A hivatalos Stockholm Pride szervezŇĎi szerint ennek az alternat√≠v melegfelvonul√°snak csak a provok√°ci√≥ a c√©lja, √©s elhat√°rol√≥dnak tŇĎle.

A m√°ra meghirdetett, Pride J√§rva nevŇĪ felvonul√°s fŇĎszervezŇĎje, a k√©pen l√°that√≥ Jan Sjunnesson kor√°bban a bev√°ndorl√≥ellenes SD p√°rt √ļjs√°gj√°nak volt a fŇĎszerkesztŇĎje, jelenleg pedig az Avpixlat nevŇĪ, xenof√≥bnak b√©lyegzett lapot szerkeszti.

Sjunnesson tagadta, hogy bajkever√©sbŇĎl vinn√© a melegfelvonul√°st pont Stockholm bev√°ndorl√≥k lakta negyed√©be, √©s azt is, hogy homof√≥b lenne: ‚ÄúNem vagyok homof√≥b, csak a m√©dia nevez annak. Kor√°bban biszexu√°lis voltam, most pedig egy indiai nŇĎ a feles√©gem, √ļgyhogy rasszista sem lehetek. Ugyanakkor Sv√©dorsz√°g iszlamiz√°ci√≥ja ellen vagyok‚ÄĚ ‚Äď mondta az 57 √©ves aktivista, aki viszont nem tagadta, hogy a rendezv√©ny provokat√≠v, de szerinte semmi baj azzal, ha meglepik az embereket.

‚ÄúAz√©rt v√°lasztottam pont ezt a k√∂rny√©ket, mert szerintem ak√°rhol felvonulhatunk, √©s nem engedhetj√ľk meg, hogy Sv√©dorsz√°g iszlamiz√°ci√≥ja miatt ne tehess√ľk azt, amit szeretn√©nk‚ÄĚ ‚Äď mondta Sjunnesson, aki b√©k√©s felvonul√°sra sz√°m√≠t, melyre mintegy sz√°z embert v√°rnak a hat√≥s√°gok.

Az Al-Jazeera viszont megsz√≥laltatott egy m√°sik sv√©d √ļjs√°g√≠r√≥t, aki szerint Sjunnesson kor√°bban rendszeresen tett homof√≥b megjegyz√©seket, √©s m√©g a bev√°ndorl√≥ellenes p√°rtj√°b√≥l is kiz√°rt√°k az extr√©m n√©zetei miatt. ‚ÄúRengeteg v√°rosr√©sz van m√©g Stockholmban, ahol eddig nem rendeztek melegfelvonul√°st, mi√©rt pont ide kellett vinnie?‚ÄĚ ‚Äď k√©rdezi Annika Hamrud.

Advertisement

K√∂zben ugyanarra a napra egy antirasszista Pride-ot is szerveznek a v√°rosban, √ļgyhogy igaz√°n nem panaszkodhatnak a stockholmiak arra, hogy ne t√∂rt√©nne a v√°rosukban semmi.

(via markoferko)