Ez nem egy vicc eleje, hanem egy val√≥di k√©rd√©s, ami internetezŇĎk t√≠zezreit izgatja cs√ľt√∂rt√∂k √≥ta. Akkor ker√ľlt ki ugyanis a Redditre, majd onnan a Gothamistre a fot√≥ egy amerikai rep√ľlŇĎg√©pen nejlonzacsk√≥ba b√ļjva utaz√≥ ortodox f√©rfirŇĎl.

Voltak, akik szerint a nŇĎkkel val√≥ √©rintkez√©st akarta elker√ľlni, mivel az igaz√°n ortodox zsid√≥k nem vegy√ľlhetnek nŇĎkkel. Az El Al l√©git√°rsas√°got egyszer be is perelte egy nŇĎi utas, akit a kifizetett hely√©rŇĎl √°t√ľltettek a g√©p h√°tulj√°ba, hogy a mellette utaz√≥ ortodox fick√≥nak ne kelljen nŇĎ mellett √ľlnie.

De a zsid√≥ lapok szerint ink√°bb kohanita lehetett. A kohanit√°k egy olyan elŇĎkelŇĎ zsid√≥ papi t√∂rzs, amelynek tagjai nem √©rintkezhetnek halottakkal, amit sok rabbi √ļgy √©rtelmez, hogy nem rep√ľlhetnek el zsid√≥ temetŇĎ f√∂l√∂tt. A Cohen az egyik leggyakoribb kohanita csal√°dn√©v.

Az El Al g√©pein kor√°bban t√∂bbsz√∂r elŇĎfordult, hogy kohanita f√©rfiak zacsk√≥ban akartak utazni. A c√©g ez√©rt 2001-ben hivatalosan bejelentette, hogy a g√©pein tilos hermetikusan lez√°rt nejlonzacsk√≥ban utazni. Minden bizonnyal a l√©git√°rsas√°gt√∂rt√©net legjobb k√∂zlem√©nymondata az, hogy "rep√ľl√©sbiztons√°gi okokb√≥l lez√°rt nejlonzacsk√≥ban tilos a fed√©lzetre l√©pni".

[via Huffington Post]