A LOL My Thesis nevű tematikus tumblr-en egy-két mondatos összegzésekben olvashatjuk vaskos könyvek, sokórás kurzusok többéves tanulmányok esszenciáját. Vajon összeáll mindebből a nagy közös tudás? Vagy valami egész más az eredmény?

Gondolom minden jelenlegi és egykori egyetemistának, főiskolásnak megvan az a kellemetlen helyzet, amikor a rokonok vagy a középsuli után a tisztességes munka világát választó haverok megkérdezik, hogy, ti mégis mit csináltok ott az egyetemen? Nekem volt szerencsém egy bölcsészkarhoz, amire meg hatványozottan igaz mindez. Tudom tehát, miről beszélek.

Ilyenkor be lehet dobni a szak vagy tárgy pontos megnevezését. Ez viszont fabatkát se ér, lévén a nagyi úgyis büszkén bólogat arra, hogy az unokája olyan komoly dolgokkal foglalkozik, amit ő fel se ér, a régi haverok meg próbálnak nem pofákat vágni, eltakarva, hogy "ne bassz, ezért adózok?

Advertisement

Aztán ott van a lehetetlen vállalkozás, hogy elmesélni a dolgokat töviről-hegyire, de ezt már a nagyi is unni fogja, elkalandozik a jó öreg figyelme, a pókerarc mögött a társadalom nevében zsörtölődő régi haver meg jobb esetben már elkezd sajnálni, hogy "öreg, ebből akarsz megélni?"

Advertisement

Aztán van a harmadik út, hogy summázod pár mondatban, hogy ennek végül is mi lehet a célja, mire jutottál a kis kutakodásaid alatt. De hát doktoriskola előtt meg senkitől se várható el semmi nagy dolog, csak a spanyolviaszt fedezgetjük fel újra. Ami, na bumm, tényleg, lényegileg ott van két kattintásra az interneten.

Most azonban itt van a falhoz állított egyetemisták dühöngő-tumblre, a lolmythesis.com, ahol bárki elmondhatja, hogy igen, baszdki, csak annyit tanultam, hogy "a növekvő növények száma arányos a földbe szórt magok számával." (Alkalmazott matematikus, University of Arizona) vagy hogy "Mondhatsz fontos dolgokat a világról, de egy Justin Bieber YouTube-videónak mindig több nézője lesz" (Kommunikáció szak, Wilfrid Laurier University). Főleg azt a skandalumot, hogy a Guy Fawkes csupán katolikus pirománia volt, semmi más. (Kora-modern történelem, The College at Brockport)

Advertisement

Bár a blogra érkeznek elvétve komolyabb hangvételű összegzések is, úgy tűnik, miként az internet annyi területén, itt is az az ironikus vagy épp önironikus, humorizáló hozzáállás a legjellemzőbb. Ezáltal nem is annyira egy posztokból álló enciklopédia van itt alakulóban, hanem egy-két mondatból álló mikrotörténetek sora bontakozik ki a blog bővülésével.

Advertisement

Itt van a kollégiumban online játékokat hackelő magyar kocka, a politológus, aki hatvan oldal után jött rá, hogy zsákutcába poroszkált bele vagy az állatok szexualitásával poénkodó biológus. Tehát az egész összegyetemi légkör megteremtődik ezzel a tudálékos jófejkedéssel - amivel nincs is semmi baj, sőt. Amolyan érdekességként felbukkan még a Buzzfeed főnöke is, aki meg azt meséli el, hogy 1995-ben volt olyan szerencséje, hogy a tanárai támogatták abban, hogy az internetről írogasson.

Végül jöjjön az én nagy egyetemi tanulságom: Jókai Mór sokkal nagyobb ironikus volt, mint a mai tumblr 99%-a.

Advertisement

Képeket innen screenshotoltam: lolmythesis