A Greenpeace k√∂zjegyzŇĎ jelenl√©t√©ben 12 paprikamint√°t vett 7 √°ruh√°zl√°nc boltjaiban m√°rciusban, √©s egy sparos cucc nagyon fennakadt ezen. Ha j√≥l √©rtem a vonatkoz√≥ k√∂zlem√©nyt, ebben a rovarirt√≥szer-maradv√°ny h√ļsszor volt t√∂bb a toler√°lhat√≥n√°l.

A zöldaktivisták étkezési zöldpaprikát, tv- és lecsópaprikát, illetve 1 kápiát és 1 bio kaliforniai paprikát vásároltak budapesti áruházakban március 5-én.

A vizsg√°lat 20 k√ľl√∂nf√©le vegyszermarad√©kot mutatott ki 8 mint√°ban. A hazai √©s a k√ľlf√∂ldi paprik√°k k√∂z√∂tt is volt szennyezett. A spanyol biominŇĎs√≠t√©sŇĪ, valamint egy-egy magyar, egyiptomi √©s spanyol nem bio paprika volt mentes szintetikus vegyszerektŇĎl.

Egy Sparban v√°s√°rolt szentesi paprika mint√°ja k√©tf√©le, haz√°nkban nem enged√©lyezett vegyszert tartalmazott. Az egyik a t√∂bb hazai botr√°nyban is szereplŇĎ, g√©nk√°ros√≠t√≥, lehets√©ges r√°kkeltŇĎ dikl√≥rfosz nevŇĪ rovarirt√≥ szer volt ‚Äď mondja a Greenpeace ‚Äď, ami a nem enged√©lyezett anyagokra vonatkoz√≥ hat√°r√©rt√©ket t√∂bb mint h√ļsszorosan, m√≠g a m√°sik tiltott szer harmincszorosan haladta meg.

A szervezet azt is √≠rja, hogy eg√©sz √©vben vizsg√°lni fog mindenf√©le z√∂lds√©geket √©s gy√ľm√∂lcs√∂ket.

Advertisement

Plusz mindenkit arra biztat, hogy tartsanak inkább biót:

A Greenpeace a haz√°nkban jelen l√©vŇĎ √∂sszes √©lelmiszerl√°nct√≥l azt v√°rja, hogy az emberi eg√©szs√©get nem vesz√©lyeztetŇĎ, szintetikus vegyszerektŇĎl mentes z√∂lds√©geket √©s gy√ľm√∂lcs√∂ket biztos√≠tsanak v√°s√°rl√≥iknak; ennek √©rdek√©ben pedig t√°mogass√°k az uni√≥s √©s hazai mezŇĎgazdas√°gi c√©l√ļ forr√°sok √°tcsoportos√≠t√°s√°t √ļgy, hogy az √∂kol√≥giai gazd√°lkod√°s sz√°m√°ra jelentŇĎsen nagyobb forr√°sok √°lljanak rendelkez√©sre.

A fogyaszt√≥knak pedig azt javasolj√°k, hogy r√©szes√≠ts√©k elŇĎnyben a bio- √©s √∂kogazd√°lkod√°sb√≥l sz√°rmaz√≥ term√©keket √©s az id√©nygy√ľm√∂lcs√∂ket meg -z√∂lds√©geket a primŇĎr√∂kkel szemben.

Advertisement

[a horrorfot√≥ term√©szetesen szint√©n a Greenpeace k√∂zlem√©ny√©bŇĎl van]