Mint minden konfliktusnál, Kelet-Ukrajnában és Kelet-Ukrajnáról is mindenki más nyelven beszél, még akkor is, ha egyébként ugyanazon a nyelven beszélnek. Közben azon morfondírozok, hogy tényleg mindenki Vlagyimir Vlagyimirovics Putyinnak dolgozik-e.

H√©tfŇĎ reggel lej√°rt a keletukr√°n szeparatist√°knak (terrorist√°knak, f√∂deralist√°knak, n√©pfelkelŇĎknek) adott ultim√°tum hat√°rideje, amennyiben igaz, amit Olekszandr Turcsinov ideiglenes √°llamfŇĎ mondott, √°tfog√≥ antiterrorista akci√≥ kezdŇĎdhet, a hadsereg bevon√°s√°val. Nagyon √ļgy n√©z ki, hogy a h√≠res szak√©rtŇĎk t√©vedtek, amikor azt mondt√°k p√©nteken, Arszenyij Jacenyuk donyecki l√°togat√°sa ut√°n, hogy Ukrajn√°nak nincs t√∂bb√© oka kett√©szakadni. Az√©rt mondt√°k ezt, mert a minisztereln√∂k mindent meg√≠g√©rt, elsŇĎsorban azt, hogy a helyi politika sokkal t√∂bb jogos√≠tv√°nyt kap a kor√°bbiakn√°l, illetve, hogy √°llamnyelv lehet/maradhat az orosz hossz√ļ t√°von. Ez pedig t√∂k√©letesen el√©g lett volna a keletukr√°n ipari oligarch√°knak, akik a dolgokr√≥l √ļgy √°ltal√°ban d√∂nteni szoktak arrafel√©.

Csak h√°t j√∂tt a h√©tv√©ge, √©s ahogy az az ut√≥bbi idŇĎben a szabadnapokon Ukrajn√°ban lenni szokott, megint eldurvultak az esem√©nyek. A nem tudni, honnan szalajtott fegyveresek komplett v√°rosokat vontak ellenŇĎrz√©s√ľk al√°, √©s b√°r a bel√ľgyi alakulatok vas√°rnap ostromot ind√≠tottak a legforr√≥bb ponton, Szlavjanszkban, m√©gis √ļgy tŇĪnik h√©tfŇĎn, hogy a sz√°zezres telep√ľl√©st sem a hatalom ellenŇĎrzi. Meg m√©g egy csom√≥ m√°sikat sem, Krasznij Limant√≥l Gorlovk√°ig.

K√∂zben azt sem tudni ‚Äď a Kr√≠men is √≠gy volt ‚Äď, kik ezek a fegyveresek. Ňźk a Donbassz n√©pfelkelŇĎinek nevezik magukat, de az ukr√°nok √©s a nyugati hatalmak sem hiszik, hogy √∂nerŇĎbŇĎl, minden orosz t√°mogat√°s n√©lk√ľl menŇĎznek. SŇĎt: sokan √°ll√≠tj√°k, hogy val√≥j√°ban orosz katon√°k j√∂nnek-mennek a terepsz√≠nŇĪ egyenruh√°kban, orosz fegyverekkel a v√°llukon, olyan h√≠rek is voltak, hogy vas√°rnap FSZB-s tiszteket ejtettek foglyul az ukr√°n rendŇĎr√∂k. A fene tudja: a vez√©reik, mint Pavel Gubarjov vagy Gyenyisz Pusilin, teljes m√©rt√©kben l√©tezŇĎ szem√©lyek.

Advertisement

Mik√∂zben pedig az ukr√°nok a Kremlt v√°dolj√°k minden√©rt, ak√∂zben a Kreml azt hajtogatja, hogy az ukr√°nok a saj√°t n√©p√ľk ellen k√ľldik harcba a katon√°ikat, √©s a CIA forgat√≥k√∂nyve szerint cselekszenek.

Az ENSZ pedig √©rtelemszerŇĪen semmit sem k√©pes kezdeni a helyzettel.

Egy-k√©t hete mondott olyat az orosz v√©delmi bizotts√°g eln√∂ke, hogy nem k√ľldenek csapatokat Kelet-Ukrajn√°ba addig, am√≠g az ENSZ BT felhatalmaz√°st nem ad erre. EbbŇĎl kiindulva van egy ilyen kiss√© t√ļlkombin√°lt gondolatmenet: ha kit√∂r a polg√°rh√°bor√ļ, hamarosan b√©kefenntart√°sra is sz√ľks√©g lesz; ha b√©kefenntart√°sra lesz sz√ľks√©g, azt nem lehet megcsin√°lni az oroszok n√©lk√ľl; ha az oroszok bevonulhatnak b√©kefenntartani, onnant√≥l m√°r birtokon bel√ľl lesznek.

Advertisement

Hát ha ennek így van értelme, akkor tényleg mindenki Putyinnak dolgozik, a komplett Nyugatot és a teljes ukrán politikai elitet is beleértve.