Nemcsak hal√°szokra lehet k√∂nnyen r√°fogni, hogy t√∂bb√© nincs r√°juk sz√ľks√©g, hanem √ļjs√°g√≠r√≥kra (mondjuk √©pp Szilyre), vagy cig√°nyokra, zsid√≥kra ‚Äď √≠rja a Cinknek az Elk√©pesztŇĎ baroms√°gokat √≠rnak az Indexen a balatoni hal√°szatr√≥l c√≠mŇĪ posztra k√ľld√∂tt reakci√≥j√°ban Kardos G√°bor.

A Balatoni K√∂r Szily riporter-publicista-horg√°sz √°ltal megkritiz√°lt ‚Äď szint√©n publicista hajlam√ļ ‚Äď eln√∂k√©nek cikk√©t j√≥kora √∂r√∂mmel k√∂z√∂lj√ľk, hiszen azt szeretj√ľk a legjobban, ha vitatkoznak vel√ľnk. Olvass√°tok a hal√°sz-, demokr√°cia-, k√∂z√∂sdolgaink-, eur√≥painorma- √©s √©lni√©s√©lnihagyni-p√°rti, illetve civildeficit- √©s balk√°nimet√≥dus-ellenes sz√∂veget szeretettel:

‚Äď‚Äď‚Äď‚Äď‚Äď‚Äď‚Äď‚Äď‚Äď‚Äď‚Äď

Se halat, se h√°l√≥t ne adjanak az √ļj hal√°szati t√∂rv√©nnyel?

Eredetileg Szily Matula takarodj cikk√©re reag√°ltam volna, de k√∂zben megjelent egy m√°sik fanatikushorg√°sz-v√©lem√©ny is az Indexen. √Črvel√©s√ľk pont olyan, mintha egyes felelŇĎtlen sofŇĎr√∂k miatt indokoltnak tartan√°k az aut√≥z√°s teljes betilt√°s√°t. Mert pont ennyi a ‚Äělogika‚ÄĚ ebben az √©rvel√©sben: szab√°lytalan, fenntarthatatlan hal√°szati m√≥dszereket alkalmaz√≥ vagy alkalmasint rapsickod√≥ egyes hal√°szok miatt szerint√ľk indokolt volna a hal√°szat teljes betilt√°sa. Brav√≥.

Advertisement

√Črtem, hogy mindk√©t szerzŇĎ szenved√©lyes hobbihorg√°sz (valaha √©n is horg√°sztam), de a t√©ma l√°that√≥an annyira elfogultt√° teszi ŇĎket, hogy horg√°szt√°rsk√©nt Szily p√©ld√°ul m√©g a sz√°m√°ra politikailag v√°llalhatatlan √Ādert is √ľnnepli... nem v√©ve √©szre mennyire g√°z (polg√°rt√°rsk√©nt), hogy b√°rmilyen n√©ven nevezhetŇĎ szakmai egyeztet√©s n√©lk√ľl hoznak egy ilyen d√∂nt√©st. Holnap, ha amatŇĎr atomfizikus lesz a ban√°nk√∂zt√°rsas√°gi eln√∂k, akkor ŇĎ tervez majd √ļj reaktort Paksra? Most akkor t√©nyleg el k√©ne fogadnunk, hogy √≠gy menjenek a dolgok? K√∂z√∂s dolgaink...

F√ľggetlen√ľl att√≥l, hogy akarunk-e hal√°szt l√°tni a v√≠zparton vagy sem (nyilv√°n soha egy horg√°sz se akart), ilyet csak √©rdemi szakmai egyeztet√©ssel lehet megl√©pni. Mennyire belesimul a balk√°ni h√°tt√©rzajba, amikor fanatikus horg√°szk√©nt azt harsogj√°k: d√∂g√∂lj√∂n meg a halgasztron√≥mia, t√∂kmindegy, mennyire hiteles, amit csin√°l, csak ŇĎk horg√°szhassanak...

Advertisement

T√©nyleg ilyen orsz√°gban akarunk √©lni, ahol csak √ļgy ki lehet iktatni egyes piaci vagy √°gazati szereplŇĎket, mert valakinek a hatalomban √©pp olyanja van? Szily ezek szerint √©szre sem vette, hogy alkalmasint a balk√°ni oligarchia rendszer√©nek ‚Äělogik√°j√°t‚ÄĚ v√©dte...

***

Mi sosem mondtuk, hogy ne lehessen horg√°szni vagy ne legyen j√≥ horg√°szni a Balatonon, csak azt, hogy minden √©rintett sz√°m√°ra elfogadhat√≥ megold√°st k√©ne tal√°lni, lehetŇĎleg szakmai alapon. F√ľst√∂s G√°bor, a Balatoni Halgazd√°lkod√°si Zrt .kor√°bbi vezetŇĎje kem√©ny szakmai kritik√°j√°ra sem √°rtana v√©gre reag√°lni, mert el√©g sz√°nalmas, hogy horg√°sz legend√°k alapj√°n folyik a szakmai vita a hal√°szatr√≥l. Am√ļgy az is el√©g demag√≥g √©rvel√©s, hogy t√∂bb mint 300 ezer horg√°sz √©rdekeire hivatkoztok, m√≠g szerintetek csak kb 300 hal√°sz csal√°d lehet... de ŇĎk alkalmasint ebbŇĎl √©lnek, m√≠g a horg√°szok (ha nem rapsickodnak) akkor ugye nem ebbŇĎl √©lnek, csak sz√≥rakoz√°sb√≥l fognak halakat. Ugye √©rezz√ľk a k√ľl√∂nbs√©get?

Advertisement

Vigy√ľk tov√°bb Szily logik√°j√°t: akkor ezek szerint profi, fizet√©sbŇĎl √©lŇĎ √ļjs√°g√≠r√≥ra, vagyis r√° sincs sz√ľks√©g a social media √©s a net kor√°ban, amikor a kor√°bbi normat√≠v-autoritat√≠v √ļjs√°g√≠r√°s p√©ld√°tlan v√°ls√°gba ker√ľlt... Nemcsak hal√°szokra lehet k√∂nnyen r√°fogni, hogy t√∂bb√© nincs r√°juk sz√ľks√©g, hanem pl. √ļjs√°g√≠r√≥kra (mondjuk √©pp Szilyre), vagy cig√°nyokra, zsid√≥kra... Ugye, milyen messze vezet egy ilyen √©rvel√©s? Akkor tal√°n ink√°bb el sem k√©ne kezdeni √≠gy √©rvelni.

J√≥ oka volt, hogy soha sehol sem horg√°szok (vagyis esk√ľdt ellens√©geik) d√∂nt√∂ttek a hal√°szok √©s a hal√°szat sors√°r√≥l, k√ľl√∂nben m√°r minden√ľtt r√©g betiltott√°k volna. Vajon m√°shol mi√©rt nem mer√ľl fel egy ilyen abszurd l√©p√©s? Az megint j√°t√©k a szavakkal, hogy a hal√°szatot nem tiltja be az √ļj t√∂rv√©nytervezet, mert ‚Äěcsak a kereskedelmi hal√°szatot tiltja be‚ÄĚ... amit ugyeb√°r a mai napig minden√ľtt hal√°szatnak szok√°s nevezni... Mi ez, ha nem demag√≥gia?

Dehogy csak a hal√°szatr√≥l vagy a balatoni halgasztron√≥mi√°r√≥l van itt sz√≥. A k√©rd√©s, hogy mi√©rt nem siker√ľl ebben sem az eur√≥pai minimumot meg√ľtni. M√©g csak nem is a francia vagy olasz szint el√©r√©s√©rŇĎl besz√©lek, csak egy szalonk√©pess√©gi minimumr√≥l. Hogy lehessen j√≥ minŇĎs√©gŇĪ friss balatoni halb√≥l fŇĎzni egy balatoni √©tteremben... Ak√°rh√°ny horg√°szblogger √©lcelŇĎdik ezen, att√≥l m√©g egy Eur√≥p√°ban √°ltal√°nos szakmai minimum marad.

Advertisement

Ahogy az is, hogy egy √°gazat sors√°r√≥l √ļgy d√∂ntsenek, hogy az √©rintett szakmai √©s t√°rsadalmi szereplŇĎket is bevonj√°k, megk√©rdezik, egyeztetnek vel√ľk (lehetŇĎleg nyilv√°nos f√≥rumon) √©s legal√°bb megpr√≥b√°lnak olyan megold√°st tal√°lni, ami egyik szereplŇĎre n√©zve sem fat√°lis.

√Člni √©s √©lni hagyni... ami rem√©lhetŇĎleg m√©g a horg√°szokra is √©rv√©nyes.

Ezt egyszer fel k√©ne valahogy fogni √©s komolyan k√©ne venni v√©gre, ha kicsit is eur√≥pai norm√°k k√∂zt szeretn√©nk √©lni. Az ugyanis minŇĎs√≠thetetlen√ľl balk√°ni met√≥dus, hogy √ļjra meg √ļjra izomb√≥l valakik valahogy d√∂ntenek (mert kedv√ľk vagy pillanatnyi √©rdekeik azt dikt√°lj√°k), akinek meg nem tetszik, az pusztuljon... El lehet innen menni, stb.

Advertisement

IsmerŇĎs ez a m√≥dszer? T√ļl gyakran l√°tjuk? Egyszer sem elfogadhat√≥ az alkalmaz√°sa? Na, ettŇĎl van ekkora civil deficit, sŇĎt: defekt ebben az orsz√°gban. Ha nem tetszik, mikor √©pp t√©ged s√ļjt, azon legink√°bb √ļgy tudsz v√°ltoztatni, ha akkor is konzekvensen figyelsz m√°sok szempontjaira is, amikor l√°tsz√≥lag nem a te √©letedrŇĎl van sz√≥. Am√ļgy ‚Äď a gyeng√©bbek kedv√©√©rt ‚Äď ezt a civil politikai kult√ļr√°t demokr√°ci√°nak h√≠vj√°k bizonyos helyeken.