​Szijjártó nem tolvaj, hanem tanítómester

Illustration for article titled ​Szijjártó nem tolvaj, hanem tanítómester

Kiszámolták, hogy élete végéig a szüleinek kell eltartaniuk a külügyminisztert, akkora lett a becsülettel összedolgozott luxusvillájának a rezsije. Ez lebukás? Ellenkezőleg, ez az egész dolog lényege. Péter igazából most lett a NER és a Centrális Erőtér reklámarca.

Szijjártó Péter tesója akarok lenni!

Aki magyar, olvas sajtót, és nem undorodik az anyagi javaktól, annak mostanában nem lehet más vágya, mint örökbe fogadás útján bekerülni a Szijjártó családba. Miután kiderült, hogy a lojalitásáról, a lojalitásáról, illetve a lojalitásáról is ismert politikus a korábbinál négyszer nagyobb alapterületű, 400 négyzetméteres, fűthető kerti medencés, 7 méteres belmagasságú, neosuttyó stílusú luxusházba költözik, először az lett nyilvánvaló, hogy ezt sosem vehette volna meg a saját legálisan keresett pénzéből, aztán jött az érintett naponta többször változtatgatott habogása arról, hogy az összegből hány tízmilliót kapott ajándékba és hány tízmilliót örökbe a szüleitől.

Advertisement

Most ott tartunk, hogy összesen 79 milliót adtak a házra. Az előző, most lecserélt, 140 négyzetméteres dunakeszi házukat is a szülők vették, korábban a budapesti lakást is. De ez mind semmi, mert ahogy az az Index vonatkozó cikkéből korábban kiderült, Szijjártó hosszú évek óta többet takarít meg évente a bankban, mint amennyit keres, miközben él, családot tart el és bőszen vásárol földeket itt-ott. Vagyis a fantasztikus Szijjártó család a magyar szinten egészen fiatal kora óta folyamatosan jó fizetést húzó Pétert a több tízmilliós nagyberuházásokon felül a mindennapi életében is folyamatosan milliós konyha- és tűpénzekkel támogatta karrierje során.

Advertisement

A Bors, majd a Blikk friss számításai szerint Szijjártó és felesége maximum nettó havi egymillió körül kereshetnek, miközben a villa rezsije simán elérheti a 800 ezer forintot, és Szijjártóék ekkor még nem költöttek élelemre és életre, nem beszélve a tartozásaik törlesztéséről. Vagyis a külügyminiszter csak akkor nem kerül az utcára, ha a családja folyamatosan pénzeli tovább.

Albert szombati Cink-posztjában azon meditált, hogy:

Azt az egyet nem értem, hogy Szijjártó Péternek földi pályafutása jelenlegi szakaszában miért kellett négyszáz négyzetméteres luxusházat vásárolnia Dunakeszin. Tavasszal már pontosan tudhatta, hogy őszre külügyminiszter lesz, ahogy azzal is tisztában kellett lennie, hogy családja, mentorai és legközelebbi barátai kivételével mindenkit irritál karrierjével és megnyilvánulásaival, vagyis elkerülhetetlen, hogy hirtelen – vagy akár a fokozatos, hiszen az még látványosabb, ahogyan az Index levezette – gyarapodása téma lesz.

Legyünk konkrétak: hogy mindenki azt fogja gondolni – és az abban érdekeltek hangoztatni is –, hogy lám-lám, ez is csak egy tolvaj, lop, mint a vízfolyás. Akkor is, ha ez nem igaz. Az ilyen ráadásul még mókásabb egy olyan politikus esetében, aki felemelkedésének érdemi részét a párt ökleként és újrogánjaként luxusbaloldalozással meg rosszabbulélünközéssel kezdte.

Advertisement

A válasz szerintem az, hogy pont ezért, ami az utolsó idézett bekezdésben áll. Szijjártó Péternek azért kellett karrierje ezen szakaszában egy 400 négyzetméteres irritáló kapjátokbe-lak, hogy aki csak hall róla, mind a Szijjártó család tagja akarjon lenni. Ez az a hangulat ugyanis, ami az egyszer nyilván bekövetkező Nagy Összeomlásig vonzóvá tudja tenni a NER-t a választók szemében. Annak a lebegtetése, hogy ha közénk állsz, bármit megkaphatsz.

Ez praktikusan persze nem igaz, mert mint minden ilyen rablórendszerben – legyen az országot irányító politikai klikk vagy MLM-piramis – igazán nagyon jól csak aránylag kevesen járnak. Piramisjátéknál pár tucatnyian, a NER-hez hasonló, ország méretű, 9,5 milliós gazdasági vállalkozásnál néhány ezren-tízezren. De itt nem is a meggazdagodás valódi esélye a lényeg, hanem az érzés, az álom. Hogy ha csatlakozol, ez is benne lesz a levegőben. Ígértek ilyet a szocik? Ebben a formában soha. Szijjártó háza viszont tökéletes szimbólum és csali egyszerre.

Advertisement

Jogos ellenvetésnek tűnhet, hogy az ilyenfajta gazdagodást a primitív köznyelv lopásnak szokta nevezni, és morálisan talán el is fogja ítélni. De a NER-ben az a különleges, hogy a lopás legalizálása az egyik alapja. A fideszesek ugyanis már a hatalomra kerülésük előtt azzal kampányoltak, hogy a történelmi igazságtalanságot, miszerint Magyarországon a javak aránytalanul nagy része volt a korábbi, szocialista gyökerű elit kezében – ez önmagában egyébként igaz állítás –, a javak újraosztásával, az ő embereik helyzetbe hozásával fogják orvosolni. Elvesszük tőlük, és odaadjuk nektek, a mieinknek – ezt mondták.

Csakhogy a forradalom anarchiáját kivéve a "helyzetbe hozás" modern piacgazdasági körülmények között lényegében csalás, befolyásolás, lopás, kamupályázatok és hasonlók útján érhető csak el. A javak legálisan nem fognak maguktól újraosztódni. Orbán nem azért beszél annyit a régi világrend végéről és a régi normák ledöntéséről, mert akkora nagy történet- és gazdaságfilozófus vagy szociológus, hanem mert valamivel meg akarja szépíteni a közepesen kellemetlen tényt, hogy a rendszerének kádertoborzása a pénz jogtalan elragadásán alapul.

Advertisement
  • Mi jön le Szijjártó-sztoriból az olvasóknak-nézőknek?
  • Szijjártó sokkal, de nagyon sokkal többet költ, mint amennyit keres
  • következmények nélkül magyarázhatja a pénz eredetét
  • amikor azt mondja, hogy " a szüleim", arra gondol, hogy "Orbán Viktor és a párt"
  • tuti lopta valahonnan
  • nyugodtan megteheti, mert fideszes

Lehet, hogy ezek közül ebben a formában egy állítás sem igaz. Én azt remélem, hogy egyik sem, de hogy a sztori így csapódik le, az tuti. És a nagy trükk az, hogy valószínűleg pont ez volt az egész célja. Lehet annál jobb reklámja a Centrális Erőtérnek, mint hogy aki bekerül ide, még ezt is büntetlenül, sőt büszkén megteheti, miközben a medenceburkolat és a mazzsázskád kiválasztása közben kioktatja Obama elnököt demokráciából?

Share This Story

Get our newsletter