Vas√°rnap a magyarorsz√°gi √∂nkorm√°nyzati v√°laszt√°sokkal egy idŇĎben eln√∂kv√°laszt√°s volt Bol√≠vi√°ban, amelyen Evo Morales harmadszor nyert. Az orsz√°gban k√∂telezŇĎ elmenni szavazni, ennek egyik k√∂vetkezm√©nye, hogy La Paz szinte teljesen eln√©ptelenedett.

Bol√≠via a kev√©s orsz√°gok egyike, ahol k√∂telezŇĎ a r√©szv√©tel a v√°laszt√°sokon. Nem abba a m√©g kisebb csoportba tartozik, ahol a t√°volmarad√°st meg is b√ľntetik ‚Äď mint Ausztr√°li√°ban, G√∂r√∂gorsz√°gban vagy Braz√≠li√°ban ‚Äď, de az √°llam el√©g sok eszk√∂zzel pr√≥b√°lja r√°venni polg√°rait, hogy √©ljenek k√∂telezŇĎ v√°laszt√≥jogukkal. A v√°laszt√°s napj√°n:

  • nem lehet aut√≥t vezetni
  • nem lehet alkoholt venni (elŇĎtte 48, ut√°na 12 √≥r√°valig)
  • nem lehet t√∂megrendezv√©nyt tartani
  • nem j√°rnak a buszok √©s a vonatok szombat d√©lut√°n 4-tŇĎl h√©tfŇĎ hajnali 3-ig
  • nem j√°rnak a rep√ľlŇĎk (csak amelyek elhagyj√°k az orsz√°got, vagy meg√°llnak tankolni)

Ennek az a k√∂vetkezm√©nye, hogy az Andok sz√≠v√©ben fekvŇĎ egymilli√≥s fŇĎv√°rosb√≥l n√©ptelen j√°tsz√≥t√©r lesz, melynek t√∂bbs√°vos √ļtjain √ľcs√∂r√∂gni, bring√°zni, cs√≥kol√≥zni √©s focizni lehet a magashegyi, atomk√©k √©g alatt.

Ezeket a k√ľl√∂n√∂s, var√°zslatos pillanatokat √∂r√∂k√≠tette meg Eduardo Leal portug√°l fot√≥s, k√©peit a Roads & Kingdomson lehet megn√©zni.

Fotó: Eduardo Leal