A 12 √©v rabszolgas√°g 2013 fontos filmje, mindenn√©l ŇĎszint√©bben besz√©l Amerika legnagyobb nemzeti traum√°j√°r√≥l, folyamatosan kapja a d√≠jakat a mŇĪv√©szi √©rt√©kei√©rt √©s a sz√≠n√©szi teljes√≠tm√©nyei√©rt. Csak √©ppen nem lehet sem szeretni, sem √©lvezni. Kritika.

Az angol Steve McQueen rendezŇĎnek √ļgy tŇĪnik, hogy j√°t√©kfilmjeiben egy heppje van, az pedig az, hogy sz√∂rnyŇĪ helyzetekbe ker√ľlt emberekrŇĎl forgat. Az √Čhs√©g a sz√°nd√©kos koplal√°ssal, majd a fek√°lia kreat√≠v haszn√°lat√°val sztr√°jkol√≥ √≠r terrorist√°kr√≥l √©s az ŇĎket rendszab√°lyoz√≥ b√∂rt√∂nŇĎr√∂krŇĎl sz√≥lt, a Sz√©gyentelen egy olyan szexm√°ni√°s f√©rfi t√∂rt√©nete volt, akit folyamatosan hajtottak az √°llatias v√°gya, de a kiteljes√ľl√©seket egy percig sem √©lvezte, √©s most itt van a 12 √©v rabszolgas√°g, amiben egy tanult, szabad ember megtapasztalja azt, hogy milyen az, amikor √°llatk√©nt b√°nnak vele hossz√ļ √©vekig. Az elsŇĎ k√©t filmj√©nek fŇĎszereplŇĎi valamennyire maguknak k√∂sz√∂nhett√©k a helyzetet, a terrorist√°k a tetteik miatt ker√ľltek b√∂rt√∂nbe, a szexf√ľggŇĎ pedig nem akart soha parancsolni az √©tv√°gy√°nak, Solomon Northupot viszont erŇĎszakosan elragadt√°k a csal√°dj√°t√≥l √©s minden belesz√≥l√°s n√©lk√ľl beletasz√≠tott√°k megal√°z√≥, embert pr√≥b√°l√≥, elviselhetetlen helyzetek sorozat√°ba. Lehet, hogy ez√©rt ez minden technikai brav√ļr, t√∂k√©letes rendez√©s, d√≠szlet, operatŇĎri munka, sz√≠n√©szv√°laszt√°s ellen√©re McQueen leggyeng√©bb filmje eddig. Ha azt l√°tod, hogy a fŇĎszereplŇĎ nem tud v√°ltoztatni a helyzet√©n, akkor csak a megv√°lt√°st v√°rod. Ha valaki viszont tudna, de nem akar, akkor b√°rmi j√∂het.

Pedig Northup t√∂rt√©nete t√©nyleg sz√∂rnyŇĪs√©ges. A Saratog√°ban √©lŇĎ szabad zen√©szt egy nap megtal√°lja k√©t f√©rfi √©s j√≥l fizetŇĎ munk√°val kecsegteti. Northup r√°b√≥lint, elmegy a f√©rfiakkal dorb√©zolni, de reggel nem √°gyban √©bred, hanem megl√°ncolva egy cella padl√≥j√°n. InnentŇĎl haj√≥val a d√©li √°llamokb√≥l viszik, onnant√≥l pedig birtokr√≥l birtokra ker√ľl, szadista √©s kev√©sb√© szadista gazd√°k tulajdon√°ba. Mivel igaz t√∂rt√©netrŇĎl van sz√≥, a film alapj√°ul is Northup megeml√©kez√©sei szolg√°ltak, r√°ad√°sul ott van a hatalmas spoiler a c√≠mben, tudjuk, hogy Northup minden megal√°ztat√°s ellen√©re haza fog tal√°lni. A tizenk√©t √©v megt√∂ri, a film v√©g√©re egy olyan ember toporog haza, aki pillanatokra volt att√≥l, hogy engedelmes haszon√°llatt√° v√°ltozzon a testi √©s lelki k√≠nz√°sok ut√°n. De otthon van.

A 12 √©v rabszolgas√°g k√∂zben v√©gig a Passi√≥ j√°rt a fejemben, nem az√©rt, mert szeretek Mel Gibsonra vagy a gonosz zsid√≥ √∂sszeesk√ľv√©sre gondolni m√°s filmek k√∂zben, de itt is v√©gleg az a benyom√°som volt, hogy majdnem k√©t √©s f√©l √≥r√°nyi v√©res, ut√°latos, elviselhetetlen szenved√©st kell v√©gign√©znem a mŇĪv√©szet nev√©ben McQueen filmje technikailag t√∂k√©letes, vannak benne olyan brav√ļros hossz√ļ be√°ll√≠t√°sok, amiktŇĎl a l√©legzetem el√°llt. A sz√≠n√©szi munk√°k egys√©gesen erŇĎsek, a fŇĎszereplŇĎ, √°ltalam csak a Serenity-ben megjegyzett Chiwetel Ejiofor m√°r s√∂p√∂rheti le a polc√°t, hogy kitehesse a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ d√≠jakat. Val√≥sz√≠nŇĪleg ez lesz a film, ami ut√°n a kritikusok v√©gre megjegyzik a nev√©t √©s le tudj√°k majd Google n√©lk√ľl is g√©pelni. Michael Fassbender, McQueen visszat√©rŇĎ szereplŇĎje f√©lelmetes a kisz√°m√≠thatatlan, gonosz birtokosk√©nt, Paul Giamatti, Paul Dano √©s Benedict Cumberbatch pedig a r√∂vid idej√ľket ugyanolyan j√≥l kihaszn√°lj√°k, ahogy azt a pedigr√©j√ľk alapj√°n b√°rki elk√©pzelheti. Egyetlen kiv√©tel Brad Pitt, aki egy kanadai abolicionalistak√©nt ink√°bb csak egy h√ľlye szak√°llt √©s fontos szerepet kapott, de komoly munk√°t kev√©sb√©. Ugyanannyira kil√≥g a l√≥l√°b a Gladi√°tort is szerzŇĎ Hans Zimmer filmzen√©j√©tŇĎl, amitŇĎl minden csendes √©s egy√©rtelmŇĪ pillanat sz√∂rnyen jelentŇĎs√©gteljes lesz.

Ritka az olyan film, ami szinte mindenben cs√ļcsteljes√≠tm√©nyt ny√ļjt, de m√©gsem tudok √ļgy kij√∂nni a mozib√≥l, hoy az √©v egyik legjobb filmj√©t l√°ttam.

Advertisement

T√©nyleg az a bajom a 12 √©v rabszolgas√°ggal, hogy csak szenved benne valaki? Lehet. A jelenetei csak vari√°ci√≥k ugyanarra a megal√°z√≥ t√©m√°ra, Northup figur√°ja csak abban v√°ltozik igaz√°n, hogy az √©vek sor√°n egyre jobban kitanulja a butabesz√©det, amivel nem √°rulja el a saj√°t tanults√°g√°t √©s intelligenci√°j√°t. Buta nigger lesz belŇĎle, √©s ez az egyetlen m√≥dja annak, hogy t√ļl√©ljen. Hogy mi√©rt akar t√ļl√©lni, azt nem tudja. Mi viszont igen. Lehet, hogy ez vele igaz√°b√≥l a bajom.

A 12 √©v rabszolgas√°g janu√°r m√°sodik√°n ker√ľl a magyar mozikba.

Fotó: outnow.ch

Kérdés, komment, anyázás jöhet a cikk alatt.