Szívjatok, kamaszok!

Illustration for article titled Szívjatok, kamaszok!

Amikor még csak a postaládánkba beesett MTA-közlemény címét olvastam el, azt hittem, hogy vicc. Aztán folytattam, és kiderült, hogy nem. A marihuána meggyógyítja a pattanásos bőrt!

Advertisement

A dolog persze nem annyira egyszerű, hogy ha minden este beszívtok, akkor máris megszabadultok a problémáitoktól, úgyhogy itt van inkább az egész szöveg, tessék:

A pattanások ellenszerét fedezték fel a marihuánában az MTA Lendület programjának kutatói a Debreceni Egyetemen. A marihuána egyik tudatmódosulást nem okozó hatóanyaga, a kannabidiol gyulladáscsökkentő, valamint a faggyútermelést és sejtnövekedést mérséklő hatását tárta fel munkatársaival Bíró Tamás, az MTA doktora, a Debreceni Egyetemen működő MTA-DE Lendület Sejtélettani Kutatócsoport vezetője.

Kutatási eredményeikről az egyik legrangosabb nemzetközi orvostudományi folyóiratban, a The Journal of Clinical Investigationban számoltak be. A Debreceni Egyetemen az MTA Lendület programjának támogatásával dolgozó kutatók felfedezéseik lehetséges alkalmazásának vizsgálatára – nemzetközi gyógyszergyártó cégek bevonásával – klinikai kísérletek elindítását tervezik. „Az egyik leggyakoribb bőrbetegség, az akné (pattanásosság) kórosan fokozott faggyútermeléssel, gyulladással és a sejtek túlburjánzásával jellemezhető, amit a kannabidiol (CBD) – az általunk azonosított új hatásmechanizmuson keresztül – jelentősen mérsékelt; ezért eredményeink felvetik a CBD terápiás alkalmazhatóságát a kórkép hatékony kezelésében" – összegezte a kutatás jelentőségét Bíró Tamás. Biztonságossága és hatékonysága miatt a kannabidiolt már számos megbetegedés – sclerosis multiplex, gyermekkori epilepsziák, gyulladásos állapotok – tüneteinek kezelésére használják a gyógyászatban. A most közölt eredmények, valamint a munkacsoport jelenleg folyó kutatásai alapján nem zárható ki, hogy felhasználási köre bővül; így egyes növényi kannabinoid vegyületek, valamint a bőr ún. belső kannabinoid rendszerének gyógyszeres módosítása olyan más, nagy gyakoriságú bőrbetegségek kezelésében is terápiás hatékonysággal kecsegtet, mint például az atópiás ekcéma vagy a pikkelysömör.

Bíró Tamás és munkatársai – jelentős hazai és nemzetközi sajtóvisszhangot kiváltva – 2008-ban már beszámoltak arról, hogy az emberi faggyúmirigy is termel olyan kannabinoid vegyületeket, amelyek meghatározó szerepet játszanak az egészséges bőr élettani működésében. A jelen kutatás is többek között az MTA Lendület programjának támogatásával valósult meg. A program célja az akadémiai intézményekben és egyetemeken működő kutatócsoportok dinamikus megújítása nemzetközileg kimagasló teljesítményű kutatók és kiemelkedő fiatal tehetségek külföldről történő hazahívásával, illetve itthon tartásával.

Advertisement

Bónusz: rövid interjú a kutatóval.

Azon gondolkodom, láttam-e már pattanásos füvesembereket. Azt hiszem, nem, bár úgy célzottan nyilván soha nem figyeltem erre. Na de majd ezután!

Advertisement

Share This Story

Get our newsletter