This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Szennyezett paprika miatt mérges a Greenpeace a Sparra

Illustration for article titled Szennyezett paprika miatt mérges a Greenpeace a Sparra

A Greenpeace közjegyző jelenlétében 12 paprikamintát vett 7 áruházlánc boltjaiban márciusban, és egy sparos cucc nagyon fennakadt ezen. Ha jól értem a vonatkozó közleményt, ebben a rovarirtószer-maradvány hússzor volt több a tolerálhatónál.

Advertisement

A zöldaktivisták étkezési zöldpaprikát, tv- és lecsópaprikát, illetve 1 kápiát és 1 bio kaliforniai paprikát vásároltak budapesti áruházakban március 5-én.

A vizsgálat 20 különféle vegyszermaradékot mutatott ki 8 mintában. A hazai és a külföldi paprikák között is volt szennyezett. A spanyol biominősítésű, valamint egy-egy magyar, egyiptomi és spanyol nem bio paprika volt mentes szintetikus vegyszerektől.

Advertisement

Egy Sparban vásárolt szentesi paprika mintája kétféle, hazánkban nem engedélyezett vegyszert tartalmazott. Az egyik a több hazai botrányban is szereplő, génkárosító, lehetséges rákkeltő diklórfosz nevű rovarirtó szer volt – mondja a Greenpeace –, ami a nem engedélyezett anyagokra vonatkozó határértéket több mint hússzorosan, míg a másik tiltott szer harmincszorosan haladta meg.

A szervezet azt is írja, hogy egész évben vizsgálni fog mindenféle zöldségeket és gyümölcsöket.

Advertisement

Plusz mindenkit arra biztat, hogy tartsanak inkább biót:

A Greenpeace a hazánkban jelen lévő összes élelmiszerlánctól azt várja, hogy az emberi egészséget nem veszélyeztető, szintetikus vegyszerektől mentes zöldségeket és gyümölcsöket biztosítsanak vásárlóiknak; ennek érdekében pedig támogassák az uniós és hazai mezőgazdasági célú források átcsoportosítását úgy, hogy az ökológiai gazdálkodás számára jelentősen nagyobb források álljanak rendelkezésre.

Advertisement

A fogyasztóknak pedig azt javasolják, hogy részesítsék előnyben a bio- és ökogazdálkodásból származó termékeket és az idénygyümölcsöket meg -zöldségeket a primőrökkel szemben.

[a horrorfotó természetesen szintén a Greenpeace közleményéből van]

Share This Story

Get our newsletter