Az a lap√°tf√ľlŇĪ kis cukis√°g Tejbegr√≠z. Janu√°r 23-√°n sz√ľletett, de az idŇĎj√°r√°s miatt az √°llatkerti gondoz√≥i nem engedt√©k ki a kifut√≥ra. Eg√©szen eddig.

Az√©rt h√≠vj√°k Tejbegr√≠znek, mert a vadbivaly borjakat az √°llatkertben szok√°s valami konyhai term√©krŇĎl elnevezni, a legut√≥bb sz√ľletettet p√©ld√°ul Zsemlegomb√≥cnak h√≠vj√°k.

Az állatkert szerint ezt kell tudni a vörös vadbivalyokról:

Az afrikai v√∂r√∂s vadbivaly (Syncerus caffer nanus) voltak√©ppen azonos fajba tartozik a vad√°sz√≠r√≥k le√≠r√°sai nyom√°n a hazai k√∂z√∂ns√©g sz√°m√°ra is ismeretes kafferbivallyal. Termete valamivel kisebb ugyan, √°m enn√©l sokkal l√©nyegesebb k√ľl√∂nbs√©g, hogy a sz√≠ne nem fekete, hanem v√∂r√∂ses, √©s nem annyira a ny√≠lt szavann√°kat, mint ink√°bb az erdŇĎs ter√ľleteket r√©szes√≠ti elŇĎnyben. Ez√©rt azt√°n v√∂r√∂s kafferbivalynak, vagy afrikai erdei bivalynak is szokt√°k nevezni. Az Afrika k√∂z√©psŇĎ ter√ľletein √©lŇĎ v√∂r√∂s vadbivalyokat a vil√°g alig k√©t tucat √°llatkertj√©ben mutatj√°k csak be, √©s m√©g enn√©l kevesebb azon kertek sz√°ma, ahol rendszeresen szaporodnak is. A FŇĎv√°rosi √Āllat- √©s N√∂v√©nykertben 2008 √≥ta tartanak ilyen √°llatokat.

Itt van még egy szuper fotó:

Advertisement

Képek: Bagosi Zoltán