This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Székelyföld nem létezik? Alaposan kihúzta a gyufát a Heineken!

Illustration for article titled Székelyföld nem létezik? Alaposan kihúzta a gyufát a Heineken!

A sörgyártó multi hónapok óta csatázik a Csíki Sört készítő főzdével a név miatt, azzal érvelve, hogy a székelyek loptak. A Heineken 2003 óta birtokolja a Ciuc Premium márkát, ami Csíkszeredában készül, és Erdélyben csíki sörként emlegetik, ebbe köpött bele a manufaktúra.

Advertisement

Aminek reklámját egyébként néhány hete a Cink is elemezte, amely ősszel dobta piacra termékeit, és amelyről akkor írta meg az alapvető tudnivalókat a Krónika.

Advertisement

A Heineken nyilván nem örült a dolognak, és nekiugrott a Csíki Sör Manufaktúrának. A multi szellemi tulajdon megsértésével, szabálytalan konkurenciával és tisztességtelen kereskedelmi tevékenységgel vádolja a csíkszentsimoni főzdét, állítva, az új termék elnevezése nagyon hasonlít a csíkszeredai Ciuc Premiumhoz. A Heineken nem lacafacázik: egyebek közt a konkurens termék előállításának és forgalmazásának betiltását, illetve a gyártósor és az áru elkobzását kérte, ám a Hargita Megyei Törvényszék decemberben elutasította a keresetet.

A fellebbezést a Marosvásárhelyi Táblabíróság tűzte napirendjére, de a Heineken a román legfelsőbb bíróságon kérte a per áthelyezését, mert szerinte a vásárhelyi ítélőtábla nem képes biztosítani a részrehajlásmentes ítélkezést és a méltányos pert.

Advertisement

Hm.

A csavar csak most jön: a vádiratban a Heineken – ahogy a Vhegy.com c. újság fogalmaz – a román média és politikusok által gyakran használt, Székelyföld földrajzi egységének létét tagadó úgynevezett Székelyföld kifejezést alkalmazza.

Advertisement

Hát ez az, amit valószínűleg nem kellett volna tenniük a hollandusoknak. A lap elég erős című mai cikke – A Heineken szerint Székelyföld nem létezik – máris felkerült egy Magyarellenesseg.com c. honlapra, és elindult a Bojkottáljuk a Heineken-termékeket nevű fb-s közösség is. Ezt e poszt írásakor még csak néhány tucatnyi ember kedveli, de nem lenne meglepő, ha számuk hamarosan jelentős növekedésnek indulna.

Advertisement

Annál inkább, hogy kémeink jelentése szerint a székelyek eleve elkezdték szívesebben venni a Csíkit, mint a Ciucot, úgyhogy a történtek után simán megeshet, hogy a Heineken úgy elveszít néhány erdélyi megyényi piacot, mintha sosem lettek volna a birtokában.

Share This Story

Get our newsletter