Szak√°ly nagy vonalakban m√ļlt p√©nteken azt mondta az MTI-nek, hogy a zsid√≥k 1941-es deport√°l√°sa idegenrend√©szeti probl√©ma volt. Most elŇĎadott egy olyan bocs√°natk√©r√©st, ami nem is igaz√°b√≥l az.

Az MTI h√≠re szerint tegnap az ATV esti mŇĪsor√°ban magyar√°zta a kijelent√©s√©t, most bem√°solom a magyar√°zkod√°s√°nak a nagyr√©sz√©t:

Szak√°ly S√°ndor vas√°rnap az ATV mŇĪsor√°ban k√∂z√∂lte, ŇĎ arr√≥l besz√©lt, hogy az 1930-as √©vekben Eur√≥pa sz√°mos orsz√°g√°ban, √≠gy Magyarorsz√°gon is, hontalan vagy √°llampolg√°rs√°gukt√≥l megfosztott zsid√≥k √©ltek. Magyarorsz√°gon 1941-ben k√∂r√ľlbel√ľl 15-35 ezer Szlov√°ki√°b√≥l, Lengyelorsz√°gb√≥l, N√©metorsz√°gb√≥l √©s Ausztri√°b√≥l menek√ľlt zsid√≥ volt, akiknek az √°llampolg√°rs√°ga bizonytalan volt.

Randolph L. Braham t√∂rt√©n√©szt id√©zve azt mondta, hogy a K√ľlf√∂ldieket EllenŇĎrzŇĎ Orsz√°gos K√∂zponti Hat√≥s√°g megfogalmazott egy olyan ig√©nyt, hogy minden k√©tes √°llampolg√°rs√°g√ļ egy√©nt ki kell utas√≠tani K√°rp√°talj√°ra, √©s √°t kell tenni a kelet-gal√≠ciai n√©met hat√≥s√°gokhoz.

Hangs√ļlyozta: ez l√©p√©s nem volt embers√©ges, a trag√©dia k√∂vetkezm√©nye, hogy 11-18 ezer Magyarorsz√°gon l√©vŇĎ, alapvetŇĎen hontalan vagy √°llampolg√°rs√°g√°t bizony√≠tani nem tud√≥ embert "tesznek √°t" Gal√≠ci√°ba, ahol ukr√°n √©s n√©met milicist√°k illetve csapatok legyilkolj√°k ŇĎket.

√Čs hogy mi√©rt csak hunyor√≠tva l√°tsz√≥dik az eg√©sz bocs√°natk√©r√©snek? Nem a t√∂rt√©nelmi esem√©nyek le√≠r√°sa miatt, hanem az√©rt, mert Szak√°ly ezt √≠gy int√©zi el:

akit ezzel megsértettem, én megkövetem

Illetve:

bŇĪntudatom nincs, mert nem k√∂vettem el bŇĪnt az √©n felfog√°som szerint. Lehet, hogy t√©vedtem

Advertisement