Tényleg a felesége szivárogtatta ki a papírokat? - Exkluzív interjú Krecz Tiborral, a Tocsik-ügy kirobbantójával

Gyakorolt-e nyomást Horn Gyula annak a Tocsik-ügynek a leleplezőjére, ami közvetve Orbán Viktor első kormányzásához, és az SZDSZ későbbi széteséséhez vezetett? Krecz Tibor maga mondja el.

Egy gazdasági hetilap főszerkesztőjeként miért adtad oda a sztorit más lapoknak is, miért nem arattad le a megérdemelt babért egyedül?

Advertisement

- Több szerkesztőség tudott az esetről, de nem publikálták. Mi elsőként közöltük – azt, hogy mi történt, s nem emlegettük, hogy milyen doksi alapján közlünk infokat. Az első cikkünk után több helyen kétségbe vonták, hogy igazolható-e a story. Ezért néhány kollégát beavattunk – egyrészt, hogy lássák, nem kamu; másrészt, hogy ne maradjunk egyedül, ha a politikai közeg fellép ellenünk.

Ugye jól emlékszem, hogy a feleséged akkor az ÁPV Rt. jogi osztályán dolgozott? Meg tudod-e erősíteni, hogy ő borította a bilit?

- Ott dolgozott. Nem volt köze hozzá. A forrásról sosem beszéltem, beszéltünk. Családi viszályt okozott, hogy mégis közöltük. Mondtam volna azoknak a kollégáknak, akik tudtak a storyról, hogy nem közöljük a feleségem miatt?! A cikk után azonnal kivágták az ÁPV Rt-ből.

Próbálta-e az akkori kormányzat vagy ahhoz közel álló bárki leállítani a Figyelőt, nyomást gyakorolni, fenyegetni, hízelegni?

Advertisement

- A köztévé esti Egyenlegének viszonylag gyors beszámolója után, amely bemutatta a pénz útját - nem. Idő múltával a korabeli kormányzati tényezők érezhetően kiemelten kezelték a szerkesztőséget.

És végül: szerinted miért pont a Tocsik-ügy szólt akkorát?

- Konkrét, igazolt láncot mutatott be a magyar tömegtájékoztatás – állami döntés, gyors kifizetés közpénzből, a pénz egy része olyanokhoz ment, akik nem vettek részt semmiféle melóban. 1990-et követően az első ilyen eset volt.

Share This Story