Illustration for article titled Tanulságos történet a hülyéről, aki azt hitte, csak ő tud fotózni

Egy bizarr plágiumügyben kiderült, hogy nem történt lopás, hanem tényleg ugyanazt a képet készítette el mindkét fotós.

Advertisement

A fenti képet a holland Sarah Scurr lőtte 2006. november 6-án egy luxushajó fedélzetéről, Chile déli partjainál, az alsót pedig a chilei Marison Ortiz Elfeldt ugyanakkor, ugyanarról a hajóról. Nem csoda, hogy tök ugyanolyanok, viszont egy vicces nyilvános vitához vezetett.

Illustration for article titled Tanulságos történet a hülyéről, aki azt hitte, csak ő tud fotózni
Advertisement

A chilei jéghegyről készült fotóját Scurr még 2009-ben benevezte a Telegraph utazási mellékletének fényképversenyébe, és be is került a kiválasztott képek közé, ahol csaknem hat évig fel sem tűnt senkinek.

Elfeldt aztán a múlt hónapban felfedezte a fotót a Telegraph oldalán, és nyíltan plágiummal vádolta meg Scurrt: "Tisztázni szeretném, hogy ezt a képet én csináltam, és felháborítónak tartom, hogy ez az ember elhiteti másokkal, hogy ez az ő képe" – írta Elfeldt.

Advertisement

A Telegraph bekérte az eredeti képeket, és ezekből kiderült, hogy egy időben készültek, egy helyről, viszont két különböző kamerával. Figyelmesen megvizsgálva még látszik is egy minimális különbség a két kép között, és ebből arra jutottak, hogy a két nő nagyjából egymás mellett állva fotózta a jéghegyet. (Ha már lehülyéztük Elfeldtet a címben, azért adjuk meg neki, hogy ez valóban ritka.)

A tanulságot aztán Scurr fogalmazta meg szépen: "Bizarr egybeesés, és csodálom, hogy nem történik ilyen többször. Emberek százai fotóznak nevezetességeket és tájakat, ugyanazt a képet készítve az okostelefonjukkal vagy a kamerájukkal. Remélhetőleg ezentúl, ha valaki hasonló helyzetbe kerül, kétszer is meggondolja, mielőtt vádaskodni kezdene."

Advertisement

(via Gawker)

Share This Story

Get our newsletter