Sokan kiborultak, hogy erkölcstanórán el kell dönteni, hogy nagy bűn-e megölni az öcséd gyilkosát. Meglepő, hogy a magyar társadalom, függetlenül pártállástól vagy kulturáltságtól, mennyire képmutató.

Felháborodott netezők osztják meg az Index cikkét arról, hogy egy budapesti általános iskola ötödikeseinek etika órán osztályozniuk kellett, hogy különböző, emberhalállal végződő helyzetek - a hanyagságtól a gyilkosságig - kis vagy nagy bűnnek számítanak-e. A megosztásokból és a kommentekből látszik, milyen sokan háborodtak föl azon, hogy egy tizenegy évest ilyen brutális, megrázó feladatnak tesznek ki a Hoffmann-pribékek.

Advertisement

Íme, ez az első négy a tizenkilenc kérdés közül:

1. Valaki irigységből megöli az öccsét.

2. Valakit megtámadnak egy sötét utcán, és az illető önvédelemből megöli egyik támadóját.

3. Valakinek megtámadják a testvérét, és az illető öccsének védelmében megöli a támadót.

4. Valakinek megölik a testvérét, és az illető bosszúból megöli a gyilkost.

Az a vicc, hogy ugyanazon orbánoznak-hoffmannoznak ezen teljes meggyőződéssel, akik pár éves korában már olyan mesét olvastak a gyereknek, aminek az elején brutálisan meggyilkolják a cuki kisróka szüleit és kicsiny testvérkéit. Akinek a gyerekei jó eséllyel már kiolvasták azt a világhírű regénysorozatot, aminek az elején kiderül, hogy a főszereplő varázslótanonc apját és anyját a jelenlétében ölték meg, és később sem történnek benne kevésbé felzaklató dolgok. Azok huhognak most, akiknek a gyerekei vérszívó élőhalottakkal csókolózó, sőt pettingelő gimnazistákról olvasnak könyveket és néznek tévésorozatokat.

Advertisement

Az ölés, közelebbről az így vagy úgy kinyírt családtagok annyira részei egy mai 11 éves életének, hogy ha a tanár jól csinálja, az ölésről való beszélgetés nyilván csak használhat a gyerekeknek, vagyis segíthet fejben elhelyezni azt a sok gyilkolászást, ami azokkal a gyerekekkel is pont úgy szembejön, akik otthon nem belezős filmekkel múlatják az idejüket. De az egyébként tényleg ijesztő közoktatási átalakítással szemben akkora az ellenállás - amit gyakorló apaként mondjuk nem csodálok - hogy manapság minden botránynak számít, amiben benne van a hit- vagy erkölcstan szó.

Share This Story

Get our newsletter