Kisz√°molt√°k, hogy √©lete v√©g√©ig a sz√ľleinek kell eltartaniuk a k√ľl√ľgyminisztert, akkora lett a becs√ľlettel √∂sszedolgozott luxusvill√°j√°nak a rezsije. Ez lebuk√°s? EllenkezŇĎleg, ez az eg√©sz dolog l√©nyege. P√©ter igaz√°b√≥l most lett a NER √©s a Centr√°lis ErŇĎt√©r rekl√°marca.

Szijjártó Péter tesója akarok lenni!

Aki magyar, olvas sajt√≥t, √©s nem undorodik az anyagi javakt√≥l, annak mostan√°ban nem lehet m√°s v√°gya, mint √∂r√∂kbe fogad√°s √ļtj√°n beker√ľlni a Szijj√°rt√≥ csal√°dba. Miut√°n kider√ľlt, hogy a lojalit√°s√°r√≥l, a lojalit√°s√°r√≥l, illetve a lojalit√°s√°r√≥l is ismert politikus a kor√°bbin√°l n√©gyszer nagyobb alapter√ľletŇĪ, 400 n√©gyzetm√©teres, fŇĪthetŇĎ kerti medenc√©s, 7 m√©teres belmagass√°g√ļ, neosutty√≥ st√≠lus√ļ luxush√°zba k√∂lt√∂zik, elŇĎsz√∂r az lett nyilv√°nval√≥, hogy ezt sosem vehette volna meg a saj√°t leg√°lisan keresett p√©nz√©bŇĎl, azt√°n j√∂tt az √©rintett naponta t√∂bbsz√∂r v√°ltoztatgatott habog√°sa arr√≥l, hogy az √∂sszegbŇĎl h√°ny t√≠zmilli√≥t kapott aj√°nd√©kba √©s h√°ny t√≠zmilli√≥t √∂r√∂kbe a sz√ľleitŇĎl.

Most ott tartunk, hogy √∂sszesen 79 milli√≥t adtak a h√°zra. Az elŇĎzŇĎ, most lecser√©lt, 140 n√©gyzetm√©teres dunakeszi h√°zukat is a sz√ľlŇĎk vett√©k, kor√°bban a budapesti lak√°st is. De ez mind semmi, mert ahogy az az Index vonatkoz√≥ cikk√©bŇĎl kor√°bban kider√ľlt, Szijj√°rt√≥ hossz√ļ √©vek √≥ta t√∂bbet takar√≠t meg √©vente a bankban, mint amennyit keres, mik√∂zben √©l, csal√°dot tart el √©s bŇĎszen v√°s√°rol f√∂ldeket itt-ott. Vagyis a fantasztikus Szijj√°rt√≥ csal√°d a magyar szinten eg√©szen fiatal kora √≥ta folyamatosan j√≥ fizet√©st h√ļz√≥ P√©tert a t√∂bb t√≠zmilli√≥s nagyberuh√°z√°sokon fel√ľl a mindennapi √©let√©ben is folyamatosan milli√≥s konyha- √©s tŇĪp√©nzekkel t√°mogatta karrierje sor√°n.

A Bors, majd a Blikk friss sz√°m√≠t√°sai szerint Szijj√°rt√≥ √©s feles√©ge maximum nett√≥ havi egymilli√≥ k√∂r√ľl kereshetnek, mik√∂zben a villa rezsije sim√°n el√©rheti a 800 ezer forintot, √©s Szijj√°rt√≥√©k ekkor m√©g nem k√∂lt√∂ttek √©lelemre √©s √©letre, nem besz√©lve a tartoz√°saik t√∂rleszt√©s√©rŇĎl. Vagyis a k√ľl√ľgyminiszter csak akkor nem ker√ľl az utc√°ra, ha a csal√°dja folyamatosan p√©nzeli tov√°bb.

Advertisement

Albert szombati Cink-posztj√°ban azon medit√°lt, hogy:

Azt az egyet nem √©rtem, hogy Szijj√°rt√≥ P√©ternek f√∂ldi p√°lyafut√°sa jelenlegi szakasz√°ban mi√©rt kellett n√©gysz√°z n√©gyzetm√©teres luxush√°zat v√°s√°rolnia Dunakeszin. Tavasszal m√°r pontosan tudhatta, hogy ŇĎszre k√ľl√ľgyminiszter lesz, ahogy azzal is tiszt√°ban kellett lennie, hogy csal√°dja, mentorai √©s legk√∂zelebbi bar√°tai kiv√©tel√©vel mindenkit irrit√°l karrierj√©vel √©s megnyilv√°nul√°saival, vagyis elker√ľlhetetlen, hogy hirtelen ‚Äď vagy ak√°r a fokozatos, hiszen az m√©g l√°tv√°nyosabb, ahogyan az Index levezette ‚Äď gyarapod√°sa t√©ma lesz.

Legy√ľnk konkr√©tak: hogy mindenki azt fogja gondolni ‚Äď √©s az abban √©rdekeltek hangoztatni is ‚Äď, hogy l√°m-l√°m, ez is csak egy tolvaj, lop, mint a v√≠zfoly√°s. Akkor is, ha ez nem igaz. Az ilyen r√°ad√°sul m√©g m√≥k√°sabb egy olyan politikus eset√©ben, aki felemelked√©s√©nek √©rdemi r√©sz√©t a p√°rt √∂klek√©nt √©s √ļjrog√°njak√©nt luxusbaloldaloz√°ssal meg rosszabbul√©l√ľnk√∂z√©ssel kezdte.

Advertisement

A v√°lasz szerintem az, hogy pont ez√©rt, ami az utols√≥ id√©zett bekezd√©sben √°ll. Szijj√°rt√≥ P√©ternek az√©rt kellett karrierje ezen szakasz√°ban egy 400 n√©gyzetm√©teres irrit√°l√≥ kapj√°tokbe-lak, hogy aki csak hall r√≥la, mind a Szijj√°rt√≥ csal√°d tagja akarjon lenni. Ez az a hangulat ugyanis, ami az egyszer nyilv√°n bek√∂vetkezŇĎ Nagy √Ėsszeoml√°sig vonz√≥v√° tudja tenni a NER-t a v√°laszt√≥k szem√©ben. Annak a lebegtet√©se, hogy ha k√∂z√©nk √°llsz, b√°rmit megkaphatsz.

Ez praktikusan persze nem igaz, mert mint minden ilyen rabl√≥rendszerben ‚Äď legyen az orsz√°got ir√°ny√≠t√≥ politikai klikk vagy MLM-piramis ‚Äď igaz√°n nagyon j√≥l csak ar√°nylag kevesen j√°rnak. Piramisj√°t√©kn√°l p√°r tucatnyian, a NER-hez hasonl√≥, orsz√°g m√©retŇĪ, 9,5 milli√≥s gazdas√°gi v√°llalkoz√°sn√°l n√©h√°ny ezren-t√≠zezren. De itt nem is a meggazdagod√°s val√≥di es√©lye a l√©nyeg, hanem az √©rz√©s, az √°lom. Hogy ha csatlakozol, ez is benne lesz a levegŇĎben. √ćg√©rtek ilyet a szocik? Ebben a form√°ban soha. Szijj√°rt√≥ h√°za viszont t√∂k√©letes szimb√≥lum √©s csali egyszerre.

Jogos ellenvet√©snek tŇĪnhet, hogy az ilyenfajta gazdagod√°st a primit√≠v k√∂znyelv lop√°snak szokta nevezni, √©s mor√°lisan tal√°n el is fogja √≠t√©lni. De a NER-ben az a k√ľl√∂nleges, hogy a lop√°s legaliz√°l√°sa az egyik alapja. A fideszesek ugyanis m√°r a hatalomra ker√ľl√©s√ľk elŇĎtt azzal kamp√°nyoltak, hogy a t√∂rt√©nelmi igazs√°gtalans√°got, miszerint Magyarorsz√°gon a javak ar√°nytalanul nagy r√©sze volt a kor√°bbi, szocialista gy√∂kerŇĪ elit kez√©ben ‚Äď ez √∂nmag√°ban egy√©bk√©nt igaz √°ll√≠t√°s ‚Äď, a javak √ļjraoszt√°s√°val, az ŇĎ embereik helyzetbe hoz√°s√°val fogj√°k orvosolni. Elvessz√ľk tŇĎl√ľk, √©s odaadjuk nektek, a mieinknek ‚Äď ezt mondt√°k.

Advertisement

Csakhogy a forradalom anarchi√°j√°t kiv√©ve a "helyzetbe hoz√°s" modern piacgazdas√°gi k√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√∂tt l√©nyeg√©ben csal√°s, befoly√°sol√°s, lop√°s, kamup√°ly√°zatok √©s hasonl√≥k √ļtj√°n √©rhetŇĎ csak el. A javak leg√°lisan nem fognak magukt√≥l √ļjraoszt√≥dni. Orb√°n nem az√©rt besz√©l annyit a r√©gi vil√°grend v√©g√©rŇĎl √©s a r√©gi norm√°k led√∂nt√©s√©rŇĎl, mert akkora nagy t√∂rt√©net- √©s gazdas√°gfiloz√≥fus vagy szociol√≥gus, hanem mert valamivel meg akarja sz√©p√≠teni a k√∂zepesen kellemetlen t√©nyt, hogy a rendszer√©nek k√°dertoborz√°sa a p√©nz jogtalan elragad√°s√°n alapul.

  • Mi j√∂n le Szijj√°rt√≥-sztorib√≥l az olvas√≥knak-n√©zŇĎknek?
  • Szijj√°rt√≥ sokkal, de nagyon sokkal t√∂bbet k√∂lt, mint amennyit keres
  • k√∂vetkezm√©nyek n√©lk√ľl magyar√°zhatja a p√©nz eredet√©t
  • amikor azt mondja, hogy " a sz√ľleim", arra gondol, hogy "Orb√°n Viktor √©s a p√°rt"
  • tuti lopta valahonnan
  • nyugodtan megteheti, mert fideszes

Lehet, hogy ezek k√∂z√ľl ebben a form√°ban egy √°ll√≠t√°s sem igaz. √Čn azt rem√©lem, hogy egyik sem, de hogy a sztori √≠gy csap√≥dik le, az tuti. √Čs a nagy tr√ľkk az, hogy val√≥sz√≠nŇĪleg pont ez volt az eg√©sz c√©lja. Lehet ann√°l jobb rekl√°mja a Centr√°lis ErŇĎt√©rnek, mint hogy aki beker√ľl ide, m√©g ezt is b√ľntetlen√ľl, sŇĎt b√ľszk√©n megteheti, mik√∂zben a medenceburkolat √©s a mazzs√°zsk√°d kiv√°laszt√°sa k√∂zben kioktatja Obama eln√∂k√∂t demokr√°ci√°b√≥l?