Felszabad√≠t√≥ oroszok. Felszabad√≠t√≥ oroszok. Felszabad√≠t√≥ oroszok. Csak √ľl√∂k itthon kataton √°llapotban, tekergetem vissza ezt a Youtube vide√≥t, √©s n√©zem, csak n√©zem sokadszor is, √ļjra, meg √ļjra, meg √ļjra. Nem fogod elhinni, amit l√°tsz.

Szaniszl√≥ Ferenc a nemzeti √ľnnep alkalm√°b√≥l ism√©t megk√≠s√©relte elemezni a vil√°gpolitika t√∂rt√©n√©seit, nevezetesen a kr√≠mi n√©pszavaz√°s √ľgy√©t. Ak√°rcsak k√©t hete. √Čn csak rem√©lni merem, hogy ami itt a szem√ľnk elŇĎtt t√∂rt√©nik az egy hossz√ļ √©s kitart√≥ munk√°val f√∂l√©p√≠tett performansz-sorozat, modern mŇĪv√©szet, amit valamelyik v√°llalkoz√≥ kedvŇĪ t√°rsulat csemp√©szett be valahogy p√°r √©vtizedre a magyar k√∂z√©letbe.

Advertisement

Szaniszl√≥ ugyanis a "zsid√≥" sz√≥t "farkasra" kicser√©lve hossz√ļ mondatokon kereszt√ľl zsid√≥zik, √©lett√©r elm√©letet vizion√°l √©s ha j√≥l √©rtem a zavaros eszmefuttat√°s√°t, az oroszokat felszabad√≠t√≥knak nevezi. Nem csak Ukrajna kontextus√°ban, hanem a Magyarorsz√°gra '45-ben bevonul√≥ oroszokat is. (B√°r felh√≠vt√°k a figyelmemet, hogy ezt a mostani baloldalon ironiz√°lva teszi. De h√°t t√©nyleg K√°rp√°talja potenci√°lis felszabad√≠t√≥inak tartja ŇĎket! Akkor mi√©rt ironiz√°l? Ha egy Szaniszl√≥-besz√©d lenne a k√∂vetkezŇĎ irodalom √©retts√©gin a sz√∂veg√©rt√©s t√°rgya, egy csap√°sra megold√≥dna a felsŇĎoktat√°s elt√∂megesed√©se!)

Ha épp nem tudnál videót nézni, itt vannak a lényegesebb részek kiemelve:

Mi√©rt t√°mogatja Br√ľsszel az ukr√°n fasiszt√°kat, mi√©rt p√©nzeli az USA a kijevi n√°cikat?

Sz√≥val aki ma Ukrajna ter√ľleti egys√©g√©√©rt √°ll ki, az a magyars√°g √©rdekeivel, nemzet√ľnkkel megy szembe. Val√≥j√°ban az ukr√°n n√°cikat, a kijevi fasiszt√°kat, a rom√°n, a szlov√°k, a szerb magyar√ľld√∂zŇĎket p√°rtolja √©s √°lnokul ellenzi a sz√©kely auton√≥mi√°t.

Most akkor az amerikai imperializmust kell t√°mogatni, kedves prolet√°rok? Most akkor a nyugati nagytŇĎk√©seket kell szeretni, kedves szocialist√°k √©s gyal√°zni Moszkv√°t, kedves baloldaliak? √Čs gyŇĪl√∂lni a felszabad√≠t√≥ oroszokat, kedves r√°nkszabad√≠tottak?

A F√∂ld√∂n folyik a fajok √©let-hal√°l harca a t√ļl√©l√©s√©rt. √Člelem√©rt, iv√≥v√≠z√©rt, hajt√≥anyag√©rt, hŇĎforr√°sok√©rt, √©lett√©r√©rt.

A farkasok szemet vetnek a nyulakra √©s a nyulak f√∂ldj√©re. A nyulak igyekeznek v√©dekezni. √Ām ha a nyulak tiltakozni mer√©szelnek, √©s leleplezik a nyulak h√°ts√≥ sz√°nd√©kait, a farkasok teli√ľv√∂ltik a vil√°got az antifarkasizmus v√©rv√°dj√°val. [...] Bebizony√≠tj√°k, hogy a nyulak irtj√°k, gyilkolj√°k a farkasokat. [...] √Ėssze√ľl a farkasok vil√°gtan√°csa is, persze a nyulak f√∂ldj√©n, √©s meg√°llap√≠tj√°k: b√°r nem minden ny√ļl sz√©lsŇĎs√©ges (gyilkol farkast), de mindegy, ki kell ŇĎket puszt√≠tani, majd el kell ŇĎket √ľld√∂zni a f√∂ldj√ľkrŇĎl.

Advertisement

Kiemel√©sek tŇĎlem. Nincs t√∂bb k√©rd√©sem.

Update:

Adk olvas√≥nk most √≠rt nekem egy emailt, amiben felh√≠vta a figyelmemet, hogy Szaniszl√≥ ironiz√°lt, amikor a felszabad√≠t√≥ oroszokr√≥l besz√©lt. Teljesen igaza van, mea culpa, f√©lre√©rtettem. M√©gpedig az√©rt, mert nem akartam elhinni, hogy komolyan k√©pes a kommunist√°k '45-√∂s vil√°gl√°t√°s√°n viccelŇĎdni. Hiszen ŇĎ igaz√°b√≥l bevallottan azt vallja, hogy az amerikaiak imperialist√°k, az oroszok meg K√°rp√°talja potenci√°lis felszabad√≠t√≥i. Szaniszl√≥ Ferenchez