This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Svéd szélsőjobbos szervez melegfelvonulást a bevándorlónegyedben

Illustration for article titled Svéd szélsőjobbos szervez melegfelvonulást a bevándorlónegyedben

A hivatalos Stockholm Pride szervezői szerint ennek az alternatív melegfelvonulásnak csak a provokáció a célja, és elhatárolódnak tőle.

Advertisement

A mára meghirdetett, Pride Järva nevű felvonulás főszervezője, a képen látható Jan Sjunnesson korábban a bevándorlóellenes SD párt újságjának volt a főszerkesztője, jelenleg pedig az Avpixlat nevű, xenofóbnak bélyegzett lapot szerkeszti.

Sjunnesson tagadta, hogy bajkeverésből vinné a melegfelvonulást pont Stockholm bevándorlók lakta negyedébe, és azt is, hogy homofób lenne: “Nem vagyok homofób, csak a média nevez annak. Korábban biszexuális voltam, most pedig egy indiai nő a feleségem, úgyhogy rasszista sem lehetek. Ugyanakkor Svédország iszlamizációja ellen vagyok” – mondta az 57 éves aktivista, aki viszont nem tagadta, hogy a rendezvény provokatív, de szerinte semmi baj azzal, ha meglepik az embereket.

Advertisement

“Azért választottam pont ezt a környéket, mert szerintem akárhol felvonulhatunk, és nem engedhetjük meg, hogy Svédország iszlamizációja miatt ne tehessük azt, amit szeretnénk” – mondta Sjunnesson, aki békés felvonulásra számít, melyre mintegy száz embert várnak a hatóságok.

Az Al-Jazeera viszont megszólaltatott egy másik svéd újságírót, aki szerint Sjunnesson korábban rendszeresen tett homofób megjegyzéseket, és még a bevándorlóellenes pártjából is kizárták az extrém nézetei miatt. “Rengeteg városrész van még Stockholmban, ahol eddig nem rendeztek melegfelvonulást, miért pont ide kellett vinnie?” – kérdezi Annika Hamrud.

Advertisement

Közben ugyanarra a napra egy antirasszista Pride-ot is szerveznek a városban, úgyhogy igazán nem panaszkodhatnak a stockholmiak arra, hogy ne történne a városukban semmi.

(via markoferko)

Share This Story

Get our newsletter