Illustration for article titled Szembeszállt Kósa Lajossal a debreceni múzeumigazgató

Dr. Kukla Krisztián, a debreceni MODEM kortárs művészeti központ igazgatója felszólalt a városi önkormányzat terve ellen, miszerint az intézményt összevonnák a szintén helyi Déri Múzeummal. Az igazgató szerint hatástanulmány nem volt, a két múzeum profilja pedig merőben más.

Advertisement

A debreceni önkormányzat szándéknyilatkozata szerint az összevonás célja az állami támogatások kimaxolása és a MODEM kiállítóterének bővítése lenne, azonban Kukla szerint ez más úton is megvalósítható. A nyilatkozat a két intézmény különbözőségéről így fogalmaz:

A két intézmény profilja nyilvánvalóan különböző: a Déri Múzeum valóban fontos néprajzi és pl. egyiptomi gyűjteménnyel rendelkezik, kortárs és modern művészeti gyűjteménye azonban semmiképpen sem nevezhető kimagaslónak. Ugyanakkor a két intézmény eddigi együttműködése zavartalan és intenzív volt, egymás közelsége kölcsönös előnyökkel járt. A MODEM „betagozódásával" az eltérő nézőpontok izgalma, a sokszínűség tűnne el a városi kulturális kínálatból.

Advertisement

Az önkormányzat döntése valószínűleg nem független attól a ténytől, hogy két értékes kép, köztük egy Csontváry áprilisban eltűnt a MODEM egyik műtárgyraktárából. Kukla szerint az esetet nem lehet fegyverként használni a múzeum vezetése ellen, amíg a nyomozás le nem zárult.

Kósa Lajos ma reggelre reagált az intézményvezető közleményére. A polgármester szerint az önkormányzat a MODEM-et nem gyengíteni, hanem megtartani szeretné. Kukla a közelményben hangsúlyozta a múzeum függetlenségének, autonómiájának fontosságát. Kósa persze nem felejti el megemlíteni, ki is az erősebb kutya:

Kósa Lajos közölte: a MODEM tulajdonosa Debrecen önkormányzata, a MODEM nem független intézmény. A debrecenieket kell szolgálnia, a város hírnevét erősítenie, "csak így lehet fenntartására fordítani azt a sok millió forint közpénzt, ami a működéséhez szükséges. Ezt minden munkatársának tudnia kell, a teremőröktől az igazgatóig.

Advertisement

Szóval a debreceni önkormányzat megpróbálja megmenteni a MODEM-et saját magától. Szerintetek mi lesz a vége?

Share This Story

Get our newsletter