Ritka, mint a nyilv√°nosan √∂sszeoml√≥ milli√°rdos! Az Alexandra tulajdonosa levelet √≠rt a FigyelŇĎnek! Sok! Felki√°lt√≥jellel! Val√≥s√°gs√≥! A! K√∂nyvpiacon!

Cikket k√∂z√∂lt a frissen megjelent FigyelŇĎ - a kev√©s megmaradt √©rdekes nyomtatott lapok egyike - az ismert baranyai milli√°rdos csŇĎdk√∂zelben imbolyg√≥ k√∂nyvbirodalm√°r√≥l. A cikk kicseng√©se nagyj√°b√≥l az, hogy a t√ļl nagyra nŇĎtt, megroggyant, √©s not√≥riusan nemfizetŇĎ Alexandr√°t igaz√°b√≥l a konkurencia sem akarja a felsz√°mol√≥k el√© vetni, pedig megtehetn√©k, mert hirtelen √∂sszeoml√°sa c√©gek tucatjait sodorhatn√° mag√°val. Megroggyantva az eg√©sz piacot, a nyomd√°kt√≥l a kiad√≥kig, ami a t√∂bb nagy kereskedŇĎnek is k√°ros lenne.

A cikkhez persze mag√°t√≥l Matyit√≥l is k√©rtek nyilatkozatot, a milli√°rdos pedig lev√©lben felelt. De milyen lev√©lben! (Ez volt a posztom elsŇĎ indokolt felki√°lt√≥jele!) Olyan lev√©lben, ami elsŇĎ olvas√°sra megd√∂bbentŇĎ, √©s valljuk be, igen vicces, hogy ez ember k√∂zben r√°j√∂jj√∂n, hogy hah√≥, itt √©ppen √∂sszeomlik valaki. A kicsit megzakkant pszich√© √≠r√°sbeli jellegzetess√©geit nem lehet nem √©szrevenni: elsŇĎre √ļgy tŇĪnik, hogy minden egyes mondat felki√°lt√≥jellel z√°rul a d√∂bbenetes dokumentumban.

Advertisement

T√ľzetesebb vizsg√°lat alapj√°n a 34 mondatos lev√©lben 28 felki√°lt√≥jeles √©s 6 ponttal v√©gzŇĎdŇĎ mondatot tal√°ltam. A chemtrailes √©s m√°s rettegŇĎ-konte√≥s szubkult√ļr√°k f√≥rumair√≥l ismerŇĎs ez a st√≠lus. Ak√°rcsak a gyakori indokolatlan nagybetŇĪhaszn√°lat, b√°r azt √©n is szeretem. Tartalmilag pedig szint√©n ebbe a konte√≥s vonulatba illik a lev√©l, hiszen Matyi a c√©ge gazdas√°gi bajait szervezett bŇĪn√∂zŇĎi k√∂r√∂k bonyolult, a kis besz√°ll√≠t√≥kat is bevon√≥ √∂sszeesk√ľv√©s√©vel magyar√°zza.

Ez √≠gy egyben t√©nyleg kiv√©teles. Ritka dolog, hogy egy nyomtatott gazdas√°gi magazinban egy val√≥s√°gs√≥ kiborul√≥s jelenet√©vel egyen√©rt√©kŇĪ √≠r√°s jelenjen meg.