Ha létezne horrorfilm zombik, vámpírok és egyéb szörny(űség)ek nélkül, az majdnem olyan lenne mint a fenti videó, amit az Európai Űrügynökség (ESA) tett közzé ma.

Advertisement

A közel öt perces hangulatjelentés a Concordia, francia-olasz antarktiszi kutatóbázison készült az elmúlt hónapokban, amikor a sarki éjszaka uralta a hómezőket. A rövidfilm Olivier Delanoe, francia vízvezetékszerelő (igen!) hideglelős videósnittjeiből áll össze, a képsorokhoz pedig Antonio Litterio, olasz villamosmérnök meglehetősen mélabús, poétikus hangvételű blogbejegyzéseiből válogattak idézeteket.

Ha tudni szeretnéd milyen érzés lehet, amikor hosszú hetekig egyáltalán nem bukkan föl a nap a hóborította horizont mögül, amikor a legmagasabb nappali hőmérséklet is csak mínusz 56 fok, és akár fogcsikorgató mínusz 80 is lehet, akkor nézd meg a fenti filmet, aztán örülj az augusztusi verőfénynek.

Advertisement

A Concordián 12 fős kutatócsapat él jelenleg, a sötétség május 5-én köszöntött be, majd a Nap két hete, augusztus 10-én kelt fel a 12 hétig tartó éjszaka után. Így:

Illustration for article titled Te mennyire örülnél a napsütésnek 3 hónap lélekölő éjszaka után?
Advertisement

Fotó: V. Kaimakamis/ESA

Share This Story

Get our newsletter