This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Te hagynád, hogy valaki okostelefonos alkalmazással kémkedjen utánad?

Illustration for article titled Te hagynád, hogy valaki okostelefonos alkalmazással kémkedjen utánad?

A fél internet kiborult az angol tanárnő esetén, akinek az egész életét követni tudja egy kémprogrammal a férje, ráadásul ő ettől nem is érzi rosszul magát. Sőt.

Advertisement

A Daily Mirrorban jelent meg a múlt héten Catharine Higginson története, aki tíz év házasság után nemrég véletlenül megtudta, hogy a férje egy nyomkövető alkalmazás segítségével látja az összes üzenetét, levelezését, be tudja azonosítani a hollétét, és még a beszélgetéseit is lehallgathatja. Catharine azonban a kezdeti sokk után inkább arról a végéről fogta meg a dolgot, hogy a férje így őt is és a három gyerekét is biztonságban tudhatja (az ő telefonjaikra is telepítette az alkalmazást).

Ezen aztán kibuktak a twitterezők, a Mirror egyik újságírónője pedig külön cikket is írt arról, hogy mennyire nem helyes, hogy Catharine férje azzal az ürüggyel kémkedik a családtagjai után, hogy valójában a biztonságukra ügyel.

Advertisement

A tanárnőt aztán a Buzzfeed is megkereste, nekik elmondta, hogy szerinte inkább az a furcsa, hogy más házaspárok eltitkolják egymás elől a jelszavaikat, pedig elvileg nem szabadna, hogy titkaik legyenek egymás előtt. Az sem zavarja, hogy ő nem olvashatja el a férje sms-eit, már csak azért sem, mert úgyse sms-zik senkivel.

Catharine szerint egy dolog a gyerekek igénye a magánéletre, és egy másik az, hogy a mai fiatalok Snapchaten a farkukról küldözgetnek fotókat, a Tinderen meg ki tudja, kivel ismerkednek meg. Különben is, van jobb dolguk, mint hogy a lányuk sms-eit olvasgassák egész nap, az appot csak nyomkövetésre használják. Igaz, a legidősebb lány annyira nem örült a Facebook tanúsága szerint, amikor az újságból értesült az egész történetről.

Advertisement
Illustration for article titled Te hagynád, hogy valaki okostelefonos alkalmazással kémkedjen utánad?

Catharine végső érve az volt, hogy egyébként is naivitás az interneten magánéletről beszélni, és csak ugyanúgy használják a technológia adta lehetőségeket, mint egyes nagy cégek, csak ők a gyerekeik biztonsága érdekében teszik.

Advertisement

Végül egy érdekesség: több kommentben is előkerült a "gaslighting" (kb. "gázlángozni") ige, amelyet arra használnak, amikor valaki szándékosan megpróbálja manipulálni egy másik ember valóságérzékelését.

Maga a szó a Gaslight (Gázláng) című 1944-es filmből jön, melyben Charles Boyer megpróbálja elhitetni Ingrid Bergmann-nal, hogy csak képzelődik, amikor furcsa dolgokat tapasztal a házukban, ezért a nő tényleg azt hiszi, hogy megbolondult. Hogy magyar vonatkozás is legyen: a filmet George Cukor rendezte.

Share This Story

Get our newsletter