Az √Ėsszetartoz√°s dala a v√°llalati k√∂z√©pvezetŇĎi jazz, √©s az ig√©nyesen unalmas popzene √ľd√≠tŇĎ elegye, hom√°lyos √©rtelmŇĪ utal√°sokkal. Viszont a mŇĪfaj√°n bel√ľl azt kell mondani, hogy remek alkot√°s.

A dalt a Nemzeti √Ėsszetartoz√°s Napj√°nak honlapj√°n tett√©k k√∂zz√©, ahol, Kod√°lyra hivatkoznak, hogy mi√©rt kellett meg√≠rni. √Čn azt az id√©zetet szeretem tŇĎle, amikor R√°kosi M√°ty√°s p√°rtfŇĎtitk√°r megb√≠zta ŇĎt √©s Illy√©s Gyul√°t egy m√°sik, ‚Äěszocialista‚ÄĚ himnusz szerz√©s√©vel, amely szerinte a c√≠merhez hasonl√≥an, v√°ltoztat√°sra szorult. Kod√°ly Zolt√°n megjegyz√©se erre annyi volt:

‚ÄěMinek √ļj? J√≥ nek√ľnk a r√©gi himnusz.‚ÄĚ

Az anekdota szerint ezzel az √ļj himnusz t√©m√°ja leker√ľlt a napirendrŇĎl.

Vagyis h√°t sz√©p dolog az √∂sszefog√°s, az egy√ľtt dalol√°snak pedig kev√©s lelkesebb t√°mogat√≥ja van n√°lam, de hogy minek kellett √≠rni ehhez egy √ļj dalt, azt nem tudom.

(Ezt a k√©rd√©st egy√©bk√©nt legjobban az EU oldotta meg eddig a himnusz√°val, ŇĎk a j√≥l ismert √Ėr√∂m√≥d√°t nevezt√©k ki annak. Ha az illet√©kesek j√≥ n√©prajzosk√©nt leballagtak volna egy iskolai t√°bortŇĪzh√∂z vagy koleszos buliba anyagot gyŇĪjteni, akkor sim√°n √∂sszeszedhettek volna egy tucat remek popsl√°gert az elm√ļlt 30-40 √©v term√©s√©bŇĎl, amit mindenki ismer √©s szeret.)

Na de hagyjuk a hátterezést, lássuk a dalt!

Szöveg

A dalsz√∂veget h√°rman jegyzik, ami el√©g meglepŇĎ egy m√°sf√©l versszakos daln√°l, na de sebaj. A r√≠mek eg√©szen "fur√°k": f√°r√≥l/t√°ncol, k√∂rben/r√©ten stb. Ritmikai hiba viszont dics√©retesen kev√©s van benne. Gyakorlatilag az √∂sszes tagmondat sz√°zszor szerepelt m√°r m√°s dalokban, egy t√∂k√©letes k√∂zhelygyŇĪjtem√©ny, kiv√©ve a rejt√©lyes "talpaink egym√°sra l√©pnek" r√©szt. Ha valaki tudja √©rtelmezni, ossza meg vel√ľnk.

Advertisement

Ments√©g√©re legyen mondva, hogy mesze veri m√©g √≠gy is a magyar popzenei dalsz√∂veg√°tlagot, na meg, hogy nem valami direkt √∂sszetartoz√≥s t√©m√°t pr√≥b√°ltak megragadni a szerzŇĎk (m√°r ha t√©nyleg t√∂bben voltak).

Zene

Legy√ľnk tiszt√°ban: a p√°rt-/esem√©ny-/c√©ges himnusz/indul√≥ stb. nem az a mŇĪfaj, ahol zenei forradalmat lehet vagy kell kirobbantani, sz√≥val nagy √ļjdons√°gra nem sz√°m√≠tottam. Tulajdonk√©ppen nagyon profi iparosmunka ez.

Advertisement

Adott egy sablonos popdal, amit olyan m√©rtekben teleraktak az √∂sszes k√∂nnyŇĪzenei gipszstukk√≥val, hogy gyakorlatilag bemutat√≥p√©ld√°ny lehetne a zenei hat√°svad√°szat oktat√°s√°n√°l.

Van itt n√°n√°n√° refr√©n, indokolatlan n√©pdalos bet√©t (amit olyan z√°rt sz√°jjal ad elŇĎ az √©nekes a klipben, mint egy hasbesz√©lŇĎ), gyerekk√≥rus (t√∂bbsz√≥lam√ļzva, k√°nonba hajolva), a legk√ľl√∂nb√∂zŇĎbb sz√≥l√≥k, k√≠m√©lŇĎ jazzaroma, Beatles-es lez√°r√°s.

Az eg√©sz nagyon √ľgyesen, patikam√©rlegen van kisz√°molva, nehogy t√ļl sok legyen valamibŇĎl, ami f√°raszt√≥, de az√©rt √ļgy √©rezze az ember, hogy igen k√©rem, ez mŇĪv√©szet.

Advertisement

B√°rmennyire is r√©mes, unalmas √©s k√∂zhelyes, meg kell hagyni, hogy a maga nem√©ben t√©nyleg klasszul √∂sszerakott munka, enn√©l sokkal vackabb dolgok ker√ľlnek piacra.

Kiváncsian várom az utóéletét.