Illustration for article titled Szerintetek ki a magyar Indiana Jones?

Semmi apropója nincs ennek a kérdésnek, de a fiamnak Nobel-díjas magyar tudósokról szedtünk össze anyagot, és szembe jött ez a kép. Nem dögös?

Advertisement

Persze az, hogy valaki hétköznap így néz ki:

Illustration for article titled Szerintetek ki a magyar Indiana Jones?
Advertisement

...aztán meg felül a motorjára és körbeutazza Európát, még kevés lenne a megtisztelő címhez. Sokkal jobban okod ad erre ez (persze van egy kis bondos beütés is benne):

"A II. világháborúban Szent-Györgyi Albertet a Kállay-kormány Isztambulba küldte. A titkos diplomáciai küldetés célja Magyarország háborúból való kiugrásának előkészítése volt. A tárgyalásokat lefolytatta, a kiugrási kísérlet mégis meghiúsult, mivel a németek megtudták Szent-Györgyi útjának tervét, ezért az 1944. március 19-ei német megszálláskor illegalitásba vonult. Adolf Hitler személyesen adott parancsot az elfogatására. Az utolsó pillanatokban sikerült őt kicsempészni a svéd nagykövetségről, ahonnan a már szovjet hadsereg által ellenőrzött területre került."

Advertisement

Ja és arról nem is beszélve, hogy itt a Cinken is emlegettük már: a C-vitamin felfedezője a Nobel-díj plakettet eladta a Nemzeti Múzeumnak, a pénzt pedig a szovjetek ellen harcoló finneknek ajánlotta fel.

Advertisement

Már csak azt nem értem, miért nem ilyeneket tanítanak az iskolában, ez szerintem minden gyereket megfogna. Amúgy van jobb tippetek Szent-Györgyinél a magyar Indyre?

/A fotók a Wikipédiáról, eredetileg pedig a Pesti Napló 1937-es képes mellékletéből valók/

Share This Story

Get our newsletter