Majdnem egy h√≥nap kellett ahhoz, hogy Szab√≥ M√°t√© ombudsman hivatalb√≥l kivizsg√°lja a h√≥helyzet elŇĎk√©sz√≠t√©s√©ben √©s megold√°s√°ban dolgoz√≥ hivat√°sos szervek munk√°j√°t. Erre jutott.

  • Nem volt el√©g gyors az inform√°ci√≥√°raml√°s.
  • Csak r√©gebbi m√©dia seg√≠ts√©g√©vel t√°j√©koztatt√°k a lakoss√°got, az √ļj k√∂z√∂ss√©gi oldalakat figyelmen k√≠v√ľl hagyt√°k.
  • Sz√°mos fennakad√°s volt a szervek belŇĎs kommunik√°ci√≥j√°ban
  • Megnehez√≠tette a ment√©st, hogy az aut√≥sok nem alak√≠tottak ki mentŇĎs√°vokat.
  • Az √Āllami Aut√≥p√°lya KezelŇĎ nem t√°j√©koztatta megfelelŇĎen az aut√≥sokat.
  • A M√ĀV nem t√°j√©koztatta megfelelŇĎen az utasokat, nem volt felk√©sz√ľlve a k√©s√©sekre.

Advertisement

√Čs ez csak a szemezget√©s a r√∂vid kiadv√°nyb√≥l. A teljes, 33 oldalas ombudsmani jelent√©st itt lehet elolvasni, t√©nyleg csak azoknak aj√°nlom, akik a v√©c√©ben is a K√∂zponti Statisztikai Hivatal √©vk√∂nyveiket tartj√°k. A szik√°rs√°ga ellen√©re viszont kider√ľlnek olyanok, hogy az Orsz√°gos Meteorol√≥giai szolg√°lat m√°r m√°rcius 14-√©n, 4 √≥ra 37 perckor figyelmezetett a h√≥f√ļv√°sra. Vagy p√©ld√°ul ilyesmik, hogy:

A panaszokb√≥l az √°llap√≠that√≥ meg, hogy az aut√≥sok nem felelŇĎtlen√ľl, t√°j√©koz√≥d√°s n√©lk√ľl indultak √ļtnak, sŇĎt t√∂bben utaz√°suk k√∂zben is szerettek volna alternat√≠v √ļtvonalat v√°lasztani, vagy megszak√≠tani az √ļtjukat, de errŇĎl sem tudtak megfelelŇĎ inform√°ci√≥t szerezni. Az √öTINFORM √©s az √ĀAK honlapja, az MTI, illetve a k√∂zszolg√°lati h√≠rek szinte egy√°ltal√°n nem tartalmaztak megfelelŇĎ inform√°ci√≥t sem m√°rcius 14-√©n, sem a tov√°bbi napokon.

Ha valaki esetleg még ennek a hatalmas ombudsmani karakterhalmaznak sem hinne, még mindig itt van Szily László beszámolója arról, hogy mekkora szopás is volt március 14-én elindulni bármerre az országban.