Akkor n√©zd meg ezt a t√©rk√©pet. A sz√ľrk√©vel jel√∂lt orsz√°gokb√≥l m√©g senki sem j√°tszott BL-d√∂ntŇĎben. Rajtunk k√≠v√ľl csupa kis orsz√°g tartozik csak ide.

A Bajnokcsapatok Eur√≥pa Kup√°ja m√°r t√∂bb mint h√ļsz √©ve, az 1992/93-as id√©ny √≥ta mŇĪk√∂dik Bajnokok Lig√°jak√©nt. Eddig √∂sszesen 48 orsz√°gb√≥l j√°tszottak futballist√°k valamelyik d√∂ntŇĎn, a t√ļlnyom√≥ t√∂bbs√©g√ľk Eur√≥p√°b√≥l, illetve m√©g j√≥ p√°r latin-amerikai, afrikai orsz√°gb√≥l, tov√°bb√° Ausztr√°li√°b√≥l √©s D√©l-Kore√°b√≥l.

Eur√≥p√°b√≥l a t√∂rpe√°llamokat nem sz√°m√≠tva a legt√∂bb orsz√°g ki tudott √°ll√≠tani minimum egy BL-d√∂ntŇĎs focist√°t, kiv√©ve Magyarorsz√°got, Szlov√°ki√°t, Moldov√°t, Alb√°ni√°t, Izlandot √©s a balti √°llamokat. Ezek k√∂z√ľl az orsz√°gok k√∂z√ľl m√©g a legn√©pesebb, Szlov√°kia lakoss√°ga is csak a fele a mienk√©nek, a t√∂bbiek m√©g 5 milli√≥an sincsenek.

De m√©g a nyomorult szlov√°kok is elmondhatj√°k magukr√≥l, hogy legal√°bb m√°r kijutottak egy nyamvadt v√©b√©re ez alatt az idŇĎ alatt, illetve a lettek egy Eb-re, nek√ľnk egyik sem j√∂tt √∂ssze. T√©nyleg hetente jelenik m√°r meg valami lehangol√≥ adat a magyar focir√≥l, de ez is legal√°bb annyira elgondolkodtat√≥, mint az, hogy Liechtenstein is megelŇĎz√∂tt minket az UEFA-rangsorban.

A legt√∂bb j√°t√©kost egy√©bk√©nt a spanyolok adt√°k (62-t eddig), megelŇĎzve a n√©meteket, az olaszokat √©s a franci√°kat, √©s ott van a top 10-ben Horv√°torsz√°g is, eddig 11 j√°t√©kossal.

Advertisement

(via)