Te mit csinálnál, ha elvinnéd a főnyereményt a lottón?

Tedd a szívedre a kezed: nem a menekültek mentése lenne az első gondolatod, mint ahogy nekem sem. Egy amerikai házaspár viszont dollármilliókat költ az ügyre.

Az amerikai Catrambone házaspár egy Földközi-tengeri jachtkirándulás alkalmával szembesült a menekültügy súlyosságával: egy kabátot láttak a tengeren ringatózni, amely egy vízbe fulladt menekülté lehetett. Christopher és olasz felesége, Regina Catrambone megtehették volna, hogy csóválják a fejüket, amiért a külvilág így betolakodik az idilli nyaralásukba, és töltenek maguknak még egy koktélt, őket azonban az eset cselekvésre sarkallta.

Advertisement

A tehetős üzletembernek számító, hívő katolikus Christopher a következő hónapokban nyolcmillió dollárt költött arra, hogy létrehozza a MOAS nevű szervezetet a Phoenix nevű 40 méteres hajóval, rajta húszfős legénységgel és két drónnal, és az államközi mentőakcióval együttműködve 2013 ősze óta vesznek részt a legtöbbször ócska bárkákon hánykolódó afrikai vagy közel-keleti menekültek mentésében. A Phoenixet első bevetése előtt nem pezsgővel avatták, hanem egy római katolikus pap szentelte föl.

A Máltán működő MOAS rögtön az első akcióban 271 embert mentett meg, az első két hónap alatt pedig háromezret, most 4441-nél járnak. A kimentett embereket ivóvízzel, étellel, takaróval látják el, szükség esetén orvosi ellátást is tudnak nyújtani.

Mivel az olasz hatóságok tavaly leálltak a kereső-mentő akciókkal, és egy kevésbé jól szervezett uniós rendszer vette át ennek a helyét, még jobban felértékelődött Catrambonéék jelentősége, hiszen általában olyan kereskedelmi hajók találkoznak a menekültekkel, amelyek nincsenek erre megfelelően felkészülve, rosszabb esetben pedig senki sem látja a semmibe tartó csónakokat.

A hajó, a legénység és az eszközök fenntartása sokba kerül, ezért nem is működik állandóan: idén májustól októberig fut újra az akció, ehhez pedig crowdfunding segítségével várják az adományokat, mondván, most már a közvéleményen a sor.

Advertisement

80 ezer euró gyűlt össze így, egy német nagyiparos, Jürgen Wagentrotz pedig egymaga 180 ezer eurót adományozott a MOAS-nak.

(via ka-steve)

Share This Story

Get our newsletter