Egy facebookoz√≥ szerint "Azt a picsa, Surj√°n L√°szl√≥ v√°ratlanul beekizett". T√©ny, hogy egy Magyarorsz√°g bŇĪnei√©rt nyilv√°nosan bocs√°natot k√©rŇĎ kereszt√©nydemokrata legal√°bb olyan meglepŇĎ, mint egy szeretethull√°mot okoz√≥ diszk√≥drogot beszedŇĎ KDNP-s l√°tv√°nya lenne.

M√°rpedig Surj√°n sorban bocs√°natot k√©rt az erŇĎszakos magyaros√≠t√°s√©rt, a Trianon ut√°ni idŇĎk√©rt √©s a pr√°gai tavasz√©rt is. A t√∂rt√©nelmi esem√©ny igaz√°b√≥l m√°r m√°jus 10-√©n megt√∂rt√©nt, de az√©rt most ker√ľlt elŇĎ az √ľgy, mert kiker√ľlt egy szlov√°k hetilap k√ľl√∂nleges c√≠mlapj√°ra.

Annak idej√©n a magyar sajt√≥ is besz√°molt arr√≥l, hogy a Charta XXI. mozgalom Megb√©k√©l√©si √©s Egy√ľttmŇĪk√∂d√©si D√≠j√°t elsŇĎk√©nt Stefan Hrib szlov√°k √ļjs√°gr√≥ kapta √©s hogy Surj√°n L√°szl√≥, az Eur√≥pai Parlament aleln√∂ke is besz√©lt az esem√©nyen. Hrib annyira meghat√≥dott Surj√°n √∂nmarcangol√≥ besz√©d√©n, hogy most k√ľl√∂nleges, magyar-szlov√°k k√©tnyelvŇĪ c√≠mlappal hozta ki az √°ltala fŇĎszerkesztett T√ĹŇĺdeŇą c√≠mŇĪ hetilapot. √Čs lek√∂z√∂lte Surj√°n teljes besz√©d√©t, illetve a saj√°t v√°lasz√°t arra, amiben ŇĎ is bocs√°natot k√©r. √Črdemes v√©gigolvasni, mert nem hossz√ļ, √©s Surj√°n, akib√≥l Br√ľsszel a jelek szerint szerencs√©sen ki√∂lte a magyar kereszt√©nydemokrata reflexeket, ilyeneket mond benne:

- GŇĎg√∂sen kult√ļrf√∂l√©nyrŇĎl besz√©lt√ľnk, mik√∂zben tudatlanok voltunk √©s maradtunk: szomsz√©daink kult√ļr√°ja ismeretlen sz√°munkra ma is.

- Magunkt√≥l eltelve ‚Äď nem vett√ľk √©szre, hogy a nemzeti √∂ntudatra √©bred√©s a vel√ľnk √©lŇĎ n√©pekben is megindult, akik nem akarj√°k elfogadni, hogy a n√©metes√≠tŇĎ k√≠s√©rlet hely√©t egy magyaros√≠t√≥ folyamat vegye √°t.

- K√∂z√∂s t√∂rt√©nelm√ľnkrŇĎl csak fel√ľletes √©s elŇĎ√≠t√©letes fogalmaink vannak. Sokszor nem vett√ľk komolyan a fel√©nk ny√ļjtott kezet.