This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Szép álmokat a lávató partján!

20 év háború után újranyitott a világ legelképesztőbb kirándulóösvénye: a kongói Nyiragongo tűzhányó tetejére vezet, ahol az éjszakát a világ legnagyobb lávatavának partján lehet eltölteni.

Advertisement

Hogy ez miért olyan ritka és csodálatos pillanat, ahhoz elég csak ránézni a térképre. A Nyiragongo a Virunga Nemzeti Parkban van, Kelet-Kongóban, ami 20 éve a világ egyik legveszélyesebb helye. Nem a tűzhányó, hanem az 1994-es ruandai népirtásból fakadt újabb és újabb háborúk miatt, amelyek több millió ember életét követelték. Azért a vulkán is hozzátette a magáét: 2002 januárjában kitört, elvitte fél Gomát, a lábánál fekvő kongói nagyvárost, ahol azóta elég sok egyszintes ház van, amik eredetileg kétszintesként kezdték.

Advertisement

Volt közben pár nyugodtabb év, amikor óvatosan újranyitották az 1925-ben alapított nemzeti parkot, de 2012 novemberében újra kitört a háború, és a parkőrök megint csak a túléléssel tudtak foglalkozni, több-kevesebb sikerrel. A felkelést vezető Bosco „Terminátor” Ntaganda időközben feladta magát, tavaly decemberben hivatalosan is békét kötött a kongói kormány és Ntaganda milíciája, mostanra meg már olyan cikkeket ír a Guardian, hogy hol kapni kézműves péksüteményt Gomában, és hova kell menni bulizni.

Illustration for article titled Szép álmokat a lávató partján!
Advertisement

A Virunga óriási. A nevét adó nyolc tűzhányó csak a déli csücske, a park Ruanda és Uganda határa mentén egészen a Rwenzori-hegység ötezer méteres csúcsaiig elnyúlik, 7800 négyzetkilométerén szinte minden van, amit természetben és élővilágban el lehet képzelni (és nem pingvin). De a Nyiragongo talán még ebben a mezőnyben is a legnagyobb szám. A 3470 méter magas tűzhányó kráterében óriási, 200 méter átmérőjű lávató hömpölyög, ami egész éjszaka világít, és állítólag úgy morajlik, mint a tenger.

A tűzhányó megmászásához előbb el kell jutnunk Gomába, ami nyugatról lényegében megközelíthetetlen, úgyhogy Ruanda felől kell menni. Isztambuli vagy dohai átszállással 180 ezer forint körül már van jegy. Vennünk kell még egy ruandai vízumot (30 amerikai dollár), egy vulkántúrát ($255) és egy kongói vízumot ($105). Kigaliba fogunk érkezni, onnan a kényelmes és pontos ruandai buszok egyike pár száz forintért elvisz Gisenyibe, a kongói határra, ahonnan csak át kell sétálni Gomába. Segít a tábla, balra a bícs, jobbra a Kongó:

Illustration for article titled Szép álmokat a lávató partján!
Advertisement

A vulkántúra áráért parkbelépőt és fegyveres őrt kapunk, aki elkísér a kráter peremére épített menedékházakig, ahol az éjszakát tölthetjük. Persze azt az éjszakát érdemesebb a lávatavat bámulva tölteni, és másnap visszatérni valami emberi életre alkalmasabb környezetbe. Sapka, sál, kesztyű: a Nyiragongo elég magas, hogy jó hideg legyen éjszaka.

A gifet Tanguy Dumortier kisfilmjéből készítettem, a térképet pedig Anne-France White nagyon vicces blogjáról loptam. Az útjelző táblát minden bizonnyal Varga Lilla fényképezte.

Share This Story

Get our newsletter