A mindennapos √©nekl√©srŇĎl tegnap Balog Zolt√°n besz√©lt egy p√©csi k√≥rusfesztiv√°l ut√°n. J√∂vŇĎre minden iskol√°ban megy majd a Megk√∂t√∂m lovamat?

Lehet, mert ezt a n√©pdalt Kis Gr√≥fo is feldolgozta, ŇĎ pedig el√©g n√©pszerŇĪ manaps√°g, de am√ļgy a r√©szletekrŇĎl eddig semmit nem tudni, az k√∂zm√©dia ennyit √≠rt a t√©m√°ban ‚Äď m√°rmint azon k√≠v√ľl, hogy milyen j√≥l siker√ľlt a 19. Europa Cantat:

Az emberi erŇĎforr√°sok minisztere a sikeres fesztiv√°l ut√°n bejelentette, hogy a t√°rca tervei k√∂z√∂tt szerepel a mindennapos √©nekl√©s bevezet√©se az iskol√°kban. Balog Zolt√°n azt mondta, ez nem a tananyag n√∂vel√©s√©t jelenten√©, mert azt ink√°bb cs√∂kkenteni szeretn√©k, ink√°bb egy olyan lelk√ľletet vinn√©nek az iskola √©let√©be, amibŇĎl azok is profit√°lnak, akiknek nincs t√ļls√°gosan j√≥ hangjuk.

Az biztos, hogy az iskol√°ban elt√∂lt√∂tt idŇĎ cs√∂kkent√©se nem lenne utols√≥ dolog, mert ahogy ismerŇĎs√∂ktŇĎl hallom, az ut√≥bbi √©vekben brut√°lisan megemelkedett az iskol√°ban elt√∂ltendŇĎ √≥r√°k sz√°ma, pedig ez m√°r akkor sem volt pisk√≥ta, amikor √©n j√°rtam oda, olyan t√≠z √©ve.

Sajnos sz√°momra az √©nek√≥ra nem volt k√ľl√∂n√∂sebben j√≥ √©lm√©ny, √ļgy √©reztem magam ‚Äď legal√°bbis elsŇĎ p√°r alkalommal ‚Äď, mintha egy tehets√©gkutat√≥n lenn√©k, tudok-e annyit, hogy hasznos legyek az iskolai k√≥rus sz√°m√°ra. Ha nem ‚Äď √©s nem tudtam, mert fahangom van ‚Äď akkor valamelyik h√°ts√≥ sorban √ľlve, azt a heti egy √≥r√°t v√©gigunatkozva, a cs√≠kos f√ľzetemet j√≥ esetben violinkulcsokkal telefirk√°lgatva, illetve nagyritk√°n, amikor mindenki √©nekelt akkor t√°togva t√∂lt√∂ttem el. √Čnekel a fene, h√°t rossz ‚Äď iz√©, nem t√ļls√°gosan j√≥ ‚Äď hangom van, nyilv√°nval√≥v√° tett√©k.

Sz√≥val van p√°r gondolatom ezzel a mindennapos √©nekl√©ssel kapcsolatban, amit egy√©bk√©nt egy√°ltal√°n nem tartok az √∂rd√∂gtŇĎl val√≥ dolognak, hiszen √©nekelni ‚Äď ak√°rmilyen √≥b√©gat√°st is nevez annak az ember ‚Äď j√≥ dolog.

Advertisement

  • Ne legyen k√∂telezŇĎ, mert azt ut√°lj√°k a gyerekek. Igen, a bevezet√©s, amit emlegetnek az pedig utal erre, de ha lenne valami szakk√∂rszerŇĪ t√ľnem√©ny minden iskol√°ban, az mindenkinek j√≥ lenne, fŇĎleg ha a tan√°r, aki tartja, ezt nem a munkak√∂re k√∂telezŇĎ bŇĎv√≠t√©sek√©nt kapn√° a nyak√°ba, hanem mondjuk megfizetn√©k. K√©rd√©s, kit √©rdekelne a dolog, de az biztos, hogy jobb hangulatban telne, mint egy tan√≥ra.
  • L√©pj√ľnk t√ļl a n√©pdalok √©s a Z√ļg a Volga tengely√©n. M√°rmint √©nekelt√ľnk mi m√°st is, p√©ld√°ul a tan√°r fiatalkor√°ban n√©pszerŇĪ popsl√°gereket, ha nem csal az eml√©kezetem, de ami a legink√°bb megmaradt az a rengeteg n√©pdal √©s a Volga. Nincs semmi baj vel√ľk, j√≥ dolgok, j√≥ ŇĎket √©nekelni, de szerintem el lehetne mozdulni ezektŇĎl, √©s ezek feldolgoz√°s√°t√≥l. Mondjuk a gyerekek k√∂r√©ben roppant n√©pszerŇĪ k√∂nnyŇĪzene ir√°ny√°ba.
  • Lehetne hangszeres oktat√°s. M√°rmint az az egy zongora ne csak √ļgy porosodjon a sarokban, hogy azt√°n az az egy, szolf√©zsra j√°r√≥, zongor√°zni tud√≥ wunderkid villoghasson rajta az √≥ra elŇĎtti sz√ľnetben. T√∂k j√≥ lenne, ha mondjuk a Boci, boci tark√°t vagy a F√ľr Elise legalapabb hangjait mindenkinek megtan√≠tan√°k, vagy legal√°bbis mindenki oda√ľlhetne ahhoz a kurva hangszerhez, amit sok helyen √ļgy ŇĎrizgetnek, mintha a Szent Gr√°l lenne. Vagy tan√≠tsanak meg egy nyomorult akkordot lefogni egy git√°ron. Sz√°momra a zenecsin√°l√°s mindig is m√°gia volt, ma is az, de amikor 20 √©vesen elkezdtem git√°rozni, √©s valami borzalmasan elpengettem a Stairway to Heaven elsŇĎ sor√°t, √ļgy √©reztem magam, mint egy f√©listen. Mert zen√©lni j√≥.

Advertisement

Ha pedig valamit k√∂telezŇĎv√© akarnak tenni, akkor az legyen mondjuk a sz√≠nvonalas informatika-oktat√°s, annak t√∂bb √©rtelm√©t l√°tom.