Semmi aprop√≥ja nincs ennek a k√©rd√©snek, de a fiamnak Nobel-d√≠jas magyar tud√≥sokr√≥l szedt√ľnk √∂ssze anyagot, √©s szembe j√∂tt ez a k√©p. Nem d√∂g√∂s?

Persze az, hogy valaki hétköznap így néz ki:

...azt√°n meg fel√ľl a motorj√°ra √©s k√∂rbeutazza Eur√≥p√°t, m√©g kev√©s lenne a megtisztelŇĎ c√≠mhez. Sokkal jobban okod ad erre ez (persze van egy kis bondos be√ľt√©s is benne):

"A II. vil√°gh√°bor√ļban Szent-Gy√∂rgyi Albertet a K√°llay-korm√°ny Isztambulba k√ľldte. A titkos diplom√°ciai k√ľldet√©s c√©lja Magyarorsz√°g h√°bor√ļb√≥l val√≥ kiugr√°s√°nak elŇĎk√©sz√≠t√©se volt. A t√°rgyal√°sokat lefolytatta, a kiugr√°si k√≠s√©rlet m√©gis meghi√ļsult, mivel a n√©metek megtudt√°k Szent-Gy√∂rgyi √ļtj√°nak terv√©t, ez√©rt az 1944. m√°rcius 19-ei n√©met megsz√°ll√°skor illegalit√°sba vonult. Adolf Hitler szem√©lyesen adott parancsot az elfogat√°s√°ra. Az utols√≥ pillanatokban siker√ľlt ŇĎt kicsemp√©szni a sv√©d nagyk√∂vets√©grŇĎl, ahonnan a m√°r szovjet hadsereg √°ltal ellenŇĎrz√∂tt ter√ľletre ker√ľlt."

Ja √©s arr√≥l nem is besz√©lve, hogy itt a Cinken is emlegett√ľk m√°r: a C-vitamin felfedezŇĎje a Nobel-d√≠j plakettet eladta a Nemzeti M√ļzeumnak, a p√©nzt pedig a szovjetek ellen harcol√≥ finneknek aj√°nlotta fel.

Advertisement

M√°r csak azt nem √©rtem, mi√©rt nem ilyeneket tan√≠tanak az iskol√°ban, ez szerintem minden gyereket megfogna. Am√ļgy van jobb tippetek Szent-Gy√∂rgyin√©l a magyar Indyre?

/A fot√≥k a Wikip√©di√°r√≥l, eredetileg pedig a Pesti Napl√≥ 1937-es k√©pes mell√©klet√©bŇĎl val√≥k/