This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

​Talán arra céloz a közlemény, hogy Szaueréké lehet a HVG

Borzalmas nyelvezetű, olvashatatlan közleményben mondja el a HVG Kiadó, hogy mi történik a híres nyomtatott lappal és weboldallal. Nem nagyon érteni, de talán arról szól, hogy a német többségi tulajdonos a kiadó vezetőjéből és régi munkatársakból álló konzorciumnak adná el a 75 százalékos tulajdonrészét.

Advertisement

Vicces dolog, amikor egy minél érthetőbb és élvezetesebb szövegek értékesítéséból élő cég olyan közleményben magyarázza el a jövőjét, mintha egy ügyvédtestű, parlamentiképviselő-fejű nyelvgyilkos szörnyeteg fogalmazta volna. De ne feledjük, hogy egy veszteséges, lejtmenetben lévő médiacégről beszélünk, eszerint nem véletlenül.

Nem esküszöm meg arra, hogy értem, mit is akar mondani a szöveg, de talán azt, hogy kivonulnak a németek, és a most 25 százalékot birtokló konzorcium lehet a tulajdonos. Arra is van benne valami zavaros utalás, hogy tényleg a nyomtatott és online szerkesztőség valamiféle összeolvasztásán dolgoznak. Ebből gondolom:

„A HVG Kiadó Zrt.-ben az idén kezdődött el az a munka, amely a cég hosszú távú stratégiájának definiálását, a fenntartható, 3 éves üzleti terv előkészítését és a tartalom-előállítással foglalkozó műhelyek tevékenységének szoros összehangolását tűzte ki célként."

Advertisement

De az lesz a legjobb, ha idemásolom az egész szörnyeteget:

A HVG Kiadó közleménye.

A német Funke Csoport azt követően, hogy közel 1 milliárd eurós befektetéssel megvásárolta Németországban az Axel Springer Kiadó regionális lapjait, valamint női és tévémagazinjait, felülvizsgálja, hogy mely régiókban kívánja továbbra is fenntartani tevékenységét. Mindez kelet-európai, ezen belül magyarországi piaci jelenlétének újragondolását jelenti.

A Funke Csoport ugyanakkor továbbra is felelősséget érez a HVG jövőbeli működőképessége és piaci pozíciójának további erősítése iránt, éppen ezért tárgyalásokat folytat a kisebbségi részvényessel a tulajdonosi struktúra átalakításáról. A kisebbségi tulajdonos Szerkesztőségi Vagyonkezelő Zrt. széleskörű ismeretekkel rendelkezik a magyar hírpiacról, valamint a HVG-ről is, ami nagyban hozzájárul a működés folyamatosságának és sikerének fenntartásához. A részletekről a tárgyalások jelenlegi szakaszában a tulajdonostársak nem kívánnak további tájékoztatást adni. A társaság rendkívüli közgyűlését 2014. augusztus 28-ára hívták össze.

A HVG Zrt. bár az elmúlt évet 3 milliárd forintos forgalom mellett veszteséggel zárta, pénzügyileg stabil. A HVG évtizedek óta – csökkenő eladásokkal ugyan, de 50 százalékos piaci részesedéssel vezeti a saját szegmensében a piacot. A hvg.hu látogatottsága ugyanakkor évek óta nő, ma már eléri a heti 500-600 ezret. A print, az online és a mobil tartalom együttesen hetente több mint 1 millió embert ér el és a Facebook-rajongók száma is megközelítette a 250 ezret, egy év alatt megduplázódott. A társaság könyvkiadó és rendezvényszervező üzletága is látványosan fejlődik, az innen származó árbevétele több mint 10 százalékkal nőtt.

„A HVG Kiadó Zrt.-ben az idén kezdődött el az a munka, amely a cég hosszú távú stratégiájának definiálását, a fenntartható, 3 éves üzleti terv előkészítését és a tartalom-előállítással foglalkozó műhelyek tevékenységének szoros összehangolását tűzte ki célként. Egyébként a most leköszönő Vass Péter főszerkesztő (akinek 3 éves mandátuma most járt le) utódjának kiválasztása is folyik, szerkesztőségi döntés erről szeptemberben lesz, addig Jakus Ibolya megbízott főszerkesztőként irányítja a lap, és Neizer Anita a hvg.hu munkáját. A HVG továbbra is elkötelezett a hazai olvasók iránt, éppen ezért célja, hogy a hazai nehéz médiapiaci körülmények ellenére hosszú távon, stabilan tudjon működni." – hangsúlyozta Szauer Péter vezérigazgató.

Share This Story

Get our newsletter