This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Találjunk már ki valami más nevet a nemzeti dohányboltokra!

Illustration for article titled Találjunk már ki valami más nevet a nemzeti dohányboltokra!

A híresen tréfás magyar köztudat egy hónap alatt sem tudott kitalálni egy másik nevet a nemzeti dohányboltra. Hátha a kommentelőknek sikerül!

Advertisement

Akinek van dohányzó barátja, az észrevehette, hogy mostanában úgy beszél a cigizésről, mintha egyszerre ültették volna a fejébe Kabos és Gózon Gyulát. Azaz muszáj minden egyes alkalommal teljes hosszában kimondani azt, hogy nemzeti dohánybolt, akkor is, ha marha kényelmetlen (hat szótag!), hosszú (egy tweet 11 százaléka!) és bele kell tenni minden mondatba azt, hogy nemzeti, még akkor is, ha pont a zsinagógából ugrik be hazafele pattintós mentolosért.

Szükséges ez? A magyar köztudat egy hónap alatt képtelen volt kitalálni egy alternatívát a trafikra? Eddig mindenki csak annyit mondott, hogy beugrok/leugrok/elmegyek cigiért, azt senki nem mondta, hogy elmegyek egy élelmiszerüzletbe cigarettáért. Miért kell kimondani végig azt, hogy nemzeti dohánybolt?

Advertisement

De ami még fontosabb: mik az alternatívák? Svédországban az állami piaboltoknál sem mondják végig a nagyon szigorú és valami skandináv Windows-beállításra emlékeztető Systembolaget nevű szót, hanem csak valamelyik felét. Mi mondanánk olyat, hogy megyek a nemzetibe? Nem mondanánk, mert az azt jelenti, hogy megyek színházba megnézni Eperjes Károlyt ahogy mentében és micisapkában eljátsza egymagában a Bánk bánt. Azt meg, hogy dohánybolt, soha a büdös életben nem használta senki, aki nem egy kormányzati katalógus kitalált szereplője.

De akkor hogy kellene ezeket inkább hívni? Segítsetek!

Share This Story

Get our newsletter