Hi√°ba telt el majdnem h√°rom h√©t az√≥ta, hogy a hvg.hu √≥ri√°si leleplez√©sk√©nt t√°lalta a domin√≥z√≥ rom√°k vicces √°lvide√≥j√°t, √©s k√©t h√©t Gavra G√°bor fŇĎszerkesztŇĎ lemond√°sa √≥ta, a helyzet tudom√°sunk szerint nem csillapodik a patin√°s liber√°lis szerkesztŇĎs√©gen bel√ľl.

EllenkezŇĎleg. Sokaknak ugyanis neh√©z megem√©szteni, hogy a lap felr√ļgta az √ļjs√°g√≠r√°s egyik legfontosabb alapszab√°ly√°t, √©s kiadta egy inform√°tor√°t, m√©g akkor is, ha az csak egy MSZP-sajt√≥fŇĎn√∂k volt.

Az ut√≥bbi napokban t√∂bb √ļjs√°g√≠r√≥val is besz√©ltem onnan, illetve m√°s szerkesztŇĎs√©gek tagjaival is interj√ļztam. Ezek alapj√°n az al√°bbi k√©p kerekedett ki.

Abban - pletykaszinten felt√©tlen√ľl - konszenzus van sajt√≥k√∂r√∂kben, hogy az MSZP a v√°laszt√°si csal√°sos vide√≥val t√∂bb szerkesztŇĎs√©gn√©l is h√°zalt, minden√ľtt azzal a fel√ľt√©ssel, hogy akkor az √∂v√©k az anyag, ha m√©g aznap, vagyis okt√≥ber 18-√°n, p√©nteken estig lehozz√°k a cikket. √ögy tŇĪnik, az√©rt nyomultak ennyire, mert Mesterh√°zy p√°rteln√∂k ezzel a t√©m√°val akart ind√≠tani a szombaton kezdŇĎd√∂tt p√°rtkongresszuson. Ezzel egy k√©rd√©s m√°ris eldŇĎlt, miszerint az MSZP vezetŇĎi √©s Mesterh√°zy t√©nyleg annyira h√ľly√©k, hogy tot√°lisan hittek a film val√≥dis√°g√°ban.

Advertisement

Azt nem tudom, hogy Gavra fŇĎszerkesztŇĎ tudta-e, a szocialist√°k mi√©rt s√ľrgetik a vide√≥ lek√∂zl√©s√©t, illetve belement-e b√°rmilyen √ľzletel√©sbe. Nem felt√©tlen√ľl kellett √≠gy lennie, t√∂bb forr√°som szerint egyszerŇĪen arr√≥l volt sz√≥, hogy az √°ltal√°ban j√≥l has√≠t√≥ hvg.hu a bajai √ľgyben le volt maradva, nem sz√°ll√≠tott nagy saj√°t szenz√°ci√≥kat, az emiatt frusztr√°lt fŇĎszerkesztŇĎ pedig annyira v√°gyott m√°r valami nagy durran√°sra, amivel visszat√©rhetnek az √©lmezŇĎnybe, hogy az elemi √≥vatoss√°got f√©lres√∂p√∂rve csapott le a vide√≥ra.

A HVG-ben a botr√°ny kit√∂r√©se ut√°n napokig senki sem tudta, honnan sz√°rmazik a vide√≥ √©s hogyan ker√ľlt hozz√°juk, mindaddig, m√≠g Gavra n√©gy nappal k√©sŇĎbb, 22-√©n, kedden errŇĎl be nem sz√°molt a kiad√≥nak. A belsŇĎ vallom√°s - ha j√≥l raktam √∂ssze a besz√©lget√©sek alapj√°n - tal√°n annak is volt k√∂sz√∂nhetŇĎ, hogy aznap j√∂tt ki az az MTI-k√∂zlem√©ny is, miszerint a szocialist√°k feljelent√©se miatt nyomoz√≥ rendŇĎrs√©g meg fogja n√©zni az MSZP-sz√©kh√°zn√°l l√©vŇĎ t√©rfigyelŇĎ kamer√°k felv√©teleit. Vagyis Gavra, illetve a vele a sz√©kh√°zban j√°r√≥ √ļjs√°g√≠r√≥ innentŇĎl tudhatt√°k, hogy a dolog nemsok√°ra √ļgyis ki fog der√ľlni.

Ekkor nemcsak az√©rt d√∂bbentek le sokan, hogy fŇĎszerkesztŇĎi szinten √ľzleteltek a szocialista p√°rttal, hanem az√©rt is, mert m√©g 20-√°n, vas√°rnap Gavra G√°bor interj√ļt adott a 444-nek, amiben azt mondta, hogy

A vide√≥t n√©h√°ny nappal a p√©nteki publik√°l√°s elŇĎtt kapt√°k olyan forr√°sb√≥l, aminek hiteless√©g√©ben a fŇĎszerkesztŇĎ szerint nem volt okuk k√©telkedni.

Advertisement

Azt, hogy Gavra szerint D√©ri Bal√°zs, az MSZP sajt√≥fŇĎn√∂ke olyan forr√°s, akiben nincs ok k√©telkedni, pofonk√©nt √©rt egy rak√°s embert a szerkesztŇĎs√©gben √©s a kiad√≥n√°l. M√°snap ki is j√∂tt a kiad√≥ k√∂zlem√©nye Gavra felmond√°s√°nak elfogad√°s√°r√≥l, amiben a "a bajai vide√≥felv√©tel kezel√©s√©vel, megjelentet√©s√©nek k√∂r√ľlm√©nyeivel s√ļlyosan megs√©rtette az 1979 √≥ta megjelenŇĎ HVG alap√©rt√©keit, k√ľl√∂n√∂s tekintettel a f√ľggetlens√©gre √©s a p√°rtatlan t√°j√©koztat√°sra" kit√©tel az MSZP-re utalt.

Tal√°n ez a t√©ny is, m√°rmint hogy Gavra hiteles forr√°snak nevezte az MSZP sajt√≥fŇĎn√∂k√©t, k√∂zrej√°tszott abban, hogy azut√°n kifel√© napokig nem t√∂rt√©nt semmi, a szerkesztŇĎs√©gben √©s a kiad√≥n√°l ann√°l vadabb agyal√°s folyat arr√≥l, hogy mit l√©pjenek. A Fidesz k√∂zben r√°galmaz√°s miatt feljelentette a HVG-t. Azt√°n egy h√©ttel k√©sŇĎbb, okt√≥ber 30-√°n gyorsultak fel az esem√©nyek, amikor az M1 H√≠rad√≥ja megkereste a lapot azzal, hogy √ļgy tudj√°k, Gavra G√°bor egy koll√©g√°j√°val bent j√°rt az MSZP-sz√©kh√°zban okt√≥ber 18-√°n. A h√≠rad√≥sok nem besz√©ltek vide√≥bizony√≠t√©kr√≥l, de a HVG szerkesztŇĎs√©ge teljesen felbolydult, √©s l√°zasan pr√≥b√°lt√°k kital√°lni, mit reag√°ljanak. Ne komment√°lj√°k az eg√©szet addig, m√≠g ki nem j√∂n a felv√©tel, ha kij√∂n egy√°ltal√°n? Tagadjanak k√∂r√∂mszakadt√°ig? De akkor √≥ri√°si blama, ha valamelyik jobbos lap bizony√≠t√©kkal c√°folja ŇĎket. Vallj√°k be, hogy ott j√°rtak, de ne √°rulj√°k el, hogy a vide√≥ miatt-e? Ne tagadjanak semmit, de √©rveljenek azzal, hogy az √ļjs√°g√≠r√≥k munk√°ja m√°r csak ilyen, gyan√ļs helyekre is el kell menni a j√≥ sztorik√©rt?

Advertisement

K√ľl√∂n nehez√≠tette a HVG helyzet√©t, hogy eddigre sz√©les k√∂rben elterjedt az a pletyka, hogy a felv√©telt maga Mesterh√°zy p√°rteln√∂k adta √°t. Az meg nagyon rosszul hangzott volna, hogy a HVG fŇĎszerkesztŇĎje az MSZP eln√∂k√©vel √ľzeletel. A nagy gondolkod√°s v√©ge az lett, hogy a kiad√≥ eg√©szen formabont√≥ m√≥don, egy, a hvg.hu-n lehozott k√∂zlem√©nyben fedte fel, hogy a felv√©telt D√©ri Bal√°zst√≥l kapta Gavra G√°bor. A k√∂zlem√©nyben egy√©bk√©nt persze nem az √∂nleleplez√©s val√≥di okaira, hanem a rendŇĎrs√©gi nyomoz√°sra hivatkoztak. Ezzel persze m√©g m√©lyebbre √°st√°k magukat, hiszen enn√©l nincsen kamubban csengŇĎ mondat: "A HVG Kiad√≥nak t√∂rv√©nyben r√∂gz√≠tett k√∂teless√©ge egy√ľttmŇĪk√∂dni a rendŇĎrs√©ggel, megosztani a hat√≥s√°ggal a rendelkez√©s√©re √°ll√≥ inform√°ci√≥kat." Mindenki, aki l√°tott m√°r √ļjs√°got, pontosan tudja, hogy a forr√°s eltitkol√°s√°t t√∂rv√©ny is t√°mogatja, de m√©g amikor nem t√°mogatja, egy lapnak ez a kutya k√∂teless√©ge, akkor is, ha adott esetben gyŇĪl√∂li a forr√°st, sŇĎt nem is tartja igazi forr√°snak. A lelplez√©st ugyanis t√∂bben azzal igyekeztek al√°t√°masztani, hogy D√©ri nem valamilyen klasszikus √©rtelemben vett forr√°s, hanem egy igen erŇĎs √©rdekek √°ltal vez√©relt politikai szereplŇĎ. Deh√°t a val√≥ √©letben a forr√°sok t√∂red√©ke talpig becs√ľletes, valami t√∂rv√©nytelens√©gen felh√°borod√≥, a bizony√≠t√©kokat a saj√°t rizik√≥j√°ra kiad√≥ mor√°lis lovag. Sokkal jellemzŇĎbb, hogy a forr√°s semmivel sem tiszt√°bb, mint akit √©ppen bem√°rt, de az √∂n√∂s √©rdeke √©ppen ezt dikt√°lja. Fintorogni nem kell, az √©let ilyen, √©s ha j√≥l kezelik, akkor egy leggusztustalababb forr√°s is lehet hasznos, √©s seg√≠theti az igazs√°g kider√≠t√©s√©t.

A HVG viszont nem b√≠rta elviselni a k√©ts√©gk√≠v√ľl szinte megoldhatatlannak l√°tsz√≥ helyzet nyom√°s√°t √©s "a kisebbik rossz" alapon megszegte az √ļjs√°g√≠r√°s egyik alapelv√©t.

Tudom√°sunk szerint a forr√°s m√ļlt heti felfed√©se √≥ta sem csitult sokat a hangulat a HVG-ben., pont a fentiek miatt. Akikkel besz√©ltem, azoknak az egyik fele tov√°bbra is teljesen elfogadhatatlannak tartja a forr√°s kiad√°s√°t. T√∂bbb vezetŇĎ munkat√°rs ezt meg is mondta a h√©ten Szauer vez√©rigazgat√≥nak.

Advertisement

Visszagondolva eg√©szen abszurd, hogy mindez egy olyan vide√≥ miatt t√∂rt√©nik, ami a szocialista p√°rtvezetŇĎk√∂n √©s egy fŇĎszerkesztŇĎn k√≠v√ľl a vil√°gon senkit sem tudott volna becsapni.

update: Szinte ennek a posztnak az √©les√≠t√©s√©vel egyidŇĎben jelent meg a Kreat√≠von egy t√∂k √©rdekes exkluz√≠v interj√ļ Szauer P√©ter HVG-vez√©rigazgat√≥val. Akit √©rdekel a t√©ma, felt√©tlen olvassa el, √©n ide egy v√°lasz√°t emelem be, ami a forr√°s leleplez√©s√©rŇĎl sz√≥l:

T√∂bb helyen is megk√©rdŇĎjelezt√©k, hogy helyesen cselekedt√ľnk-e, √©s olyanokat is olvasni, hogy ezzel t√∂nkretett√ľk az oknyomoz√≥ √ļjs√°g√≠r√°st. Ezek az √ļjs√°g√≠r√≥i reakci√≥k √©rthetŇĎek, hiszen az √°ltal√°nos szab√°ly szerint a forr√°s titokban tart√°sa szent dolog, √©s mi is mindig ehhez tartottuk magunkat.

Ez azonban egy rendk√≠v√ľl speci√°lis helyzet, mivel nagyon hamar kider√ľlt, hogy a vide√≥ hamis. Megkeresett benn√ľnket a rendŇĎrs√©g, hogy vil√°gos√≠tsuk fel arr√≥l, hogyan ker√ľlt a vide√≥ a birtokunkba. A k√∂z√©let tisztas√°g√°hoz fŇĪzŇĎdŇĎ √©rdek ez esetben erŇĎsebb, mint az inform√°tor nev√©nek titokban tart√°sa, √≠gy nem l√°ttuk indokolva megtagadni a v√°laszt.

A magyar oknyomoz√≥ √ļjs√°g√≠r√°s jelentŇĎsen ‚Äěforr√°skitett", ŇĎk agg√≥dnak, hogy ezek ut√°n senki nem oszt majd vel√ľk meg inform√°ci√≥kat. L√©nyeges k√ľl√∂nbs√©g van azonban egy √∂nmag√°t, egzisztenci√°j√°t vesz√©lyeztetŇĎ forr√°s √©s a hamis vide√≥t √°tad√≥ inform√°tor k√∂z√∂tt. Nem gondoljuk, hogy hasonl√≥ elb√≠r√°l√°s al√° esnek. Ha valamekkora es√©lye lett volna annak, hogy a vide√≥ val√≥di, akkor megtagadtuk volna a forr√°s kiad√°s√°t. Az oknyomoz√≥ √ļjs√°g√≠r√°s szempontj√°b√≥l unortodox d√∂nt√©st hoztunk, viszont egy b√≠r√≥i hat√°rozat val√≥sz√≠nŇĪleg ugyanerre k√©nyszer√≠tett volna benn√ľnket k√©sŇĎbb.