t√°rsaikra szavazni.

Advertisement

A hat√°ront√ļliz√°s √©s √°ltal√°ban a lejtettap√°ly√°z√°s meg az antidemokratikusv√°laszt√°sirendszerez√©s a k√∂vetkezŇĎ sz√°nalmas picsog√°si indok, nem is besz√©lve az ellenszelez√©srŇĎl. Tipikusan az a helyzet van, amikor ezt akkor is ciki felhozni, ha valamennyire igaz. Majd akkor h√∂r√∂gjenek az √°tszabott v√°laszt√≥ker√ľleteken, az erŇĎszakkal egy kar√°mba terelt ellenz√©ken meg a milli√°rdokkal kit√∂m√∂tt kamup√°rtokon, ha egy v√°laszt√°son t√∂bb list√°s szavazattot kaptak a Fideszn√©l, √©s m√©gis kevesebb mand√°tumot szereztek.

A hat√°ron t√ļli szavazatok √ľgye pont ugyanez, az ellenz√©ket nem az egy v√°laszt√≥ker√ľletnyi erd√©lyi miatt vert√©k agyon, hanem mert √∂tletek √©s vonzerŇĎ n√©lk√ľli, nagyr√©szt lej√°ratott figur√°kb√≥l √°ll√≥, ki√°br√°nd√≠t√≥ t√°rsas√°g.

A namostemigr√°lokapics√°baz√°s meg v√©gk√©pp misztikus jelens√©g. Eleve milyen es√©lyei lehetnek emigr√°nsk√©nt, igazi versenyk√∂zegben annak, aki annyira nem t√°j√©kozott, hogy m√°s v√°laszt√°si eredm√©nyre sz√°m√≠tott? Akkor lenne √©rdemes ink√°bb emigr√°lni, ha ezzel az ellenz√©ki teljes√≠tm√©nnyel siker√ľlt volna korm√°nyt buktatniuk.