A Fidesz alapító nyilatkozatát aláíró 37-ek egyike volt Szemerei Péter, le is nyomta Szőcs Gézát, pedig nem könyvtáros.

"Minarik Ede szavaival serkentette munkára az oszk mb vezetője Szemerei Péter (fidesz alapító és nem könyvtáros) a kollektívát az imént az összedolgozóin "kell egy csapat"" - írta pár perce a Cinknek az esemény egyik résztvevője.

Szemerei Péter tényleg nem könyvtáros, jogot végzett, a Bibó szakollégiumba járt a Fidesz jó pár alapítójával együtt, annyira, hogy egyike az igazi Alapító Atyáknak, vagyis annak a 37 embernek, akik jelen voltak az 1988. március 30.-án tartott alapító ülésen, majd alá is írták az alapító nyilatkozatot.

Később, 1992 és 1996 között ő volt a Bibó igazgatója. Egy éve pedig főigazgató-helyettes lett az OSZK-ban. Az Origó a napokban még arról cikkezett, hogy kormánybiztosként Szőcs Géza fogja irányítani a nemzeti könyvtárat, miután kirúgták Sajó Andrea főigazgatót. Egyelőre úgy tűnik, nem ez lett a megoldás, hiszen Szemerei lett a megbízott vezető.

Advertisement

Szemerei arról is híres, hogy a Fidesz-alapítók közül az ő facebookos profilképe hasonlít a legjobban Gyurcsány Ferencre. Egy informátorunk ehhez képest a "'könyvtári szakma Szijjártó Péteré"-nek nevezte, de tudjuk, hogy nálunk ez szinte kedveskedésnek számít egy kollégától.