A h√≠resen tr√©f√°s magyar k√∂ztudat egy h√≥nap alatt sem tudott kital√°lni egy m√°sik nevet a nemzeti doh√°nyboltra. H√°tha a kommentelŇĎknek siker√ľl!

Akinek van doh√°nyz√≥ bar√°tja, az √©szrevehette, hogy mostan√°ban √ļgy besz√©l a cigiz√©srŇĎl, mintha egyszerre √ľltett√©k volna a fej√©be Kabos √©s G√≥zon Gyul√°t. Azaz musz√°j minden egyes alkalommal teljes hossz√°ban kimondani azt, hogy nemzeti doh√°nybolt, akkor is, ha marha k√©nyelmetlen (hat sz√≥tag!), hossz√ļ (egy tweet 11 sz√°zal√©ka!) √©s bele kell tenni minden mondatba azt, hogy nemzeti, m√©g akkor is, ha pont a zsinag√≥g√°b√≥l ugrik be hazafele pattint√≥s mentolos√©rt.

Sz√ľks√©ges ez? A magyar k√∂ztudat egy h√≥nap alatt k√©ptelen volt kital√°lni egy alternat√≠v√°t a trafikra? Eddig mindenki csak annyit mondott, hogy beugrok/leugrok/elmegyek cigi√©rt, azt senki nem mondta, hogy elmegyek egy √©lelmiszer√ľzletbe cigarett√°√©rt. Mi√©rt kell kimondani v√©gig azt, hogy nemzeti doh√°nybolt?

De ami m√©g fontosabb: mik az alternat√≠v√°k? Sv√©dorsz√°gban az √°llami piaboltokn√°l sem mondj√°k v√©gig a nagyon szigor√ļ √©s valami skandin√°v Windows-be√°ll√≠t√°sra eml√©keztetŇĎ Systembolaget nevŇĪ sz√≥t, hanem csak valamelyik fel√©t. Mi mondan√°nk olyat, hogy megyek a nemzetibe? Nem mondan√°nk, mert az azt jelenti, hogy megyek sz√≠nh√°zba megn√©zni Eperjes K√°rolyt ahogy ment√©ben √©s micisapk√°ban elj√°tsza egymag√°ban a B√°nk b√°nt. Azt meg, hogy doh√°nybolt, soha a b√ľd√∂s √©letben nem haszn√°lta senki, aki nem egy korm√°nyzati katal√≥gus kital√°lt szereplŇĎje.

De akkor hogy kellene ezeket inkább hívni? Segítsetek!