A békés, szeretetteli ellenállás szimbóluma lett. Pedig egyáltalán nem szeretetből csinálta, de ennyire szeretnek sémákban gondolkodni az aktivisták meg az újságírók.

Itt az új kép, sőt ikon, ami egyszerre nyomhatná le a puskacsőbe virágot dugó hippit meg a Tienanmen téren a tank elé álló fiút. Egy vasútvonalépítés elleni tüntetésen, az észak-olaszországi Val di Susában a húszéves Nina de Chiffre megcsókolta egy rohamrendőr sisakjának arcvédó plexijét, majd meg is nyalogatta azt, mire a képet pár nap alatt tömegek osztották meg, és az a rendőri brutalitással szembeni szelid ellenállás szimbóluma lett. Nem azért, amiért nekem tetszett a kép, vagyis mert a rendőr tiszta Barakonyi Szabolcs indexes fotórovatvezető, hanem mert olyan erős szimbólum. A kép ikonizálódását csak segítette, amikor a La Reppublica napilap megírta, hogy az olasz rendőrszakszervezet szexuális jellegű támadásnak minősítette az akciót, és nemi erőszak miatt beperelte a lányt egy torinói bíróságon.

"Ha a rendőr csókolja meg őt, azonnal kitör a harmadik világháború, nyilatkozta Franco Maccari, a rendőrszakszervezet főtitkára. "Vagy tegyük fel, hogy megpaskolja a lány fenekét. A lány tombolt volna dühében. Akkor, ha ő csinál ilyeneket egy szolgálatban lévővel, azt el kéne fogadnunk?"

Advertisement

Jó kamu érvelés önmagában, hiszen mennyiben hasonlíthat egy fegyveres rohamrendőr és egy fegyvertelen fiatal nő pozíciója egy deonstráción, de attól még ügyesen forgatta a szót.

Maccari szerint a csók ráadásul a legkevésbé sem békegesztus volt, ellenkezőleg, provokáció.

Advertisement

A vicc az, hogy maga a lány árulta el, a rendőrszakszervezetisnek ebben pont igaza volt. "Nem a béke üzenete volt. Fejjel lefelé lógatnám föl ezeket a disznókat" - írta De Chiffre a Facebookon. A Reppublica újságírójának meg elmagyarázta, hogy azért csinálta az egészet, mert egy tüntetőt mát megvertek akkor a rendőrök, és tudta, hogy egy csókra nem fognak ütéssel reagálni.