Szijjártó: A világ alapvetően megváltozott

Illustration for article titled Szijjártó: A világ alapvetően megváltozott

A külpolitikának is más a funkciója. V4 = külügyi és külgazdasági erőforrásunk. Legfeljebb hangsúlybeli eltérések vannak az ukrán helyzet megközelítésében Magyarország és Lengyelország között. Csodálatos interjút készített az MTI a külügyminiszterrel.

Advertisement

Hozzáállás

A világ alapvetően megváltozott, a külpolitikának is más a funkciója, mint korábban, a magyar külpolitikát alapjaiban kellett megváltoztatni intézményileg és hozzáállásban - hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Advertisement

Kultúrdiplomácia

A legfontosabb változtatást a kormány már elvégezte azzal, hogy a külgazdaságot és a kultúrdiplomáciát összekapcsolta a külüggyel - tette hozzá.

Advertisement

Külpolitika = köcsögösködés + kupeckedés

Kiemelte: az új, pragmatikus magyar külpolitikának a nemzetgazdasági érdekek képviseletére kell összpontosítania. Továbbra is a legjobb színvonalon el kell végezni a klasszikus diplomáciai feladatokat, de ez a továbbiakban már nem cél, hanem eszköz a gazdasági érdekek érvényesítésének megalapozásához.

Advertisement

A rettenthetetlen teremfocista vs. a világ

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy minden változást aggodalmak kísérnek, számított a támadásokra is, de ezek nem tántorítják el.

Advertisement

Quod licet Iovi, non licet bovi

A miniszter kiemelte, Magyarországnak is pragmatikus külpolitikát kell folytatnia, hiszen senki nem kéri számon az Egyesült Államokon, hogy Kínával szoros a gazdasági együttműködése, vagy bármely nyugat-európai országon a távol-keleti országokkal ápolt jó kapcsolatokat, és annak ellenére kritizálják a Kína és Közép-Európa együttműködését, hogy a 16 közép-európai ország Kínával folytatott kereskedelmi forgalma nem éri el az olasz-kínai forgalmat.

Advertisement

A nemzetközi jog tisztelete és Oroszország

A szomszédos országok közül Ukrajnában a legnehezebb a helyzet - mondta. Magyarország érdeke, hogy mielőbb, tárgyalásokkal lezárják a konfliktust. A gyors, tárgyalásos megoldás egész Európa érdeke, mert hosszú távon szüksége van “korrekt, egymás és a nemzetközi jog tiszteletén alapuló” együttműködésre Oroszországgal - mutatott rá.

Advertisement

A V4-erőforrás (Saab Sonett)

Szijjártó Péter a visegrádi négyekről (V4) kifejtette: ez “az egyik legfontosabb külügyi és külgazdasági erőforrásunk”, mert Közép-Európa biztosan az európai növekedés motorja marad, gazdasági súlya és politikai jelentősége folyamatosan nő Európában.

Advertisement

:-DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Szerinte legfeljebb hangsúlybeli eltérések vannak az ukrán helyzet megközelítésében Magyarország és Lengyelország között.

Advertisement

A döglött ló és annak ütlegelése

Oroszországgal kapcsolatban Szijjártó Péter rossz hírnek nevezte, hogy nem lesz Déli Áramlat, most más beszerzési útvonalak után kell nézni.

Advertisement

Ha egy megállapodás eldől egy erdőben, ad-e valami hangot, ha senki nincs a közelben, aki hallja?

Véleménye szerint a Paks 2-megállapodás minden elemében megfelel az uniós jogszabályoknak, nincs ok az EU közbeavatkozására.

Advertisement

Nyitott kérdések

A magyar-amerikai viszony gazdasági és biztonságpolitikai szempontból kiváló - hangsúlyozta. A politikai kapcsolatokban vannak nyitott kérdések, ezek megoldása a két ország közös érdeke, a rendezéshez közös erőfeszítés kell - emelte ki.

Advertisement

A magyar belpolitikához hasonlóan Szijjártó Pétert is nagyon megszerettem az utóbbi hónapokban.

Illustration for article titled Szijjártó: A világ alapvetően megváltozott
Advertisement

Fotók: Mohai Balázs/MTI

Share This Story

Get our newsletter