A k√ľlpolitik√°nak is m√°s a funkci√≥ja. V4 = k√ľl√ľgyi √©s k√ľlgazdas√°gi erŇĎforr√°sunk. Legfeljebb hangs√ļlybeli elt√©r√©sek vannak az ukr√°n helyzet megk√∂zel√≠t√©s√©ben Magyarorsz√°g √©s Lengyelorsz√°g k√∂z√∂tt. Csod√°latos interj√ļt k√©sz√≠tett az MTI a k√ľl√ľgyminiszterrel.

Hozz√°√°ll√°s

A vil√°g alapvetŇĎen megv√°ltozott, a k√ľlpolitik√°nak is m√°s a funkci√≥ja, mint kor√°bban, a magyar k√ľlpolitik√°t alapjaiban kellett megv√°ltoztatni int√©zm√©nyileg √©s hozz√°√°ll√°sban - hangs√ļlyozta Szijj√°rt√≥ P√©ter.

Kult√ļrdiplom√°cia

A legfontosabb v√°ltoztat√°st a korm√°ny m√°r elv√©gezte azzal, hogy a k√ľlgazdas√°got √©s a kult√ļrdiplom√°ci√°t √∂sszekapcsolta a k√ľl√ľggyel - tette hozz√°.

Advertisement

K√ľlpolitika = k√∂cs√∂g√∂sk√∂d√©s + kupecked√©s

Kiemelte: az √ļj, pragmatikus magyar k√ľlpolitik√°nak a nemzetgazdas√°gi √©rdekek k√©pviselet√©re kell √∂sszpontos√≠tania. Tov√°bbra is a legjobb sz√≠nvonalon el kell v√©gezni a klasszikus diplom√°ciai feladatokat, de ez a tov√°bbiakban m√°r nem c√©l, hanem eszk√∂z a gazdas√°gi √©rdekek √©rv√©nyes√≠t√©s√©nek megalapoz√°s√°hoz.

Advertisement

A rettenthetetlen teremfocista vs. a vil√°g

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy minden változást aggodalmak kísérnek, számított a támadásokra is, de ezek nem tántorítják el.

Advertisement

Quod licet Iovi, non licet bovi

A miniszter kiemelte, Magyarorsz√°gnak is pragmatikus k√ľlpolitik√°t kell folytatnia, hiszen senki nem k√©ri sz√°mon az Egyes√ľlt √Āllamokon, hogy K√≠n√°val szoros a gazdas√°gi egy√ľttmŇĪk√∂d√©se, vagy b√°rmely nyugat-eur√≥pai orsz√°gon a t√°vol-keleti orsz√°gokkal √°polt j√≥ kapcsolatokat, √©s annak ellen√©re kritiz√°lj√°k a K√≠na √©s K√∂z√©p-Eur√≥pa egy√ľttmŇĪk√∂d√©s√©t, hogy a 16 k√∂z√©p-eur√≥pai orsz√°g K√≠n√°val folytatott kereskedelmi forgalma nem √©ri el az olasz-k√≠nai forgalmat.

Advertisement

A nemzetközi jog tisztelete és Oroszország

A szomsz√©dos orsz√°gok k√∂z√ľl Ukrajn√°ban a legnehezebb a helyzet - mondta. Magyarorsz√°g √©rdeke, hogy mielŇĎbb, t√°rgyal√°sokkal lez√°rj√°k a konfliktust. A gyors, t√°rgyal√°sos megold√°s eg√©sz Eur√≥pa √©rdeke, mert hossz√ļ t√°von sz√ľks√©ge van ‚Äúkorrekt, egym√°s √©s a nemzetk√∂zi jog tisztelet√©n alapul√≥‚ÄĚ egy√ľttmŇĪk√∂d√©sre Oroszorsz√°ggal - mutatott r√°.

Advertisement

A V4-erŇĎforr√°s (Saab Sonett)

Szijj√°rt√≥ P√©ter a visegr√°di n√©gyekrŇĎl (V4) kifejtette: ez ‚Äúaz egyik legfontosabb k√ľl√ľgyi √©s k√ľlgazdas√°gi erŇĎforr√°sunk‚ÄĚ, mert K√∂z√©p-Eur√≥pa biztosan az eur√≥pai n√∂veked√©s motorja marad, gazdas√°gi s√ļlya √©s politikai jelentŇĎs√©ge folyamatosan nŇĎ Eur√≥p√°ban.

Advertisement

:-DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Szerinte legfeljebb hangs√ļlybeli elt√©r√©sek vannak az ukr√°n helyzet megk√∂zel√≠t√©s√©ben Magyarorsz√°g √©s Lengyelorsz√°g k√∂z√∂tt.

Advertisement

A d√∂gl√∂tt l√≥ √©s annak √ľtlegel√©se

Oroszorsz√°ggal kapcsolatban Szijj√°rt√≥ P√©ter rossz h√≠rnek nevezte, hogy nem lesz D√©li √Āramlat, most m√°s beszerz√©si √ļtvonalak ut√°n kell n√©zni.

Advertisement

Ha egy meg√°llapod√°s eldŇĎl egy erdŇĎben, ad-e valami hangot, ha senki nincs a k√∂zelben, aki hallja?

Véleménye szerint a Paks 2-megállapodás minden elemében megfelel az uniós jogszabályoknak, nincs ok az EU közbeavatkozására.

Advertisement

Nyitott kérdések

A magyar-amerikai viszony gazdas√°gi √©s biztons√°gpolitikai szempontb√≥l kiv√°l√≥ - hangs√ļlyozta. A politikai kapcsolatokban vannak nyitott k√©rd√©sek, ezek megold√°sa a k√©t orsz√°g k√∂z√∂s √©rdeke, a rendez√©shez k√∂z√∂s erŇĎfesz√≠t√©s kell - emelte ki.

Advertisement

A magyar belpolitikához hasonlóan Szijjártó Pétert is nagyon megszerettem az utóbbi hónapokban.

Advertisement

Fotók: Mohai Balázs/MTI