This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Tarsoly Csaba Szijjártóval küldött volna levelet Orbán Viktornak

Illustration for article titled Tarsoly Csaba Szijjártóval küldött volna levelet Orbán Viktornak

Teljesen szabadon ürítheti ki Tarsoly Csaba a Quaestort, most is zajlik az egyedi kötvényesek kifosztása, hatósági asszisztálással – derül ki a Figyelő sokkoló cikkéből. Az írás szerint tudatos terv szerint folyik az érdemi vizsgálat késleltetése és a nyomok eltűntetése.

Advertisement

Nem világos, a kormánynak mi olyan értékes a Quaestorban és Tarsolyban, hogy miután kormányszervek is finanszírozták a pilótajátékát, engedik neki, hogy elsöpörje a nyomokat.

Olyan kemény információi vannak a Figyelőnek az egyre sötétebb és titokzatosabb Quaestor-ügyről, hogy a tényeket feltáró Brückner Gergő közjegyző előtt tett nyilatkozatot arról: információi szerint milyen lépések várhatók a következő hetekben. Felhívtam: azért választotta ezt a megoldást, mert így később, ha minden úgy történik, ahogy ő tudja, erős bizonyítéka lesz arra, hogy az ügyben nem véletlenül történnek a dolgok, hanem tudatos terv alapján.

Advertisement

Tarsoly Csaba hatósági hátszéllel tüntetheti el a nyomokat, hiszen még mindig nem hallgatták ki. Miközben minden következmény nélkül hazudhatta azt kétszer is, hogy a Quaestor Financial Hrurira csődeljárást kezdeményezett maga ellen.

A Hrurira ellen ebben a pillanatban sincsen semmiféle csődeljárás, így a pénzek március 9. óta is szabadon mehetnek ki onnan. (Az öncsődről szóló első, 9-ei bejelentés nettó hazugság volt. Miután a Figyelő ezt megírta, a cég végre tényleg elindította az eljárást, de a kérelem nem felelt meg a törvényi feltételeknek – talán szándékosan –, így a bíróság visszadobta azt. Ez kulcsfontosságú dolog.

Advertisement

Például azért, mert időközben lejárt a Hrurira egyik kötvénye, amit épp az öncsődre – a nem létező öncsődre – hivatkozva nem fizettek ki a kisbefektetőknek. Szintén kulcsfontosságú volt a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. 16-án tartott közgyűlése, vagyis az az esemény, ahol a munkanélküli exközmunkás Orgován Béla strómant vezérigazgatónak választották. De nemcsak emiatt volt kulcsesemény, hanem azért is, mert itt döntöttek arról, hogy a Hrurira azt az 57 milliárd forintot, amit kölcsönadott a központi Quaestor-cégnek, tulajdonrésszé alakítja, vagyis a leány megvette az anyját. A kötvényesek ezzel ugyanis hátrébb sorolódtak egy esetleges felszámolásban, és lényegében elvesztették az esélyüket, hogy valamit visszakapjanak.

Az elöljáró szervek vagy tökéletes impotenciával kezelik a helyzetet, vagy valamilyen felsőbb, titkos érdek mentén tudatosan segítik Tarsolyt.

Így fogalmaz Brückner, az egyébként közismerten visszafogott szerző.

Tarsoly és a kormányzat viszonyát illusztrálja, hogy a cikk szerint március 8-án vasárnap, egy nappal a nyilvános – és hazug – öncsődbejelentés előtt Tarsoly egy vezetői értekezleten elmesélte, baj van, öncsődöt fog jelenteni, de a helyzet megoldható, mert másnap bemegy Szijjártó Péter külügyminiszterhez, aki biztosan segít. De szükség volt Orbán Viktorra is, ezért azt találták ki, hogy közösen fogalmaznak egy levelet a miniszterelnöknek, hiszen Szijjártó azt biztosan eljuttatja a címzetthez. Erre másnap a külügy cége, a Magyar Nemzeti Kereskedőház még gyorsan kivette a pénzét a Quaestorból, aztán jött a kamu bejelentés.

Advertisement

Azt nem tudni, célba ért-e a Postás Peti által kézbesítendő levél.

(Update: erre a szálra ezt reagálta a Küküm.)

Advertisement

Egy másik felidézett anekdota szerint egy minisztériumi tárgyaláson az Eximbank tervezett, 500 millió dolláros nemzetközi kötvénykibocsátásáról volt szó, amikor Szijjártó egyik, a tárcánál dolgozó futsalos csapattársa odafordult a meghívott Tarsolyhoz, és megkérdezte: "Csaba, meg tudjátok csinálni?" Mire Csaba bólintott: "Meg." A dologból később nem lett semmi.

A cikk szerint bár a pilótajátékszerű kötvénykibocsátások miatt omlott össze a rendszer, a végső csődben tényleg volt szerepe a Buda-Cash-botránynak is, mert az ügyfelek azután napi 1-1,5 milliárd forintyi kötvényt váltottak vissza. Az igazi bukást egy intézmény okozta március 6-án, amelyik 2,5 milliárdot akart elvinni, de már nem tudták kifizetni. Micsoda szerencse, hogy legalább a minisztérium cége még megkapta a magáét három nappal később, 9-én. További hihetelen részletek a nyomtatott Figyelőben.

Share This Story

Get our newsletter