Illustration for article titled ​Svájcban megbüntetik a gyorshajtó rendőrt, mentőst és tűzoltót

Devizahitelesek, most lehet röhögni: elkúrták a törvényt, emiatt minden bevetésre száguldó, szirénázó-villogó autót is lefényképeznek.

Advertisement

2014 hülyéi a svájci parlamenti képviselők, január elseje óta van ugyanis hatályban az elrontott Via Sicura törvény, ami brutálisan, akár börtönnel bünteti a gyorshajtást és általában a közlekedés biztonságát szolgálná. A rontás ott van, hogy a megkülönböztető jelzést használó járműveket elfelejtették rendesen kivétellé tenni. Emiatt a bevetésre száguldó életmentőket pont ugyanúgy lefotózzák, mint bárkit, aztán maga az eljárás is ugyanúgy elindul az ügyükben, így még jó esetben is az a helyzet, hogy a levillantottt mentősofőrnek vagy rendőrnek el kell járnia a bíróságra.

De ami még megdöbbentőbb, a bíró több esetben is elítélte a megkülönböztető jelzést használó járművek sorfőrjeit, arra való hivatkozással, hogy az eset súlyossága nem indokolta a sebesség jelentős túllépését. Mire ők döbbenten mondják, hogy előre honnan tudhatták volna, hogy az eset, ahová igyekeztek, nem is annyira súlyos.

Advertisement

A helyzet emiatt az, hogy a svájci mentőegységek poroszkálva mennek ki a helyszínekre, a parlamentben meg törvénymódosítást fontolgatnak.

(via automotor.hu)

Share This Story

Get our newsletter