A n√©pszerŇĪ Szijjas a magyar-amerikai gazdas√°gi egy√ľttmŇĪk√∂d√©st m√©ltatta, amikor nagyv√°llalatok vezetŇĎivel tal√°lkozott.

A k√ľl√ľgyminiszter washingtoni l√°togat√°s√°nak m√°sodik napj√°n igyekezett megnyugtatni a gazdas√°gi √©let fontos szereplŇĎit, hogy "a magyar korm√°ny mindent megtesz az√©rt, hogy a legvonz√≥bb befektet√©si k√∂rnyezetet biztos√≠tsa Eur√≥p√°ban".

Szijj√°rt√≥ az MTI tud√≥s√≠t√°sa alapj√°n az al√°bbi c√©gek vezetŇĎivel tal√°lkozott: General Motors, General Electric, Comcast, NBC Universal, Coca-Cola, Alcoa, IBM, Sikorski Aircraft, Oracle. ElŇĎtt√ľk nevezte az amerikai-magyar gazdas√°gi kapcsolatokat sikert√∂rt√©netnek.

A megbesz√©l√©s ut√°n a k√ľl√ľgyminiszter b√ľszk√©n mondta a magyar h√≠r√ľgyn√∂ks√©g tud√≥s√≠t√≥j√°nak, hogy "elmondtam, hogy a magyar korm√°ny tov√°bbi int√©zked√©seket tervez annak √©rdek√©ben, hogy Magyarorsz√°gon legyen az egyik legversenyk√©pesebb √©s legvonz√≥bb befektet√©si k√∂rnyezet Eur√≥p√°ban. T√∂bbek k√∂z√∂tt azt szeretn√©nk, ha Magyarorsz√°gon lenne a legolcs√≥bb az ipari termel√©s energiak√∂lts√©ge".

Az nem der√ľl ki a besz√°mol√≥b√≥l, hogy figyelmeztette-e az amerikai c√©geket arra, hogy az internetad√≥val is sz√°molniuk kell, ha Magyarorsz√°gon akarnak befektetni.

Advertisement

UPDATE: Kor√°bban, kedden Szijj√°rt√≥ tal√°lkozott Victoria Nuland √°llamtitk√°r-helyettessel is, akitŇĎl bizony√≠t√©kokat k√©rt a kitilt√°si √ľgyrŇĎl, √°m hi√°ba.

MTI Fot√≥: K√ľlgazdas√°gi √©s K√ľl√ľgyminiszt√©rium / Sz√©mann Tam√°s