Csod√°s pletyka sokkolja a budai dombok lak√≥it. √Āll√≠t√≥lag egy √©p√≠tkez√©shez hoztak nagy mennyis√©gŇĪ, cs√≥t√°nnyal szennyezett f√∂ldet, hogy a rovarok ellepj√©k a Fill√©r utca k√∂rny√©k√©t. Mi igaz a Nagy R√≥zsadombi Sv√°bbog√°rp√°nikb√≥l?

N√©h√°ny hete rengeteg, eddig sohasem l√°tott bog√°r jelent meg n√°lunk, a Fill√©r utca egyik mell√©kutc√°j√°ban. Szoros szimbi√≥zisban l√©tez√ľnk mindenf√©le √°llatokkal, a legt√∂bbj√ľk √©lŇĎ, de a macska r√©v√©n gyakran vannak friss d√∂g√∂k is a lak√≥t√°rsaink k√∂z√∂tt. F√∂l sem figyeltem volna ez√©rt a barna, hossz√ļ cs√°pos lak√≥kra, ha a gyerekek el nem kezdik cs√≥t√°nyozni ŇĎket.

Azt√°n a m√ļlt h√©t v√©g√©n a Mirike k√∂zelben lak√≥ maszek angoltan√°rnŇĎje mes√©lte neki, hogy mi tartja izgalomban a szomsz√©ds√°got: √°ll√≠t√≥lag t√°rsash√°z √©p√≠tkez√©s√©hez idesz√°ll√≠tott f√∂ldbŇĎl m√°szott elŇĎ egy inv√°zi√≥s hadseregnyi sv√°bbog√°r. Pr√≥b√°ltam inform√°ci√≥t szerezni a k√∂rny√©kbeli boltokban. Azt megerŇĎs√≠tett√©k, hogy mostan√°ban feltŇĪnŇĎen t√∂bb lett a bog√°r, de az alapsztorit nem hallott√°k. A klasszikus inform√°ci√≥gyŇĪjt√©st nehez√≠ti, hogy errefel√© alig vannak √ľzletek, az ember-ember k√∂zti utcai kommunik√°ci√≥ pedig a k√∂cs√∂gterepj√°r√≥val t√∂rt√©nŇĎ gyalogosriogat√°sra korl√°toz√≥dik.

√ćgy most a Cink olvas√≥ihoz fordulok, hogy hallottattok-e a sztorir√≥l, vagy ti magatok tapasztalt√°tok-e mostan√°ban eddig nem l√°tott bogarak hirtelen megjelen√©s√©t a t√°gan √©rtelmezett R√≥zsadomb k√∂rny√©k√©n.

Advertisement

√Čn abban sem vagyok biztos, hogy ezek cs√≥t√°nyok. Ha azok, nagyon fiatalok, √©s sokkal b√°trabbak, mint amiket a pesti b√©rh√°zakban megismertem, mert nappal is m√°szk√°lnak. Amint fogtam egyet, lefot√≥zom, h√°tha azzal is k√∂zelebb jutunk a megold√°shoz.