Dr. Kukla Kriszti√°n, a debreceni MODEM kort√°rs mŇĪv√©szeti k√∂zpont igazgat√≥ja felsz√≥lalt a v√°rosi √∂nkorm√°nyzat terve ellen, miszerint az int√©zm√©nyt √∂sszevonn√°k a szint√©n helyi D√©ri M√ļzeummal. Az igazgat√≥ szerint hat√°stanulm√°ny nem volt, a k√©t m√ļzeum profilja pedig merŇĎben m√°s.

A debreceni √∂nkorm√°nyzat sz√°nd√©knyilatkozata szerint az √∂sszevon√°s c√©lja az √°llami t√°mogat√°sok kimaxol√°sa √©s a MODEM ki√°ll√≠t√≥ter√©nek bŇĎv√≠t√©se lenne, azonban Kukla szerint ez m√°s √ļton is megval√≥s√≠that√≥. A nyilatkozat a k√©t int√©zm√©ny k√ľl√∂nb√∂zŇĎs√©g√©rŇĎl √≠gy fogalmaz:

A k√©t int√©zm√©ny profilja nyilv√°nval√≥an k√ľl√∂nb√∂zŇĎ: a D√©ri M√ļzeum val√≥ban fontos n√©prajzi √©s pl. egyiptomi gyŇĪjtem√©nnyel rendelkezik, kort√°rs √©s modern mŇĪv√©szeti gyŇĪjtem√©nye azonban semmik√©ppen sem nevezhetŇĎ kimagasl√≥nak. Ugyanakkor a k√©t int√©zm√©ny eddigi egy√ľttmŇĪk√∂d√©se zavartalan √©s intenz√≠v volt, egym√°s k√∂zels√©ge k√∂lcs√∂n√∂s elŇĎny√∂kkel j√°rt. A MODEM ‚Äěbetagoz√≥d√°s√°val" az elt√©rŇĎ n√©zŇĎpontok izgalma, a soksz√≠nŇĪs√©g tŇĪnne el a v√°rosi kultur√°lis k√≠n√°latb√≥l.

Az √∂nkorm√°nyzat d√∂nt√©se val√≥sz√≠nŇĪleg nem f√ľggetlen att√≥l a t√©nytŇĎl, hogy k√©t √©rt√©kes k√©p, k√∂zt√ľk egy Csontv√°ry √°prilisban eltŇĪnt a MODEM egyik mŇĪt√°rgyrakt√°r√°b√≥l. Kukla szerint az esetet nem lehet fegyverk√©nt haszn√°lni a m√ļzeum vezet√©se ellen, am√≠g a nyomoz√°s le nem z√°rult.

K√≥sa Lajos ma reggelre reag√°lt az int√©zm√©nyvezetŇĎ k√∂zlem√©ny√©re. A polg√°rmester szerint az √∂nkorm√°nyzat a MODEM-et nem gyeng√≠teni, hanem megtartani szeretn√©. Kukla a k√∂zelm√©nyben hangs√ļlyozta a m√ļzeum f√ľggetlens√©g√©nek, auton√≥mi√°j√°nak fontoss√°g√°t. K√≥sa persze nem felejti el megeml√≠teni, ki is az erŇĎsebb kutya:

K√≥sa Lajos k√∂z√∂lte: a MODEM tulajdonosa Debrecen √∂nkorm√°nyzata, a MODEM nem f√ľggetlen int√©zm√©ny. A debrecenieket kell szolg√°lnia, a v√°ros h√≠rnev√©t erŇĎs√≠tenie, "csak √≠gy lehet fenntart√°s√°ra ford√≠tani azt a sok milli√≥ forint k√∂zp√©nzt, ami a mŇĪk√∂d√©s√©hez sz√ľks√©ges. Ezt minden munkat√°rs√°nak tudnia kell, a teremŇĎr√∂ktŇĎl az igazgat√≥ig.

Advertisement

Szóval a debreceni önkormányzat megpróbálja megmenteni a MODEM-et saját magától. Szerintetek mi lesz a vége?