Ha a kedves Olvas√≥ szereti a fantasy-t, a horrort, a posztapokaliptikus t√∂rt√©neteket, de fŇĎleg mindh√°rom kever√©k√©t, de m√©g nem l√°tta a Singeki n√≥ kj√≥dzsin c√≠mŇĪ sorozatot, akkor van egy j√≥tan√°csom a kedves Olvas√≥nak.

A j√≥tan√°csom a k√∂vetkezŇĎ: a kedves Olvas√≥ gyorsan olvassa v√©gig ezt a posztot, nagyon vigy√°ztam, hogy kicsi spoiler se legyen benne, de ut√°na ne keressen r√° semmire a kedves Olvas√≥, ne n√©zzen ut√°na semminek, csak kezdje el n√©zni a Singeki n√≥ kj√≥dzsin (‚ÄúAz √≥ri√°s t√°mad√°sa‚ÄĚ? Angolul ‚ÄúAttack on Titan‚ÄĚ) c√≠mŇĪ sorozatot mondjuk itt.

R√∂vid indokl√°s k√∂vetkezik, amiben elmondom, mi√©rt remekmŇĪ ez. (Az anime sorozatr√≥l besz√©lek, nem a mang√°r√≥l. Tudok a mang√°r√≥l, de nem olvastam. Ha a kedves Olvas√≥ ismeri a mŇĪvet, akkor nyugodtan ugorjon a kommentekhez √©s mondja el, hogy mi√©rt nincs igazam, mi√©rt volt jobb k√∂nyvben stb.)

1. A kiindul√°si helyzet

Hol vagyunk √©s mikor? Ez nem der√ľl ki. Tal√°n a F√∂ld√∂n, tal√°n nem. Tal√°n egy fantasztikus m√ļltban, tal√°n a j√∂vŇĎben. Itt-ott vannak utal√°sok, amikbŇĎl azt√°n lehet spekul√°lni, hogy esetleg Eur√≥p√°ban j√°tsz√≥dik a t√∂rt√©net, de nincsenek konkr√©t kapaszkod√≥k. A l√©nyeg, hogy t√©rben √©s idŇĎben pont el√©g ismerŇĎs minden ahhoz, hogy ami viszont nem stimmel, az (a sz√≥ legjobb √©rtelm√©ben) zavar√≥ legyen. Az ilyen kultur√°lis-technol√≥giai kavarod√°s nagyon j√≥ hangulat√ļ tud lenni, ott van p√©ld√°ul a Csillagok h√°bor√ļja vagy a Firefly.

Advertisement

2. Az ellenség

ErrŇĎl a legnehezebb spoiler n√©lk√ľl √≠rni. Vannak a l√°tv√°nyosan ijesztgetŇĎs sz√∂rnyek, alienek, termin√°torok, s√°rk√°nyok, zombik, √∂rd√∂g√∂k, voldemortok. Vannak az emberi fŇĎgonoszok, n√©pirt√≥k, sorozatgyilkosok, terrorist√°k, √°llatk√≠nz√≥k, mozg√≥l√©pcsŇĎn balra √°ll√≥k. A Singeki n√≥ kj√≥dzsinben az ellens√©g fizikailag √©s pszichol√≥giailag is f√©lelmetes, √©s legink√°bb term√©szeti katasztr√≥f√°hoz hasonl√≠that√≥. A fenti k√©p hat√°svad√°sz, mert valamit oda kellett raknom, de nem j√∂n le belŇĎle, hogy mitŇĎl igaz√°n borzaszt√≥ ebben a sorozatban a gonosz. A Godzill√°t√≥l a Pacific Rimig nem egy filmben testes√≠tett√©k meg √≥ri√°s sz√∂rnyek a megmagyar√°zhatatlan √©s meg√°ll√≠thatatlan vesz√©lyt, de ahogy itt √°br√°zolj√°k, olyat √©n m√©g nem l√°ttam.

3. A szereplŇĎk

Nincsenek nagy ig√©nyeim: √∂sszetett szereplŇĎk, jellemfejlŇĎd√©s, erŇĎs nŇĎi karakterek. Mindez megvan, r√°ad√°sul a mell√©kszereplŇĎk sem egys√≠k√ļak. M√©g r√°ad√°sul nem t√∂k√©letes testalkat√ļ szuperhŇĎs√∂k a hŇĎs√∂k, hanem √°tlagember-√°tlaggyerek kin√©zetŇĪ √°tlagemberek-√°tlaggyerekek. √Čs m√©gis minden mŇĪk√∂dik.

Advertisement

4. A történetvezetés

Nincs hosszadalmas expoz√≠ci√≥, a k√©p fokozatosan √°ll √∂ssze, ez√©rt is ellenjavalt b√°rmifajta inform√°ci√≥ elŇĎzetes felkutat√°sa. Sz√©p √≠ve van a t√∂rt√©netnek, √ľgyesen adagolt sok csavarral √©s olyan finoms√°gokkal, amik m√°sodszori megn√©z√©sre j√∂nnek csak elŇĎ. Rengeteg r√©szlet √©s h√°tt√©rt√∂rt√©net marad hom√°lyban - ezek egy r√©sze a k√∂nyvben vagy a sorozaton k√≠v√ľli kieg√©sz√≠tŇĎ anime epiz√≥dokban tiszt√°z√≥dik ugyan, de bŇĎven maradnak k√©rd√©sek. EttŇĎl azt√°n sok√°ig nem enged el ez a vil√°g.

Ennyit akartam mindenk√©pp elmondani, akit siker√ľlt meggyŇĎzn√∂m, az most menjen a Netflixre vagy az Indavide√≥ra, ut√≥bbin jelenleg mind a 25 r√©sz fent van magyar felirattal Shingeki no Kyojin c√≠mmel.

Advertisement

Jelen cikk szempontj√°b√≥l l√©nyegtelen, de a teljess√©g kedv√©√©rt megjegyzem, hogy a SnK-b√≥l most k√©sz√ľlt √©lŇĎ szereplŇĎs film, r√∂gt√∂n kettŇĎ is. J√ļlius 14-√©n Los Angelesben, majd augusztusban t√∂bb √°zsiai orsz√°gban mutatj√°k be az elsŇĎ r√©szt, szeptember k√∂zep√©n meg a m√°sodikat. Sajnos, egyelŇĎre fogalmam sincs, hogyan lehet majd ezeket leg√°lisan megn√©zni Nemjap√°nban. LehetŇĎleg IMAX v√°sznon. Javaslatok j√∂hetnek kommentben.

Jelen cikk szempontj√°b√≥l ugyan√≠gy l√©nyegtelen, de √©rdekes v√©letlen, hogy a h√©ten volt a jap√°n sz√∂rnyek atyj√°nak, Cuburaja Eidzsinek a sz√ľlet√©snapja. Cuburaja rendezte egy csom√≥ jap√°n film k√ľl√∂nleges effektusait, az ŇĎ munk√°ja p√©ld√°ul az eredeti, 1954-es Godzilla c√≠mszereplŇĎje.