This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Szabadság vagy halál: Hulk Hogan megsemmisítheti a Gawker-birodalmat

Illustration for article titled Szabadság vagy halál: Hulk Hogan megsemmisítheti a Gawker-birodalmat

Meddig terjed a sajtószabadság? Kinek a kúrása számít hírnek? Lesz munkám szeptemberben? Fontos kérdések és 100 millió dollár sorsa dőlhet el egy floridai tárgyalóteremben, ahol a Cink tuladonosa áll majd szemben a pankrátorral, akit az is ismer, aki még nem látott pankrációt.

Advertisement

Három éve történt, hogy a Gawker blogon megjelent egy poszt, a tetején egy 1 perc 40 másodperces kúrós videóval. (El ne törd az ujjad, már nincs ott!) A filmen a Hulk Hogan művésznéven ismert Terry Bollea pankrátor-színész-vállakozó-médiatornádó bizarr körülmények között dug egy nővel, aki általános gyanú szerint a legjobb barátja, egy Bubba The Love Sponge néven rádió-DJ-skedő fickó volt felesége.

Advertisement

Ráadásul igencsak gyanús, hogy az akkori férjnek köze van a videóhoz. Az elején ugyanis van egy jelenet, amikor Hogan éppen orálisan elégíti ki a Bubba feleségére kísértetiesen hasonlító nőt, miközben egy a szobában tartózkodó, de a képen nem látható férfival beszélgetnek. A férfi a végén azt mondja, a Bubbáéra kísértetiesen hasonlító hangon: “Csináljátok csak nyugodtan. Az irodában leszek, ha kellenék.” A videó legvégén újra megjelenik, és benyögi: “Ha valaha nyugdíjba akarunk menni, itt a biztosítékunk.”

Az egésznek erősen olyan a hangulata, mint amit minden résztvevő tudtával és egyetértésével vettek fel. Hogantől amúgy sem állt távol, hogy pénzt csinálon az intimszférájából, hiszen több széria valóságsót is forgattak a családi otthonában. Ezt az esetet sem tagadta le soha.

Advertisement

A videó ezek után is tele van csodás jelenetekkel, Hogan például felveszi a telefont, miközben a nő éppen ottózza, mert azt hiszi, hogy a fia keresi. A csengőhang pedig a kislánya a hangja.

Az eredeti formájában 30 perc körüli videó már egy ideje ott keringett több amerikai online szerkesztőségben, de senki sem merte kirakni. Csak a Gawker, egy 100 másodperces kivonat formájában, amit a munkahelyi netezők kedvéért részletes szöveges leírással egészítettek ki.

Advertisement

A poszt tehát kikerült, Hogan tombolt és perrel fenyegetett. A videót később sikerült is leszedetnie, de a jogi hadakozás tovább folyt. A Gawker kezdetben peren kívüli megegyezésre törekedett, aztán Nick Denton tulajdonos egy idő múlva úgy döntött, hadd zengjen, és beleállt abba, hogy az Első Alkotmánykiegészítésre hivatkozva menjünk csak perre.

Az egész eset attól különösen durva, hogy Hogan 100 millió dollárra perel, és a Gawkert ennél kisebb összeg is megsemmisítheti. Nick azt nyilatkozta, 1:10-hez adja a megsemmisülést. Ez a gyakorlatban nem feltétlenül azt jelentené, hogy megszűnik a blogbirodalom, hanem azt, hogy Denton kénytelen lenne hirtelen eladni a legnagyobb független újmédiás céget, ha tudná. A Gawker Media piaci értékét az amerikai sajtó 300-500 millió dollár körülire becsüli. Ha hirtelen kell elkótyavetyélni, ennél nyilván jóval kevesebbet adnak érte.

Advertisement

A per tárgya lényegében az, hogy van-e hírértéke Hogan dugásának. Bollea ugyanis a privát szférája megsértése miatt indított pert. Hogan ügyvédei azt állítják, ügyfelük nemi élete nem hírérértékű, így arról bármit közölni a privát szférája megsértését jelenti.

A Gawker ezzel szemben azt mondja, maga Bollea csinált témát a saját szexuális életéből, hiszen aprólékosan és a legszaftosabb részleteket is feltárva beszélt róla és csinált pénzt belőle több valóságsójában, de ugyanezt tette több önéletrajzi könyvében, illetve a Howard Sternnek és Bubba The Love Sponge-nak adott rádióinterjúiban is. Rengeteg technikai részlettel, a péniszméretétől a kedvenc elélvezési helyein át a bajusza szex közbeni szerepéig.

Advertisement

A dolog hírértékéről pedig maguk az olvasók mondtak erős ítéletet, hiszen több mint 5 millióan nézték meg a bejegyzést.

Az esélyek egyelőre teljesen beláthatatlanok. Mértékadó források – például a New York Times vagy a Fortune cikke – szerint függetlenül az elsőfokú ítélettől a Gawker a végén, a Legfelsőbb Bíróságon abszolúte esélyes a győzelemre. Az amerikai bíróságok az európai gyakorlathoz képest általában igen-igen szűken szabják meg ugyanis a hírességek intium szférájának határait, és erősen védik a sajtó szabadságát.

Advertisement

Csakhogy van egy kis bökkenő. A floridai bíró – ha a lapot és Nicket elítélik – akkora összeg azonnali kifizetését rendelheti el, ami simán kicsinálhatja a birodalmat, így később hiába döntene a Gawker javára a felsőbb szintű bíróság.

De miért kell tartani a bíróságtól?

A pert Floridában, St. Petersburg bíróságán tartják, közel ahhoz a helyhez, ahol Bollea felnőtt. Itt jön a képbe a kulturális kártya: van rá esély, hogy az esküdtek eleve ellenségesen kezeljék a felháborító posztjairól híres New York-i médiacéget és Oxfordban végzett tulajdonosát, akik a helyi hőst piszkálták. (A New York-iakat eleve sok nem New York-i amerikai rühelli, utóbbiak cserébe sokat szoktak élcelődni a megzápult agyú nyugdíjasokként ábrázolt floridaiakon.)

Advertisement

Az eset mellékes hatása, hogy a sokak által kedvelt, ugyanakkor sokat is gyalázott Gawker Mediát most az a komoly – és a blogjai által sűrűn cikizett – amerikai média tartja a szólásszabadság bátor harcosának, amely nemrég még cinikus szemétládát látott benne.

Pert még nem vártam ilyen izgatottan, az első tárgyalási nap pont a csajom születésnapján lesz, drukkoljon, aki kedvel minket!

Share This Story

Get our newsletter