Ritka, mint a nyilvánosan összeomló milliárdos! Az Alexandra tulajdonosa levelet írt a Figyelőnek! Sok! Felkiáltójellel! Valóságsó! A! Könyvpiacon!

Cikket közölt a frissen megjelent Figyelő - a kevés megmaradt érdekes nyomtatott lapok egyike - az ismert baranyai milliárdos csődközelben imbolygó könyvbirodalmáról. A cikk kicsengése nagyjából az, hogy a túl nagyra nőtt, megroggyant, és notóriusan nemfizető Alexandrát igazából a konkurencia sem akarja a felszámolók elé vetni, pedig megtehetnék, mert hirtelen összeomlása cégek tucatjait sodorhatná magával. Megroggyantva az egész piacot, a nyomdáktól a kiadókig, ami a több nagy kereskedőnek is káros lenne.

Advertisement

A cikkhez persze magától Matyitól is kértek nyilatkozatot, a milliárdos pedig levélben felelt. De milyen levélben! (Ez volt a posztom első indokolt felkiáltójele!) Olyan levélben, ami első olvasásra megdöbbentő, és valljuk be, igen vicces, hogy ez ember közben rájöjjön, hogy hahó, itt éppen összeomlik valaki. A kicsit megzakkant psziché írásbeli jellegzetességeit nem lehet nem észrevenni: elsőre úgy tűnik, hogy minden egyes mondat felkiáltójellel zárul a döbbenetes dokumentumban.

Tüzetesebb vizsgálat alapján a 34 mondatos levélben 28 felkiáltójeles és 6 ponttal végződő mondatot találtam. A chemtrailes és más rettegő-konteós szubkultúrák fórumairól ismerős ez a stílus. Akárcsak a gyakori indokolatlan nagybetűhasználat, bár azt én is szeretem. Tartalmilag pedig szintén ebbe a konteós vonulatba illik a levél, hiszen Matyi a cége gazdasági bajait szervezett bűnözői körök bonyolult, a kis beszállítókat is bevonó összeesküvésével magyarázza.

Advertisement

Ez így egyben tényleg kivételes. Ritka dolog, hogy egy nyomtatott gazdasági magazinban egy valóságsó kiborulós jelenetével egyenértékű írás jelenjen meg.

Share This Story

Get our newsletter