This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Szijjártó Péter megtekintette a „sötétség mélyét”

Illustration for article titled Szijjártó Péter megtekintette a „sötétség mélyét”

Egyhetes kongói útjának során Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter meglátogatta a kinshasai nagykövetséget, majd a gomai konzulátust, ahol Czunyiné Bertalan Judit konzullal tekintette meg a magyar-kongói tantálércbányákat és a Goma–Felcsút labdarúgó-mérkőzést.

Advertisement

A párizsi magyar nagykövetség bezárása után nyitott kinshasai diplomáciai állomás beváltotta a hozzá fűzött reményeket, Magyarország és az ásványi kincsekben rendkívül gazdag közép-afrikai ország gazdasági kapcsolatai mintegy 455%-kal emelkedtek – értesült a minisztertől a Nemzeti Hírügynökség. „A déli nyitás megmutatta, hogy a kongói és a magyar nemzet erős együttműködésre képes” – nyilatkozta Szijjártó.

Advertisement

A miniszter Czunyiné konzul társaságában megtekintette a Gomától északra fekvő bányákat, ahol Magyarországról érkezett közmunkások fejtik a tantáltércet, melyet a székesfehérvári Nemzeti Okostelefon-gyártó Startup Művek használ fel. „Az ellenőrzésünk alatt lévő bányák hozzájárulnak a magyar nemzeti össztermék, a magyar nemzet növekedéséhez, mert a magyar emberek azt üzenték: a rezsit tovább kell csökkenteni” – nyilatkozta Czunyiné. A bányászok magyar munkabérben részesülnek, mely a „sötétség mélyében” jelentős bevételnek számít. „Holnap meghajtjuk a gomai pinákat” – nyilatkozta a korábban Budapesten élő Ferenc, aki két éve dolgozik bányászként a nagyméretű országban.

Látogatásának végén Szijjártó miniszter megtekintette a Goma–Felcsút barátságos labdarúgó-mérkőzést, melynek a gomai Stade Cécile Tormay adott otthont. A magyar támogatással épült futballaréna díszpáholyából hírügynökségünk értesülése szerint Habony „Sub-Zero” Árpád, a Kongói-Magyar Nemzeti Felszabadítási Mozgalom vezetője is nézte a mérkőzést, melyet a 67. percben, 1:1-es állásnál, vulkánkitörés szakított félbe.

Advertisement

Fotó: Végh Tibor

Share This Story

Get our newsletter