Illustration for article titled Te levágatnád a herédet?

Angelina Jolie, a világ egyik legismertebb szexszimbóluma két nap leforgása alatt bejelentette, hogy kiműttette a melleit és el fogja távolítani a petefészkét, hogy minimálisra csökkentse a rák esélyét, ami egy génhiba miatt különösen magas volt nála.

Advertisement

A Cinknél férfiak dolgoznak, ketten el is kezdtünk beszélgetni arról, hogy a színésznőn valami beteges paranoia lett úrrá, vagy csak józanul mérlegelt és meghozott egy nehéz döntést annak érdekében, hogy nagyobb eséllyel tudja felnevelni a családját és egészségesen leélni az életét. Jolie nem az egyetlen ismert figura Hollywoodban, aki a masztektómiát választotta, bár azon kevesek egyike, akik úgy feküdtek a műtőasztalra, hogy még nem fedeztek fel bennük rákos sejteket. Az Egy rém rendes család Kelly Bundy-ja, Christina Applegate ugyanúgy a hibás BRCA-gén áldozata, ő úgy távolíttatta el mindkét mellét, hogy csak az egyikben találtak daganatot.

Advertisement

Nem kell kerülgetni itt a szexista kását. Van egy bombabiztos tippem, hogy a Cinket főleg férfiak olvassák. Ahogy ezt a posztot is. Férfiként felfoghatatlan Jolie döntése, de nem úgy felfoghatatlan, mint a bécsi önkasztráló akcionizmus, hanem mint biológiai jelenség. Lemondani valamitől, ami élettani szempontból tulajdonképpen meghatározza a személyiségedet és a szerepedet a társadalomban, most a poszt-feminista elméletektől eltekintve. Amikor Lacival beszélgettünk erről, nem tudtunk hirtelen olyan szervet mondani, amitől meg tudnánk szabadulni, ha szinte biztos lenne a rák esélye. Kivéve a heréket.

A 87 százalék túl jó esély. Ha most felhívna engem valaki és azt mondaná, 87 százalék esély van arra, hogy leszúrnak az iroda és a buszmegálló között este, akkor inkább a kanapén alszom. Ha 87 százalékom van nyerni egy nagyon drága sorsjegyen, akkor megveszem. Ha a Szonda-Ipsos 87 százalékot adna arra, hogy a Jobbik kiesik jövőre a Parlamentből, akkor táncolnék hazáig. Vagy legalább addig, amíg le nem szúrnak és el nem veszik a nagyösszegű nyereményem.

Advertisement

Ha 87 százalék esélyem lenne arra, hogy hererákos leszek, mert az apám is hererákos volt* és valami defektes és láthatatlan dolog így kódolta a belső szerveimet, akkor én elmennék és eltávolítanám a heréimet.

Ez persze kapálózás az ismeretlenbe, mert lövésem sincs, hogyan zajlik egy ilyen folyamat, vagy egyáltalán lenne-e ilyesmire lehetőségem. Lehet, hogy ezzel az egésszel csak kiállok egy banánosdobozra, és furán próbálom megmagyarázni, hogy a sok viccel szemben szerintem Angelina Jolie valami igazán hősieset és bátrat tett, aztán meg csúnyán orra esek, mert egy banánosdoboz kartonból van, az meg nem bír el.

Advertisement

Mit akarok ezzel mondani? Ja igen, azt, hogy a Cinkre még nem lehet szavazódobozokat beszúrni. De kíváncsi vagyok arra, hogy ti milyen döntést hoznátok hasonló helyzetben. Meghagynátok a zacsit, ami nagy valószínűséggel megölne, vagy megszabadulnátok tőle, hogy élhessetek?

* nem az, legalábbis remélem, hogy nem az

Share This Story

Get our newsletter