This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Székelyföld mégis létezik? A Heineken berezelt és meghunyászkodott

Illustration for article titled Székelyföld mégis létezik? A Heineken berezelt és meghunyászkodott

Ennek következtében felhagyott azzal, hogy úgynevezett Székelyföldnek nevezze Székelyföldet.

Advertisement

A Heineken Romania este közleményt küldött erdélyi magyar lapoknak, többek közt a Szekelyhon.ro címűnek is, melyben mindenkit biztosít arról, hogy a közösség részének tekinti magát, és akkora tisztelet munkálkodik benne a vidék iránt, hogy kész őrület.

Advertisement

Néhány napja írtam arról, mekkora fordulatot vett a csíki sörök háborúja, amikor a sörmulti abbéli igyekezetében, hogy elérje, a Csíki Sör Manufaktúrával szembeni ügyét Marosvásárhely helyett másutt tárgyalják le másodfokon, legyúgynevezettezte Székelyföldet. Ez az ottani magyarok nem kis részének nem szokott jólesni, mivel a román nacionalisták szóhasználatára emlékezteti őket, és Székelyföld létének a kétségbe vonását olvassák ki belőle.

Advertisement

A háború egyébként ősszel robbant ki, amikor egy Lénárd András nevű csíkszeredai ember elindította a sörprojektjét, miután felismerte az üzleti lehetőséget abban, hogy az erdélyi magyarok csak csíki sörként emlegetik a Premium Ciuc márkát, amit a Heineken birtokol hosszabb ideje. Tényleg briliáns: nyilvánvaló volt, hogy az erdélyi magyar közösséget simán le lehet venni a lábáról ott gyártott és magyarul címkézett sörrel. A Heineken felismervén a veszélyt támadásba lendült, gyárbezárást és elkobzást követelt, de elsőre a rafkós Lénárdnak adott igazat a bíróság, majd másodfokon a marosvásárhelyi tábla kapta meg az ügyet. Ekkor következett az a bizonyos úgynevezettezés, innen eredeztethetők a Heinekent soha többé nem iszom mozgalmak. Amikor a múltkori posztomat írtam, a vonatkozó Fb-közösség még csak néhány tucatnyi tagot számlált, most meg már hatezer tag fölött jár.

Én ennél egyébként többre számítottam, ám ennyi is elég volt ahhoz, hogy a multi berezeljen és közleményben próbálja helyrehozni a helyrehozhatóakat. Ezt írják:

A Heineken Romániánál tiszteletben tartjuk és értékeljük a kultúrák sokszínűséget és azon vidékek lakóit, ahol jelen vagyunk. A vállalatunk más színben történő feltüntetésére tett bármely kísérlet hibás és félrevezető. Több mint negyven éve, hogy a csíkszeredai sörgyárunk aktív részese a helyi közösségnek, támogatja azt és tiszteletben tartja hagyományait és kulturális örökségét. Jelenleg több mint négyszáz Székelyföldön élő alkalmazottunk dolgozik a csíkszeredai és marosvásárhelyi sörgyárunkban, melyek a helyi fogyasztók körében kedvelt sörfajtákat gyártanak.

Advertisement

Sehol semmi úgynevezett. A Heineken ugyanakkor nem híve a tisztességtelen versenynek sem, és úgy ítéli meg, hogy a manufaktúra a sörük nevének szimpla magyarra fordításából igyekszik jogtalan előnyt kovácsolni. Hát azt mindenki eldöntheti, hogy kér-e tolmácsot: Premium Ciuc vs. Csíki Sör. (De mondom, a Ciucot magyarul soha senki nem emlegette ott Ciucként.)

Mindazonáltal az előző írásom alatti kommentek hatására utánanéztem annak, hogy ki is ez a Lénárd András, elolvastam néhány cikket (pl. ezt és ezt) az Úz patakon felépített törpe vízi erőművek létesülésével kapcsolatban, és kiderült, hogy mindig minden vacak kép sokkal-sokkal árnyaltabb, mint azt elsőre gondolnátok. Óriási felismerés ez is, ugye?

Advertisement

[a fotó a bojkottos fb-oldalról származik]

Share This Story

Get our newsletter