Tedd a sz√≠vedre a kezed: nem a menek√ľltek ment√©se lenne az elsŇĎ gondolatod, mint ahogy nekem sem. Egy amerikai h√°zasp√°r viszont doll√°rmilli√≥kat k√∂lt az √ľgyre.

Az amerikai Catrambone h√°zasp√°r egy F√∂ldk√∂zi-tengeri jachtkir√°ndul√°s alkalm√°val szembes√ľlt a menek√ľlt√ľgy s√ļlyoss√°g√°val: egy kab√°tot l√°ttak a tengeren ringat√≥zni, amely egy v√≠zbe fulladt menek√ľlt√© lehetett. Christopher √©s olasz feles√©ge, Regina Catrambone megtehett√©k volna, hogy cs√≥v√°lj√°k a fej√ľket, ami√©rt a k√ľlvil√°g √≠gy betolakodik az idilli nyaral√°sukba, √©s t√∂ltenek maguknak m√©g egy kokt√©lt, ŇĎket azonban az eset cselekv√©sre sarkallta.

A tehetŇĎs √ľzletembernek sz√°m√≠t√≥, h√≠vŇĎ katolikus Christopher a k√∂vetkezŇĎ h√≥napokban nyolcmilli√≥ doll√°rt k√∂lt√∂tt arra, hogy l√©trehozza a MOAS nevŇĪ szervezetet a Phoenix nevŇĪ 40 m√©teres haj√≥val, rajta h√ļszfŇĎs leg√©nys√©ggel √©s k√©t dr√≥nnal, √©s az √°llamk√∂zi mentŇĎakci√≥val egy√ľttmŇĪk√∂dve 2013 ŇĎsze √≥ta vesznek r√©szt a legt√∂bbsz√∂r √≥cska b√°rk√°kon h√°nykol√≥d√≥ afrikai vagy k√∂zel-keleti menek√ľltek ment√©s√©ben. A Phoenixet elsŇĎ bevet√©se elŇĎtt nem pezsgŇĎvel avatt√°k, hanem egy r√≥mai katolikus pap szentelte f√∂l.

A M√°lt√°n mŇĪk√∂dŇĎ MOAS r√∂gt√∂n az elsŇĎ akci√≥ban 271 embert mentett meg, az elsŇĎ k√©t h√≥nap alatt pedig h√°romezret, most 4441-n√©l j√°rnak. A kimentett embereket iv√≥v√≠zzel, √©tellel, takar√≥val l√°tj√°k el, sz√ľks√©g eset√©n orvosi ell√°t√°st is tudnak ny√ļjtani.

Mivel az olasz hat√≥s√°gok tavaly le√°lltak a keresŇĎ-mentŇĎ akci√≥kkal, √©s egy kev√©sb√© j√≥l szervezett uni√≥s rendszer vette √°t ennek a hely√©t, m√©g jobban fel√©rt√©kelŇĎd√∂tt Catrambon√©√©k jelentŇĎs√©ge, hiszen √°ltal√°ban olyan kereskedelmi haj√≥k tal√°lkoznak a menek√ľltekkel, amelyek nincsenek erre megfelelŇĎen felk√©sz√ľlve, rosszabb esetben pedig senki sem l√°tja a semmibe tart√≥ cs√≥nakokat.

Advertisement

A haj√≥, a leg√©nys√©g √©s az eszk√∂z√∂k fenntart√°sa sokba ker√ľl, ez√©rt nem is mŇĪk√∂dik √°lland√≥an: id√©n m√°just√≥l okt√≥berig fut √ļjra az akci√≥, ehhez pedig crowdfunding seg√≠ts√©g√©vel v√°rj√°k az adom√°nyokat, mondv√°n, most m√°r a k√∂zv√©lem√©nyen a sor.

80 ezer eur√≥ gyŇĪlt √∂ssze √≠gy, egy n√©met nagyiparos, J√ľrgen Wagentrotz pedig egymaga 180 ezer eur√≥t adom√°nyozott a MOAS-nak.

(via ka-steve)