Surján László mindenért bocsánatot kért Szlovákiától

Egy facebookozó szerint "Azt a picsa, Surján László váratlanul beekizett". Tény, hogy egy Magyarország bűneiért nyilvánosan bocsánatot kérő kereszténydemokrata legalább olyan meglepő, mint egy szeretethullámot okozó diszkódrogot beszedő KDNP-s látványa lenne.

Márpedig Surján sorban bocsánatot kért az erőszakos magyarosításért, a Trianon utáni időkért és a prágai tavaszért is. A történelmi esemény igazából már május 10-én megtörtént, de azért most került elő az ügy, mert kikerült egy szlovák hetilap különleges címlapjára.

Advertisement

Annak idején a magyar sajtó is beszámolt arról, hogy a Charta XXI. mozgalom Megbékélési és Együttműködési Díját elsőként Stefan Hrib szlovák újságró kapta és hogy Surján László, az Európai Parlament alelnöke is beszélt az eseményen. Hrib annyira meghatódott Surján önmarcangoló beszédén, hogy most különleges, magyar-szlovák kétnyelvű címlappal hozta ki az általa főszerkesztett Týždeň című hetilapot. És leközölte Surján teljes beszédét, illetve a saját válaszát arra, amiben ő is bocsánatot kér. Érdemes végigolvasni, mert nem hosszú, és Surján, akiból Brüsszel a jelek szerint szerencsésen kiölte a magyar kereszténydemokrata reflexeket, ilyeneket mond benne:

- Gőgösen kultúrfölényről beszéltünk, miközben tudatlanok voltunk és maradtunk: szomszédaink kultúrája ismeretlen számunkra ma is.

- Magunktól eltelve – nem vettük észre, hogy a nemzeti öntudatra ébredés a velünk élő népekben is megindult, akik nem akarják elfogadni, hogy a németesítő kísérlet helyét egy magyarosító folyamat vegye át.

- Közös történelmünkről csak felületes és előítéletes fogalmaink vannak. Sokszor nem vettük komolyan a felénk nyújtott kezet.

Share This Story

Get our newsletter