This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Szőcs Géza jött, és megint megrázta a pofonfát

Illustration for article titled Szőcs Géza jött, és megint megrázta a pofonfát

Azt hitted, nincs lejjebb annál, mint amikor egy kormányzati figura egy kritikára válaszul direkt rosszul írja az őt kritizáló újságíró nevét?

Advertisement

Szőcs Géza egykori kulturális államtitkár, a miniszterelnök kulturális főtanácsadója a csütörtöki, igen kínos levele után megint írt az Indexnek. Láthatólag elszállt az első indulata, és rájött, milyen ciki, hogy Földes András indexes újságíró nevét a lapnak írott levél-publicisztikájában hét alkalommal Földesinek írta. Ez tényleg a legkínosabb tempó, amikor azzal akarjuk jelezni a vitapartner alantasságát, hogy már a nevét sem tudjuk.

Advertisement

(Csak hogy világos legyen: a dolog nyilvánvalóan szándékos volt. A kulturális témákról író Földes évek óta foglalkozik Szőccsel, jó pár cikket írt róla, nagyinterjút is készített vele, a neve ráadásul ott díszeleg minden olyan cikken, amin Szőcs Géza felhúzta magát.)

Szőcs tehát megint írt egy levelet, ami bocsánatkérő, ám hősünk még ezt is képes úgy megfogalmazni, hogy ha ez lehet, még mélyebbre ássa magát. Ilyen szerepel ugyanis benne az indokló résznél:

Én is úgy jártam, mint mások is: nem a szememnek hittem, hanem a fülemnek. Valamilyen oknál fogva ugyanis Földes Andrást környezetemben évek óta mindenki Földesiként emlegeti.

Szóval Földes-Földesi - akiről Szőcs egyúttal elismeri, hogy a környezete jól ismeri, évek óta foglalkozik vele - annyira azért nem ütötte meg az ingerküszöbét, hogy egyszer is megnézze, hogy írják a nevét. Miközben a neve ott van minden cikkének a telején, a cím alatt, olyan helyen, ahol nem lehet nem észrevenni.

Advertisement

Teljes mértékben életszerű, sőt hihető!

Ráadásul mit jelent az, hogy “nem a szememnek hittem”? Hogy Szőcs ugyan mégis látta, hogy az őt felbosszantó cikkek tetejére az van idaírva, hogy Földes, de ő elhitte a környezetének, hogy azt igazából Földesinek kell ejteni, ezért Földesinek írta?

Advertisement

Ez itt az teljes levél:

Tegnapi jegyzetemben tévesen írtam Földes András nevét.

Én is úgy jártam, mint mások is: nem a szememnek hittem, hanem a fülemnek. Valamilyen oknál fogva ugyanis Földes Andrást környezetemben évek óta mindenki Földesiként emlegeti. Ez persze nem menti, legfönnebb magyarázza részemről az elírást, amelyért Földes András és az olvasók elnézését kérem.

Kérem az Indexet, e sorokat azért is közölje, mert igen távol áll tőlem a nevek torzítása mint üzengetési forma. Ha valakivel gondom van, megmondom a szemébe, nem a nevével szórakozom.

Az, hogy május elsején a pavilonban nem tudott jelen lenni, félreértések eredménye lehet. Őt is, mint bármelyik kollégáját tisztelettel várjuk június 5-én, a pavilon (korábbi és nemhivatalos) átadása alkalmából szervezett hivatalos ünnepségen. Meg az Index bármelyik olvasóját is.

Szőcs Géza

(via index)

Share This Story

Get our newsletter