Illustration for article titled Szőr minden nőn nő

Van itt egy nagyesszé egy kinjás blogon, ami ugyan pár napos már, ennek ellenére minden további nélkül indokolt reblogolni szerintem. Arról szól, hogy a szerző – aki, mint nyilván kitaláltátok, nő –, hogyan jutott el a szőrtelenítéstől a szőrtelenítés mellőzéséig. Illetve ennél azért többről.

Advertisement

És tartalmaz egy csomó érdekes részt, köztük több olyat, ami eszembe sem jutott volna.

Advertisement

Például ezt:

Nemrég azt mondta nekem egy igen intelligens idős hölgy, hogy aki szőrtelenít, főleg lábat meg hónaljat, az azért teszi, mert tetszeni akar. Ebből eléggé kiviláglik, hogy van köztünk laza 50 év korkülönbség, amikor ő volt 25, lehet, hogy még tényleg erről szólt a dolog, de hogy én nem a tetszeni akarásért kezdtem el anno, az holtbiztos. Hanem azért, hogy ne csúfoljanak az iskolában.

Advertisement

Meg ezt:

A szőr eltávolítására szolgáló millióegy termék reklámjában soha de soha nem látni testszőrzetet. Vidáman borotválják a vékony, bronzos nők a hónaljukról a nagy semmit, bazsalyogva hideggyantázzák a lábukról a nihilt, kenegetik a szőrtelenítő krémmel a szőr hűlt helyét. Ezzel szemben férfiborotva reklámban még nem nagyon láttam az arcáról férfiasan a semmit borotváló hímet. Ezeknek az a koreográfiája, hogy bejön a férfi a fürdőszobába, megnézi a tükörben, hogy hm, bizony, borostás vagyok, majd (bár megtehetné, hogy így megy emberek közé), majd megborotválkozik (mert ez egy borotvareklám). A nőn növő borosta viszont akkora tabu, hogy maximum rajzolt bőrkeresztmetszeten lehet megmutatni, vagy helyettesíteni kaktusszal, mert nyilván a lábszőr pont olyan, mint a derékszögben kifelé álló merev 3 centis tüskék. Ementén várnám, hogy a Borostás Férfi feje a maga reklámjában kaktusszal helyettesíttessék, de sajnos ez nem fog megtörténni.

Advertisement

Na és ezt is:

Ilyenkor persze minden ilyen beszélgetésben és minden ilyen cikk alatt megjelennek százával azok a kommentek, hogy “de én nem az elvárás miatt szőrtelenítek, hanem mert nekem személyesen a csupasz láb jobban tetszik”. Számukra van egy rossz hírem: ebben a kérdésben (eddig?) nem nagyon kínálták fel nekünk a döntés lehetőségét. Amíg arról, hogy most akkor férfiarcon a borosta-e a menőbb vagy a szakáll, vagy ha tök sima, esetleg a bajusz, simán lehet vitatkozni, még arról is, hogy ciki-e, ha férfi szőrteleníti a lábát/hónalját (hohó! ami nőknek kötelező, férfiaknál cikiveszélyes!), női láb/hónalj esetében ez egyszerűen nem vita tárgya. Nem egy egyénileg eldönthető esztétikai kérdés.

Advertisement

Mindazonáltal olvassátok el inkább az egészet.

[Ilya S. Savenok/Getty fotóján a Dresden Dolls-os Amanda Palmer látható, aki egyébként valamikor tavaly egészen remek koncertet csinált az A38-on.]

Share This Story

Get our newsletter